O spun încă de la început, să nu fie niciun mister: încă n-am alergat până acum distanţa unui maraton,  adică 42.195 km.

Vreau s-o fac şi am început să mă gândesc din ce în ce mai mult la acest lucru, dar deocamdată sunt  departe, departe.

De fapt, dacă stau să  mă  gândesc, n-am alergat până acum nici măcar un semimaraton.

În ultimul timp am tot alergat, dar niciodată mai mult de 15 km într-o sesiune. Şi mă gândeam, poate mă luminează cineva, cam de cât timp este nevoie să te antrenezi pentru un maraton? Ce distanţe ar trebui parcurse înainte de a purcede la un maraton?

Am tot auzit vorbindu-se de long run-uri, de distanţe de peste 30 km. E musai să le faci înainte să încerci un maraton?

Am văzut la Gabriel Solomon câte ceva despre pregătirea psihologică pentru maraton, dar cred că ar trebui mai întâi să caut nişte informaţii despre antrenamentul specific în vederea efectuării unui maraton.

La tine care a fost primul maraton şi cum te-ai pregătit pentru el?

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

14 thoughts on “Primul meu maraton”
  1. salut

    dupa ce te saturi de cartile explicative (antrenament, nutritie, etc) iti recomand sa citesti “Haruki Murakami, Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă” – am terminat 2 maratoane unul clasic (bucuresti) si unu montan (piatra craiului) dupa ce am citit cartea asta….iti urez succes…ms pentru live bloggingul de la turul frantei

  2. Felicitari pentru dorinta si obiectiv.

    Pentru a-ti crea programul de antrenamente, iti sugerez doua surse:
    1. my.asics.com – in functie de timpul pe care vrei sa il scoti, de numarul de alergari pe saptamana, iti creezi propriul plan de antremanent.

    2. o carte foarte faina care mi-a fost si mie recomandata. Mi-am creat programul de pregatire dupa recomandarile lor: The Non-Runner’s Marathon Trainer, editura McGraw-Hill. In programul de pregatire, recomanda 4 alergari pe saptamana – 3 scurte (distanta creste gradual – maximul este de 13 km/alergare) si una lunga pe saptamana (ajungi pana la 29km). Au sfaturi foarte bune de cum sa te pregatesti psihic pentru maraton, nutritie, hidratare … O am in format pdf, ti-o pot trimite daca vrei.

  3. Cu siguranta poti alerga un maraton. In 2008 am alergat primul maraton, am inceput antrenamentul in luna iunie si in octombrie am alergat primul maraton la Bucuresti. Inainte de asta eram geek cu 12 ore la calculator ;)), deci pentru cineva care are deja un fitness alergarea unui maraton e un obiectiv realizabil, insa depinde si de timpul pe care ti-l propui.
    Daca te hotarasti e recomandat sa acorzi cam 4 luni antrenamentelor si sa urmezi un program specific pentru targetul tau. Chiar daca vrei doar sa termini tot e indicat sa ai un timp la care tragi. Dupa el vei urmari cum merg antrenamentele si daca e nevoie poti sa il scazi sau sa il cresti, dar e important sa stii viteza pe care va trebui sa o sustii la maraton.

  4. Da, programul de antrenament trebuie sa aiba obligatoriu alergari (foarte) lungi, altfel nu ai nicio sansa, ti se taie benzina, ti se rup picioarele, iti crapa ficatul (oarecum la figurat). Cu siguranta vei putea alerga un maraton, daca iti propui lucrul asta si te antrenezi. Eu m-am apucat de pregatit un maraton atunci cand alergam doar 5 km, tu deja alergi bine 10 km. Mi-a luat sase luni sa pregatesc primul maraton, pe care l-am terminat in octombrie, anul trecut. L-am terminat prost pentru ca fost primul si am facut o pregatire haotica. Anul asta am pregatit foarte bine semi-ul de la Cluj, iar acum sint bine pentru MIB. Programul meu actual este cel de la Asics, foarte bun. Ca sa-ti faci o idee, sint in faza in care saptamana asta am alergat 5 km jogging, 12 km fast, iar sambata am programata o alergare de 24 km, pace. In saptamanile viitoare, LR sunt tot de 20-24, apoi ajung la LR de peste 30 de km, dupa care nu mai sunt alergari lungi, sunt doar cele de mentinere si pregatire pentru cursa.

  5. Răzvan, îţi mulţumesc pentru comentariu. Genul ăsta de încurajări mă motivează. În adâncul sufletului meu ştiu că pot să alerg un maraton, doar că trebuie să vină cât mai multă lume sămi spună asta 🙂

  6. La fel ca si tine, încă nu am alergat un maraton. Am terminat insa un semimaraton, cel de anul trecut, de la Bucharest City Marathon, fiind clasat in prima jumatate. Nu pare cine știe ce performanta insa pentru mine a fost ceva urias.
    Ca pregătire, am alergat aproape zilnic câte 5-6 kilometri, cu o iesire mai lunga, de aproximativ 10-12 km duminica. “Antrenamentul” l-am început undeva pe la sfârșitul Primăverii, dar fără sa fie constant; serviciul nu-mi permite asa ceva.
    Ceea ce cred insa ca este mult mai important intr-o asemenea competiție este vointa, dorința de a termina; din punctul meu de vedere, maratonul este o competiție cu tine insuti. Eu am fost extrem de motivat, am asteptat foarte mult timp aceasta cursa si mi-am dorit sa o termin.
    In ceea ce te privește, pozitiile pe care te-ai plasat la competiții te recomanda nu doar pentru un semimaraton, ci pentru maraton. Cred ca dacă vei alerga 20-30 de km săptămânal si dacă vei dori sa termini cursa, cu siguranță vei reuși.
    Nu știu dacă te poate ajuta cu ceva ce ti-am scris; este doar foarte mica mea experiența. Cu putin noroc, ne vom putea vedea la Mamaia si la București, in Octombrie.

  7. Eu inca nu am alergat un maraton doar semi de mai multe ori. Laura s-a antrenat anul trecut pentru maratonul din Berlin timp de vreo 4 luni, cam de 2-3 saptamana.

    Long run-urile sunt foarte importante, daca nu, chiar, cea mai importanta parte din antrenamentul pentru un maraton:
    iti obisnuiesti corpul cu efort de lunga durata si il inveti sa consume mai multa grasime pt energie. La eforturi de sub 2 ore consuma doar din carbohidrati.
    te pregatesti mental pt ore intregi de stat pe traseu
    iti verifici strategiile de nutritie, hidratare si echipamentul
    iti intaresti articulatiile, iti pregatesti muschii. E posibil sa poti alerga 20 km dar pe la 35 km sa inceapa sa iti cedeze chestii. E important sa cresti distanta constant si nu brusc, mai ales ca vrei sa continui sa practici sport si dupa maraton…

    Cam astea stiu si eu din ce am mai citit.

    Spor,

    Silviu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.