Chiar în perioada aceasta – 29 iunie – 3 iulie 2016 – sunt în plină desfășurare Campionatele Mondiale de MTB din Cehia, stațiunea Nove Mesto. Aici se înfruntă cei mai buni cicliști de cross-country din lume, iar România are o participare numeroasă pentru o astfel de competiție, nu mai puțin de zece sportivi.
Prima cursă pentru români începe astăzi, când este programată competiția pentru juniori. Îi avem aici pe Roberto Buga, Mario Pescaru (Scott-Geiger), Vlad Păcurar (SeiSeiNove), Attila Malnasi și Levente Bartha (ambii de la Dinamo BikeXpert Racing Team).
Cu tot cu români, vor lua startul fix 99 de concurenți. Click aici pentru lista completă de start.
Mâine, adică sâmbătă, 2 iulie, vine rândul categoriei masculine U23, unde îi avem pe Ede Molnar (Dinamo BikeXpert Racing Team) și Vlad Dascălu (BH Racing). Federația Română de Ciclism se așteaptă la o evoluție bună din partea lui Dascălu, care anul trecut a încheiat pe locul al 5-lea la proba similară a competiției mondiale, doar că la categoria juniorilor.
La categoria Elite avem trei concurenți, toți de la echipa Scott-Geiger: Lucian Logigan, Bogdan Duca și Tudor Oprea.
Îi veți putea urmări live pe sportivii noștri pe canalul YouTube al UCI, chiar aici.
Sportivii noștri vor concura pe un traseu extrem de tehnic, de tip circuit (4,1 km), cu 50% urcări.
La masculin Elite cei trei mari favoriți sunt Nino Schurter (Elveția), cel care și deține titlul mondial, Julien Absalon (Franța), de cinci ori campion mondial și superstarul ceh Jaroslav Kulhavy, campion olimpic în 2012. Alți concurenți de urmărit: Maxime Marotter (Franța) și Mathias Fluckiger (Elveția).
Dintre favoritele de la feminin Elite, o vom vedea pe Jolanda Neff (Elveția), proaspăta campioană mondială la proba de maraton MTB, pe Annika Langvad (Danemarca), actuala lideră a UCI World Cup și pe Catharine Pendrel, de două ori campioană UCI World. Alte sportive de urmărit: ceha Katerina Nash și norvegianca Gunn-Rita Dahle Flesjaa.
Ce s-a întâmplat până acum
UCI Mountain Bike World Championships – probele cross-country constau în trei mari probe: cross-country Eliminator (XCE), team relay (XCR) și cross-country Olympic (XCO). Primele două au avut deja loc.
Pe 30 iunie a fost concursul pe echipe mixte, de tip ștafetă, unde a câștigat Franța, urmată de Cehia (locul 2) și Elveția (locul 3) [rezultatele complete].
Formatul acestui tip de competiție este foarte simplu: patru rideri pentru fiecare echipă, fiecare parcurge un tur. Fiecare echipă are în componența sa un rider din categoria juniori, U23, masculin Elite și feminin Elite. Ștafeta se schimbă pur și simplu prin atingerea riderilor, iar fiecare echipă și-a stabilit înaintea startului ordinea în care vor evolua membrii.
România nu a avut participare la această probă.
Distanța totală parcursă a fost de 16,4 km, numărul tururilor 4, iar viteza medie 16,450 km/h. A fost ploaie și un traseu super tehnic.
Pentru cine vrea să (re)vadă cum a fost concursul pe echipe:
O altă probă super tare, la care, din nou, România nu a avut participare, a fost cea de XC Eliminator (29 iunie).
La masculin Elite au fost 36 de rideri – unul nu a terminat – care au avut de parcurs 1 km. Cursa a fost împărțită în optimi, sferturi, semifinale, finala mică și finala mare.
La final, a câștigat austriacul Daniel Federspiel, urmat de Simon Gegenheimer (Germania, locul 2), Fabrice Mels (Belgia, locul 3) și Emil Linde (Suedia, locul 4, cu mențiunea că a fost U23).
Viteza medie a fost de 39,403 km/h!
La feminin Elite au fost 22 de sportive care, la fel, au avut de parcurs 1 km. Cursa a avut același format ca și la masculin, cu mențiunea că au fost doar sferturi, finală mică și finala mare.
Primele patru locuri au fost ocupate, în ordinea rezultatelor, de Linda Indergand (Elveția), Kathrin Stirnemann (Elveția), Ramona Forchini (Elveția) și Ingrid Jacobsen (Norvegia).
Nici fetele nu s-au mișcat rău, viteza medie a fost de 35,195 km/h.
Cine vrea să (re)vadă cursa: