Federația Română de Ciclism dă ca sigură știrea potrivit căreia vom avea Turul Ciclist al României în 2018, dar eu o tratez cu scepticism pentru că trăim în România, țara în care se fac multe declarații și în care nu prea există punerea în aplicare.
Ce a spus Marius Dunca, ministrul Tineretului și Sportului:
“Turul Ciclist al României este un proiect extraordinar la care ţin foarte mult, pentru că va îmbina sportul şi cultura în anul Centenarului. Va avea loc în luna septembrie şi am discutat deja cu cei de la televiziunea Eurosport pentru transmiterea în direct a celor 5 zile de competiţie. Sunt 100 de ani de la Marea Unire şi încercăm prin Turul Ciclist să unim regiunile României. Îmi doresc de asemenea ca la fiecare finiş al cicliştilor să organizăm şi un eveniment cultural. Vrem să implicăm Ministerul de Interne, administraţia locală, pentru că bugetul este unul foarte mare, la fel şi Ministerul Culturii, pentru că vorbim şi de evenimente culturale”, a spus Dunca pentru AGERPRES.
Și încă o declarație:
“Vreau ca Turul Ciclist al României, acest proiect pe care îl vom avea anul viitor, să nu fie organizat doar în 2018… Vreau să devină o tradiţie indiferent de cine va fi ministrul Tineretului şi Sportului. Pentru că aşa vom avea o promovare a ţării de mai multe ore pe Eurosport. Se va vorbi despre regiunile României, despre istoria noastră, vor fi prezentate imagini panoramice asemănătoare cu cele din Turul Franţei. Vreau să blocăm acele date, să semnăm contractul cu Eurosport, lucru care probabil se va întâmpla într-o săptămână sau două”, a adăugat Dunca.
Ministrul a mai spus că Turul Ciclist al României 2018 va avea loc în perioada 18-23 septembrie, după cum urmează:
- Ziua 1: Alba Iulia – Blaj – Sibiu
- Ziua 2: Sibiu – Făgăraş – Râşnov
- Ziua 3: Braşov – Târgu Secuiesc – Mărăşeşti – Focşani
- Ziua 4: Buzău – Ploieşti – Târgovişte
- Ziua 5 – circuit Bucureşti.
Ce n-a spus ministrul sau, mai bine spus, ce informații nu au reușit să obțină jurnaliștii de la AGERPRES:
- Cine va organiza Turul Ciclist al României? Se va implica Ministerul Tineretului și Sportului? Va fi lăsată treaba în sarcina Federației Române de Ciclism? Va fi organizată o licitație (eu așa aș face), pentru desemnarea unei companii specializate în organizarea de competiții sportive?
- Care este bugetul pentru organizarea Turului Ciclist al României? Costurile pentru organizarea Turului României s-ar ridica la aproximativ 200.000 de euro, potrivit unei declaraţii mai vechi făcute de Eduard Novak, preşedintele Federaţiei Române de Ciclism. Tot potrivit acestuia, Turul României nu a putut fi organizat până acum pentru că nu a existat finanţare de la bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului. Într-un interviu mai recent, acordat site-ului Biciclistul.ro, Traian Goga, secretarul general al Federației, spunea că 75.000 de euro ar fi o sumă minimă pentru organizarea Turului Ciclist al României.
- Ce buget va fi alocat pentru transmisia Eurosport? Îți trebuie foarte, foarte mulți bani ca să aduci Eurosport să-ți transmită un tur ciclist. E un vis frumos, dar cred că ar trebui să rămânem cu picioarele pe pământ, nu cred că vom vedea elicoptere survolând România, care să capteze imagini similare cu cele înregistrate în Turul Franței. Nu spun că este tehnic imposibil, dar investițiile necesare ar fi mult prea mari.
Am trimis aceste întrebări către cabinetul ministrului, dacă voi avea un răspuns voi reveni cu o completare.
Cred că Turul României va fi organizat în 2018, dar nu cred că va avea magnitudinea pe care i-a dat-o ministrul. Eu cred că ar trebui să fim fericiți dacă această competiție s-ar ridica la înălțimea pe care o are în prezent Turul Ciclist al Sibiului.
Ultima ediţie a Turului Ciclist al României a avut loc în anul 2013, la ediţia cu numărul 50, când s-au înscris 18 echipe şi când a concurat inclusiv preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, Eduard Novak, din partea echipei Tuşnad Cycling Team.
Vor spune iar ca nu sunt bani, ca de fiecare data de cativa ani incoace. Daca se va organiza (daca), probabil o sa vedem iar aceeasi competitie slab organizata, transmisa la TV doar de vreo televiziune mica si putin cunoscuta, gen Neptun TV. Si atunci un rezumat de 20 de minute al zilei, difuzat la ore tarzii. Apropo de Neptun, ministrul spune ca “unim regiunile României”, dar Dobrogea a cui e? Nu e regiune a Romaniei? O fi a turcilor, sau a rusilor.