Lance Armstrong, dupa deciziile USADA si UCI

Lance Armstrong, dupa deciziile USADA si UCI

Cred că Lance Armstrong este în cel mai mare rahat în care a intrat până acum. După ce USADA – Agenția Americană Antidoping l-a dovedit ca fiind trișor, după ce i-au luat toate titlurile câștigate în Turul Franței, după ce toți sponsorii l-au părăsit, după ce Uniunea Internațională pentru Ciclism (UCI) a confirmat verdictul USADA, ei bine, după toate acestea, Lance Armstrong va trebui să înceapă să plătească.

Bunăoară, o companie de asigurări din Texas îi va cere să returneze un bonus de 7,5 milioane de dolari, pe care l-a primit după ce a câștigat, în 2004, pentru a șasea oară Turul Franței.

“Vom formula o cerere pentru returnarea fondurilor. Dacă solicitarea noastră nu va avea succes, vom demara procedurile legale împotriva domnului Armstrong în cinci zile lucrătoare”, a declarat Jeffrey M. Tillotson, avocatul SCA Promotions.

Tailwind Sports, care deținea echipa US Postal în 2004, a încheiat o poliță de asigurare pentru a acoperi bonusurile de performanță pe care ar fi urmat să le plătească în cazul în care Armstrong ar fi câștigat Turul Franței.

SCA a refuzat să plătească asigurarea, motivând că Armstrong nu ar fi un sportiv “curat”. Rutierul american a dat în judecată compania și a câștigat procesul, deoarece contractul prevedea faptul că banii trebuie virați dacă Armstrong este declarat “câștigătorul oficial” al competiției. Compania a fost obligată să plătească bonusul de 5 milioane de dolari plus 2,5 milioane de dolari reprezentând dobânzi și penalități.

Acum, SCA Promotions va încerca să-și recupereze banii de la Armstrong.

Federația franceză de ciclism cere rambursarea premiilor

Federația franceză de ciclism (FFC) a cerut rambursarea premiilor câștigate de Lance Armstrong, care se ridică la 2,95 milioane de euro. Federația franceză dorește să îndrepte aceste fonduri “spre dezvoltarea ciclismului în rândul celor mai tineri și acțiunilor de prevenire contra dopajului”.

“Conștient de prejudiciul considerabil pe care această afacere o are asupra ciclismului în general și a celui francez în particular, FFC își rezervă toate posibilitățile de acțiuni judiciare pentru a-și repara prejudiciul”, a anunțat federația prezidată de David Lappartient.

Pe de altă parte, federația franceză și-a exprimat speranța ca asociatul lui Armstrong, directorul său sportiv Johan Bruyneel, să fie radiat pe viață, față de “extrem de puternica sa implicare în sistemul dezvăluit de Usada”.

Totodată, FFC a reamintit că ar dori ca locurile vacante lăsate de declasarea lui Armstrong să nu fie reatribuite, astfel încât să se evite “orice polemică în ce privește credibilitatea eventualilor învingători”.

Cine va deține recorurile din Turul Franței

Foștii cicliști Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault și Miguel Indurain, toți cvintupli câștigători în Turul Franței, au redevenit deținătorii recordului de succese finale în Marea Buclă, după anularea celor șapte victorii ale lui Lance Armstrong.

Francezul Jacques Anquetil a câștigat Turul Franței în 1957, 1961, 1962, 1963 și 1964, belgianul Eddy Merckx s-a impus în 1969, 1970, 1971, 1972 și 1974, francezul Bernard Hinault a cucerit Marea Buclă în 1978, 1979, 1981, 1982 și 1985, iar spaniolul Miguel Indurain a câștigat în 1991, 1992, 1993, 1994 și 1995.

Uniunea Ciclistă Internațională a anunțat, luni, că i-a retras lui Lance Armstrong cele șapte titluri din Turul Franței, după raportul (USADA) în care rutierul texan era acuzat de dopaj sistematic.

Armstrong a câștigat Marea Buclă între anii 1999 și 2005. Lance Armstrong, în vârstă de 41 de ani, s-a retras definitiv din ciclism la începutul anului 2011.

În urmă cu o săptămână și jumătate, USADA a publicat, pe site-ul său, dosarul cu peste 1.000 de pagini realizat în cazul Lance Armstrong, care conține probe evidente și mărturiile depuse de foști coechipieri ai rutierului, ce dovedesc că americanul crease un sistem complex de dopaj, la echipa la care evoluat, US Postal.

USADA îl acuză pe fostul sportiv că a utilizat substanțe interzise, printre care EPO și steroizi, precum și transfuzii sanguine, de-a lungul carierei sale. Potrivit mărturiilor culese de USADA, mai mulți coechipieri ai lui Armstrong s-au dopat în același timp cu liderul echipei.
Adrian Petculescu.

Toată conducerea UCI ar trebui să demisioneze!

“Întreaga UCI să demisioneze!””, a cerut luni fostul ciclist spaniol Oscar Pereiro, câștigătorul Turului Franței în 2006 în urma descalificării lui Floyd Landis pentru dopaj, după decizia UCI de a-l șterge pe Lance Armstrong din palmaresul Turului Franței.

“După atâția ani și cu peste 10 milioane euro câștigați, faptul că Armstrong a fost sancționat în urma mărturiilor foștilor coechipieri și nu pe baza altor probe este frustrant””, a declarat Pereiro, care a câștigat la masa verde Turul 2006 cu echipa Caisse d”Epargne.

“Și dacă acuzațiile foștilor colegi ai lui Lance sunt exacte, iar rezultatele controalelor s-au dovedit negative înseamnă că și UCI este implicată. Atunci întreaga UCI să demisioneze””, adaugă fostul ciclist în vârstă de 35 ani.

“Sancțiunea Uniunii Cicliste Internaționale este coerentă pe de o parte, însă tristă pe de altă parte, deoarece ea demonstrează să sistemul său nu funcționează. Și asta mă întristează pentru acest sport care mi-a dat totul””, a mai spus spaniolul.

Pereiro a fost controlat pozitiv de două ori la salbutamol în Turul 2006, însă a fost imediat exonerat de Agenția franceză de luptă împotriva dopajului, în urma prezentării unor certificate medicale.

Fostul locotenent al lui Alejandro Valverde s-a retras din activitate la sfârșitul anului 2010, după un ultim sezon petrecut la echipa Astana, al cărei membru a fost și Armstrong la revenirea sa în pluton în 2009.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

5 thoughts on “Lance Armstrong este într-un mare rahat: Cum i se va schimba viața”
  1. Daca a suparat pe cine nu trebuie sau mai bine zis ca a refuzat sa plateasca pe cine trebuie….

  2. LA a cam ajuns tzap ispasitor. Toata lumea il indica drept raul suprem, dar nimeni nu se intreaba cum a reusit sa dezvolte tot sistemul, cum de a fost lasat. E de kkt rau ca UCI sa vina acu sa spuna ca LA trebuie sters din istorie, dupa ce ei i-au facut 218 teste antidoping si nu l-au prins niciodata. Si ASO, aia care organizeaza Turul Frantei, isi freceau mainile cand vedeau banii cum vin si nu erau suspiciosi deloc. Asta dupa ce conationalii de la l’Equipe testeaza niste probe a lui LA, pozitive cu EPO. UCI si ASO taceau malc atunci, iar LA dadea in judecata pe orice avea curaju’ sa zica ca-i dopat. Si castiga. Ar trebui ca toti astia care-si vor banii inapoi sa-i dea pe toti in judecata: LA, UCI (ca n-au facut nimic) si ASO (ca au tolerat).

  3. Nu cred că s-a luat încă o decizie. Federația franceză de ciclism a cerut ca titlurile de care a fost deposedat Lance Armstrong să nu fie acordate nimănui, tocmai pentru a nu crea vâlvă și noi scandaluri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.