Cristian Tranulea are doar 20 de ani și este una dintre tinerele speranțe ale triatlonului românesc. Recent (noiembrie 2019) s-a mutat din Constanța la București, unde se va antrena și va reprezenta clubul Steaua la competițiile de triatlon.
Locuiește în cea mai mare parte a timpului la București, într-o cameră din căminul Stelei, alături de Leon Chee Feng, un chinez în curs de naturalizare care practică tenis de masă.
Cristian este foarte ambițios, face sport de performanță, dar nu-și neglijează studiile, este și student la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Constanta.
Cristian a povestit pentru Biciclistul.ro cum s-a apucat de înot, pe care l-a practicat încă de la vârsta de cinci ani și care a fost drumul pe care l-a parcurs către triatlon.
”Am început înotul în 2004, sub îndrumarea lui Răzvan Florea, care este prieten cu tata, se știu din copilărie. Am început înotul pentru că am avut probleme de sănătate când eram mic. S-au rezolvat pe la vârsta de 6-7 ani”, spune Cristian.
Le este recunoscător părinților, care au făcut sacrificii să-l ducă la înot.
”Noi stăteam la Mereni, o localitate la vreo 30 km de Constanța, iar părinții mă duceau la bazin cam de două ori pe săptămână”.
Cristian s-a antrenat cu Gina Handrea vreo doi ani, dar cel mai bine s-a simțit cu Octavian Tileagă, un antrenor cu care a început să se antreneze în 2012 și pe care îl consideră ca un al doilea tată.
”Nu mi-am dorit niciodată să fac înot de performanță, dar pur și simplu s-a întâmplat, pentru că eram foarte ambițios și trăgeam de mine la antrenamente”, povestește Cristian.
În 2013, Cristian Tranulea a participat la primul său campionat național la înot, unde a concurat la proba de 50 metri liber.
”Am venit pe locul 102 din 105 concurenți, iar asta chiar m-a ambiționat”, își aduce aminte Cristian.
”I-am văzut pe câștigători pe podium, erau atât de fericiți, aplaudați de o arenă întreagă. Mi-am dorit și eu asta și am început să muncesc și să mă antrenez și mai mult. Ajunsesesm chiar la 6-7 ore pe zi și lucram foarte mult în sala de forță”.
”Ca sprinter ai nevoie de foarte multă forță. Aveam undeva la 5-6 antrenamente la sala de forță și vreo patru, cinci de înot. Mă cam băteam cu halterofilii”, a spus Cristian Tranulea.
Și momentul de glorie a venit, în 2016, la naționalele de înot. Cristian Tranulea era cotat cu al 20-lea timp, dar a venit pe locul 2, după un sportiv de la Cluj. Și-a dat însă seama că ar avea mai multe șanse în triatlon.
”În finala aia nu era niciun sportiv sub 1.90 metri, iar eu am 1.72, mi-am depășit cu mult părinții”.
”Mi-am dorit să cresc, iar triatlonul a fost cea mai bună soluție, mai ales că îmi plăcea să și alerg. Am decis să fac acest pas. Îi mulțumesc domnului Tileagă, care a continuat să mă antreneze la înot chiar și atunci când nu mai avea nicio obligație”.
În 2018, pe când avea 17 ani, Cristian Tranulea a câștigat Cupa Federației la Aquathlon, unde a obținut totodată baremul pentru lotul național de triatlon. Peste 100 de sportivi s-au prezentat la startul compețiției, care a avut loc la Complexul Olimpic Sydney 2000. Cristian
Cristian simte că poate face înaltă performanță în triatlon, un sport pe care îl simte mult mai potrivit pentru el.
”Nu am intrat în triatlon ca înotător expirat. Am făcut pasl către triatlon în același an în care am urcat pe podium și eram în vârf de formă la naționalele de înot”.
În prezent, Cristian Tranulea se antrenează sub coordonarea lui Adrian Toader.
”Îmi doresc ca 2020 să îmi aducă tehnica potrivită la alergare. Vreau să alerg cât mai bine, cât mai corect, ca apoi să cresc pe parcurs”.
”Îmi vine foarte greu momentan să alerg foarte bine, ca înotător, sunt conștient că acolo este punctul meu slab”.
Cristian crede că venirea la Steaua a fost cea mai bună decizie pe care o putea lua în acest moment al carierei sale.
”Sunt foarte fericit de această schimbare, care a venit într-un moment cheie din viața mea de triatlonist, este un mare pas în față, sunt sigur că o să fiu bine aici și merg înainte până în pânzele albe!”
Cristian Tranulea – rezultate din triatlon
- 2016 câștigător circuit RTS
- 2017 câștigător circuit RTS
- 2017 campion național sprint juniori (si locul 3 la elite)
- 2017 campion național super sprint
- 2017 campion național aquabike
- Locul 5 campionatul balcanic de triatlon
- 2018 vice campion național sprint
- Locul 4 campionatul balcanic
- 2019 campion național super sprint
- 2019 – locul 7 la europenele de aquathlon
- 2019 – vicecampion național de aquathlon