Ştefan Gîdeiu este un sportiv de care nu s-au auzit prea multe, nu pentru că nu a obţinut până acum rezultate, ci pentru că este foarte tânăr şi pentru că sportul pe care îl practică – triatlonul – este prea puţin popular în România.
Are 19 ani şi o voinţă de neclintit. Vorbeşte puţin bâlbâit şi îţi lasă impresia că se grăbeşte să-ţi dea cât mai multe detalii. Se luminează la faţă când îl întrebi despre bicicletă şi despre sportul de care s-a îndrăgostit, triatlonul, pe care îl practică de aproape trei ani.
Ştefan a făcut înot de performanţă, de la şapte ani, dar după nouă ani s-a lăsat “pentru că se plictisise”.
“N-am vrut să stau fără să fac sport şi m-am apucat de triatlon”, spune Ştefan.
Întâlnirea cu triatlonul a fost simplă. Avea nişte colegi în liceu care practicau pentatlonul. N-am ştiut ce-i asta, m-a lămurit Ştefan. Pentatlonul, după cum îi şi sugerează numele, este un sport format alcătuit din cinci discipline: călărie, scrimă, tir, înot şi atletism.
În primul său an de triatlon, în 2009, Ştefan a obţinut locul trei la Balcaniadă, unde s-a bătut cu turcii, bulgarii, grecii, sârbii şi macedonenii. La categoria lui au fost în jur de 20 de sportivi.
În 2010, Ştefan Gâdeiu ieşea campion naţional la triatlon şi la duatlon, la juniori. Tot în 2010 a luat locul doi în Grecia la campionatele balcanice.
Ştefan se antrenează de două ori pe zi, şase ore. Este legitimat la clubul CS Olimpia Bucureşti şi are o indemnizaţie de 330 lei cash.
“Jumătate din bani îi bag în sport, jumătate o păstrez pentru mine”, spune el cu un aer serios.
În prezent este elev la liceul Decebal, liceu bilingv – română-engleză.
De curând a trebuit să treacă un mare hop în viaţa lui.
“Am un chist pe creier“, spune el.
Din cauza acestui chist a trebuit să-şi întrerupă o perioadă antrenamentele.
“Nu mai puteam vorbi, nu mai puteam controla muşchii feţei”, îşi aminteşte el.
Deocamdată este în regulă, dar mai are până să-şi recupereze condiţia fizică. Totuşi, este încrezător şi vrea să câştige şi în acest an campionatul naţional de triatlon. Este ultimul său an de juniorat, iar din 2012 va trece la seniori, unde are adversari redutabili şi probe duble.
M-a impresionat mult când mi-a povestit despre ce-a păţit anul trecut la concursul de triatlon de la Mamaia.
Cineva i-a înţepat roata din spate de la bicicletă şi a mers 20 km cu roata sparta, pe jantă, numai în picioare. Surprinzător, a terminat concursul pe primul loc.
Întâmplarea asta, modul în care mi-a povestit-o, cu mândrie, m-a făcut să realizez că, dincolo de sacrificii, voinţă, muncă şi talent, un campion se naşte din orgoliu. Şi atâta timp cât ai orgoliul ăsta în tine, care te alimentează şi te împinge dincolo de limitele tale, ai toate coordonatele unui campion.
Bonus: “Ce faci în timpul liber?”, l-am întrebat pe Ştefan. Răspunsul lui a fost adorabil:
Dorm sau mă duc la şcoală.
Anul trecut, în luna decembre, Ştefan a primit o bicicletă pentru concurs, din partea Felt, reprezentat în România de Moş Ion Roată.
La cum arată şi ce ştie să facă, este imposibil ca Ştefan să nu facă performanţă cu această bicicletă.
Felt Ar5 are cadru din carbon UHC proiectat în tehnologie monococ modular. Este facut special să taie curenţii de aer pentru eficienţă maximă. AR5 vine echipată cu Shimano 105 şi frâne Tektro.
Sponsorizarea Felt este deosebit de generoasă, spre norocul lui Ştefan, bicicleta având un preţ de magazin de 9.985 lei.
[…] L-am urmărit de la distanţă, atent, având în minte proaspăta conversaţie pe care am avut-o cu el în cadrul unui interviu pentru Bicilistul.ro. […]
Am vorbit de putine ori cu Stefan, dar cred o trasatura de-a sa am remarcat-o:
o vointa de fier, e foarte puternic. De altfel, la cat de dur este triatlonul , nici nu cred ca exista vreo sansa sa faci performanta fara aceasta trasatura.
Sper sa ii foloseasca bocicleta FELT AR 5 pe care i-am daruit-o lui Stefan, cu bucurie si fara nici un gand ascuns.