Anul ăsta particip pentru prima oară la un concurs No Stress, mai precis Mogoşoaia Triathlon Offroad (31 mai), care se află la cea de-a doua ediţie şi la care vă invit să vă înscrieţi şi voi, dacă nu aţi făcut-o deja.
Am stat de vorbă cu organizatorul, Mihai Preda, care ne-a oferit o imagine din interior a acestui concurs, organizat atât de aproape de Bucureşti şi care se adresează tuturor, atât amatorilor, cât şi profesioniştilor.
Vă aflați la a doua ediție. Care sunt noutățile față de anul trecut?
Noutăţi avem, încercăm să facem permanent îmbunătăţiri. Avem câteva categorii speciale, pentru DEBUTANŢI şi ELITE. Ne concentrăm în continuare pe atragerea celor care vor să încerce pentru prima dată acest tip de competiţii, dar îi aşteptăm în acelaşi timp şi pe profesionişiti, ca să fie modele pentru aceştia.
Vom avea, de asemenea, starturi diferite, în sensul că cei care s-au înscris la distanţele lungi (1.500 metri înot, 30 km bicicletă offroad şi 10 km alergare), vor porni primii în competiţie, aplaudaţi de către cei care au ales tura scurtă (500 metri înot, 15 km bicicletă offroad şi 5 km alergare). Aceştia din urmă vor lua startul după o oră şi vor avea astfel prilejul să urmărească proba de înot şi prima tranziţie a celor de la cursa lungă.
Câți participanți estimați pentru anul acesta?
Anul trecut am estimat că vom avea 300-350 şi am avut peste 500. Ne-a plăcut mult surpriza de anul trecut, mai vrem. Aşa că estimarea de acum pe care o pot da este de 500, cu posibilitatea să avem peste 700.
Ce premii veți acorda?
Premiem, practic, toţi participanţii. În primul rând, vom avea o petrecere faină pentru toţi participanţii şi susţinătorii lor, aşa cum v-am obişnuit la No Stress, care începe cu festivitatea de premiere unde vrem să urcăm din nou pe podium peste 100 de participanţi.
Păstrăm şi ideea de tombolă din finalul festivităţii de premiere, care dă o şansă oricărui participant, atât la individual, cât şi la ştafetă. Podiumul de la open va câştiga şi premii în bani, atât la masculin, cât şi la feminin.
Frumoasă inițiativa invitării sportivilor câștigători la alte concursuri de triatlon. De ce o faceți?
Ni s-a părut normal să recunoaştem şi să recompensăm efortul şi performanţa celor care urcă pe podium la open, la concursurile cu peste 300 de participanţi. O facem pentru că ştiu că este destul de dificil pentru un sportiv să-şi susţină financiar eforturile şi noi vrem să-i ajutăm cât putem. E bine şi pentru debutanţi şi amatori, pentru că aceştia au nevoie de repere, de exemple, mai ales că toţi sportivii de top pe care i-am cunoscut sunt foarte frumoşi şi ca oameni.
Cum este apa din lacul Mogoșoaia? Safe?
Apa în lacul Mogoşoaia este peste standardul admis concursurilor de înot. Am făcut des analize ale apei, pentru a şti dacă suntem în limitele admise. Trebuie spus că lagul Mogoşoaia este, de fapt, o apă curgătoare. Lacurile Buftea şi Mogoşoaia au avantajul că sunt în amonte faţă de Bucureşti, deci implicit sunt cele mai curate. Împreună cu Primăria Mogoşoaia facem eforturi ca an de an lacul să fie mai curat.
Suntem bucuroşi că anul trecut, datorită evenimentului No Stress, Primăria a cumpărat un utilaj special pentru curăţat lacul, utilaj pe care îl va folosi şi acum, şi în viitor. Aşadar, avem încredere că, prin evenimentele noastre, determinăm ecologizări şi curăţiri ale zonelor. Printr-o participare numeroasă, şi concurenţii determină în mod direct măsuri de curăţire şi de ecologizare din ce în ce mai semnificative.
Va fi nevoie de costum de neopren?
La cum a fost până acum vremea, adică foarte capricioasă, sunt tentat să cred că apa va avea 17-18 grade. Anul trecut, în 31 mai, apa a avut 20 de grade. Deci, da, recomand în special pentru tura lungă costum de neopren. O să oferim şi câteva variante pe noul site, cu recomandări în special în zona de preţuri mici, pentru începători.
Ce tip de bicicletă recomandați pentru concursul de la Mogoșoaia? Ce dimensiune de roți?
Clar mountain bike, mai ales că s-ar putea să fie şi ceva noroi. Noi sperăm să avem bafta de anul trecut în ceea ce priveşte vremea. Atunci, chiar după festivitatea de premiere a început o ploaie care a ţinut trei zile şi a inundat Bucureştiul.
În ceea ce priveşte dimensiunea roţilor, părerile sunt împărţite între 26, noua modă de 29 sau cool-ul 27,5. Eu zic că sportivii de top ştiu exact ce li se potriveşte mai bine, iar pentru cei No Stress, adică toţi ceilalţi, ideea e să vină cu ce au. Am avut participanţi care au venit chiar şi cu biciclete de oraş, cu coşuleţ în faţă. Şi bucuria că au terminat a fost la fel de mare cu a celor care şi-au testat noul 29, cu cadru de carbon.
Cum va fi traseul MTB dacă plouă?
Destul de greu. Din fericire, avem cam 30% din traseu asfalt, aşa că sunt zone în care poţi să-ţi cureţi roţile. Dacă plouă foarte, foarte rău, vor fi 2-3 locuri în care se va merge pe lângă bicicletă.
Care este profilul triatlonistului român amator?
Sunt două categorii, la fel de importante: una este compusă din triatlonişti/triatloniste de 25-40 de ani şi chiar mai mult, care ajung la concluzia că trebuie să facă mişcare pentru a avea o viaţă mai sănătoasă. Se apucă de sport şi în scurt timp descoperă triatlonul. Cei mai mulţi încep ca membri într-o ştafetă, de aceea noi punem mare accept pe ştafete. Îşi spun apoi povestea celor din jur şi, pentru sunt în general lideri de opinie în grupul de prieteni, reuşesc să aducă noi adepţi. Este un “word of mouth” foarte eficient, care face ca acest fenomen să crească.
Apoi sunt copiii şi tinerii. Unii copii încep tot ca membri în ştafete – noi încurajăm varianta de familie, prin categoria de ştafetă Family – pentru ca apoi să vrea mai mult. Sunt încurajaţi de părinţi şi de către prieteni şi, sper, unii dintre ei vor ajunge să facă performanţă.
Câte fete au participat anul trecut și câte estimați că vor veni anul acesta?
Fetele reprezintă din nou un segment important pentru noi. Sunt frumoase în timp ce concurează, dar mai ales atunci când se bucură la festivitatea de premiere. Sunt din ce în ce mai multe la No Stress, atât la ştafete, unde se organizează impecabil şi îşi construiesc o identitate frumoasă de echipă, cât şi ca participante la proba individuală. Anul acesta, până acum, avem deja înscrise peste 70 de doamne şi domnişoare.
Ce sfaturi aveți pentru cei care participă prima oară la un concurs de triatlon?
Să se bucure de cursă, fără să se concentreze prea mult pe rezultat. Să se hidrateze corect. Să-i urmărească pe cei mai buni. Să respecte regulile de competiţie. Să pornească în proba de înot în spatele plutonului. Să urmărească cu atenţie şedinţele tehnice şi indicaţiile organizatorului.
Ce sfaturi aveți în legătură cu hidratarea și energizarea din timpul cursei?
La Mogoşoaia avem două puncte de hidratare pe traseul de bicicletă şi un punct pe traseul de alergare, plus un punct de hidratare la start/sosire. Recomand tuturor concurenţilor să nu ezite să se hidrateze de câte ori simt nevoia. Echipele No Stress de la check point-uri abia aşteaptă să le ofere fructe, apă şi ciocolată. Recomandăm, de asemenea, şi o hidratare cu bere la petrecerea No Stress, din seara concursului, care va avea loc în str. Dianei nr. 4, în Bucureşti, începând cu ora 19.00.