Bogdan Zurbagiu - inot in ape deschise

Îl cunosc pe Bogdan Zurbagiu (32 ani) de la antrenamentele pentru triatlon cu Seven Sport Club, cu care s-a antrenat și el pentru o perioadă. A făcut înot de performanță până la vârsta de 15 ani, la Dinamo, unde a fost îndrumat de către Carmen Bunaciu,  prima medaliată a României la un campionat mondial de nataţie.

Bogdan se pregătește pentru o aventură plină de suspans, vrea să traverseze înot a Canalul Rottnest, situat în zona orașului Perth, din Australia, între plaja Cottesloe și insula Rottnest, aflata la 20 kilometri în largul Oceanului Indian. Distanța pe care o va avea de parcurs este de 19,7 km. Pe lângă faptul că are o distanță uriașă de înotat, Bogdan va avea de înfruntat curenți puternici și o vreme schimbătoare, care îi vor îngreuna misiunea. Și să nu mai vorbim despre faptul că prin zonă mai apare din când în când și câte un mare rechin alb.

Există și o componentă umanitară a inițiativei lui Bogdan. El va înota pentru copiii aflați sub îngrijirea asociației Hospice Casa Speranței, pentru care și strânge bani. Putem contribui și noi cu ceva – există o pagină specială creată de Hospice pentru Bogdan, unde se pot face donații. Dacă nu vreți să intrați acum pe această pagină o să pun linkul și la sfârșitul articolului.

Bogdan a început să fie atras în ultimii ani de maratoanele de înot în ape deschise și a început anul trecut cu Endurance Swimming Marathon Beliş, unde a obținut locul 2 la categoria de vârstă 30-39 de ani, după ce a înotat la proba de 10 km.

“Cursa de la Beliş mi-a deschis noi orizonturi. Am căpătat mai multă încredere în propriile puteri şi am început să caut curse similare în străinătate”, spunea Bogdan în acel moment.

A găsit o cursă și mai provocatoare, în Italia, unde avea de înotat o distanță aproape triplă: 27 km. Este vorba despre Lago d’Orta Marathon Swim, unde a înotat în iulie 2018, parcurând distanța de  27 km în 8h30min, timp ce i-a adus locul 3 la categoria de vârstă și locul 11 din 21 de participanți, în clasamentul general (detalii rezultate).

Înainte de a trece la interviu, vă mai spun doar că prima traversare a canalului Rottnest a avut loc în anul 1956, iar australienii recomandă acest eveniment ca fiind una dintre competițiile cele mai tari de înot în ape deschise din Australia.

Cum ai ales acest concurs sportiv? Ce te-a atras fix la ăsta?

Urmăresc atent de ceva timp maratoanele de înot în ape deschise. După experiența din Italia, unde am înotat 27 km în lacul Orta, am considerat că trebuie să încerc ceva cu un grad de risc mai ridicat, în condiții mai grele.

Am avut de ales între o traversare a Strâmtorii Cook, de 26 km, parte din circuitul Oceans Seven, pentru care am primit o confirmare de înregistrare pe lista de așteptare, și acest eveniment, care se află în aceeași parte îndepărtată a lumii.

Pentru Cook aveam de așteptat la mal curenți favorabili, așteptare care se putea prelungi chiar și până la două săptămâni, conform informațiilor primite de la organizatori. Pentru Rottnest nu a existat această restricție, voi lua startul în data de 23 februarie 2019, ora 06AM, în condițiile disponibile la fața locului

 Vei fi singurul român din această competiție. Ce înseamnă asta pentru tine?

De fapt,  voi fi primul român care participă în istoria acestui eveniment. Competiția are loc în Australia, țara care a dat unii dintre cei mai buni înotători din istoria natației, pe Gould, Thorpe, Fraser, Rose, Hacket etc.

Este o onoare pentru mine faptul că mă voi afla acolo. La acest concurs înscrierea la Elite este permisă numai celor care înoată 10 km în sub două ore. Primii 50 de înotători din cei 300 de finisheri de la acest eveniment au înotat în 2018 cei 20 km în sub  cinci ore și 20 de minute.

Vei avea de înotat 19,7 km. Există cumva riscul să înoți mai mult, din cauza unor factor externi, cum ar fi curenții?

Nu există curenți favorabili, traversarea este după GPS-ul bărcii, de la est la vest, iar curenții sunt laterali, de la sud la nord. Este o traversare în condiții schimbătoare, ce  pot deveni dure, din cauza curenților puternici de tip rip tides, în apropierea insulei.

Am ascultat diferite podcasturi referitoare la pregătirea evenimentului și am înțeles că abordarea sportivilor de performanță este de a-și doza efortul și de a-și menține rezerve pentru ultimii cinci kilometri, care aduc și cele mai mari provocări. Aceasta va fi și strategia mea.

Anul acesta, în februarie, concursul a fost întrerupt și înotătorii au fost urcați în bărci din cauza apariției unui mare rechin alb, motiv pentru care organizatorii au decis ca în 2019 să supravegheze zona cu un elicopter. A fost un  eveniment și în martie  2018, Port to Pub, care a fost întrerupt din cauza condițiilor dure, ambarcațiunile care trebuiau să ofere siguranță și să asiste înotătorii nu mai puteau înainta din cauza curenților și a valurilor puternice.

Cât timp te antrenezi pentru înot? Ce distanțe înoți zilnic?

Antrenorul meu îmi spune constant că nu durata contează, ci calitatea antrenamentelor.

Am redus cu aproximativ 15% distanțele pe care le parcurgeam pentru Lago D’Orta, unde am introdus în pregătire mai  multe ieșiri lungi de înot. De câteva ori am simțit că mă apropii de o accidentare.

În prezent, încerc să am patru antrenamente pe săptămână, ținând cont că trebuie să mențin și o formă bună pentru alergare, căci voi alerga maratonul de la Istanbul.

După jumătatea lunii noiembrie voi introduce și antrenamente mai lungi, pentru pregătire mentală, nu doar fizică.

Cum arată o zi de antrenament?

Încălire, tehnică, intervale, exerciții care să elimine orice energie rămasă și relaxare.

Cum împaci jobul cu antrenamentele? Simți că ai avea nevoie de mai mult timp pentru antrenamente sau pentru recuperare?

Este foarte greu, mai ales că sunt soț și tată a doi copii. Trebuie să fiu prezent acasă și nu doar fizic. Simt că aș avea nevoie de mai multe ore de somn, recunosc.

Faptul că am atașat această traversare unei cauze umanitare îmi dă energie suplimentară.

La ce sumă de bani se ridică aventura ta?

Pe lângă efortul fizic, proiectul meu presupune taxa de înregistrare la eveniment, trei zboruri dus-întors, cazare, închiriere barcă, skipper, kaiac, vâslaș, mașină pentru a ajunge la evenimente etc. Probabil voi cheltui în jur de 4-5.000 de euro, pe datorie 🙂

Despre Bogdan Zurbagiu

  • Are 32 de ani, este căsătorit, tată a doi copii. Este de profesie economist,  absolvent al Facultății de Cibernetică.
  • A practicat în copilărie înotul de  performanță, în cadrul clubului Dinamo, sub îndrumarea lui Carmen Bunaciu
  • A întrerupt înotul de performanță la 15 ani, dar în ultimii ani a participat la diverse evenimente sportive de anduranță, triatloane pe distanțe Half sau alergare montană. Maratonul de înot din Italia, Lago D’Orta, 27 km, este competiția cea mai mare la care a participat
  • În prezent se antrenează în cadrul Clubului Sportiv Delfinul București, sub îndrumarea lui Matei Giurcăneanu.

Bogdan Zurbagiu - donatie Hospice

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE