Îl ştiu pe Sorin Boriceanu de la competiţiile de duatlon şi triatlon organizate de către Federaţia Română de Ciclism şi Triatlon.
N-am avut până acum ocazia să vorbesc cu el pe îndelete, iar duminică, când ne-am întâlnit, am avut o discuţie relaxată despre cea mai recentă performanţă a lui: calificarea la campionatul mondial de triatlon de la Beijing, la categoria de vârstă 30+ (semiprofesionişti).
Dar înainte de a afla amănunte despre acest subiect, iată câteva informaţii despre Sorin Boriceanu, care mi s-au părut interesante.
A început să practice triatlonul de prin 2002-2003, iar înainte făcuse câte puţin din toate: înot, bicicletă şi alergare.
A făcut sport de performanţă, dar nu s-a ţinut de el până la capăt, pentru simplul motiv – şi întemeiat! – că a decis că studiile sunt mai importante.
A terminat două facultăţi, ASE şi ANEFS, a făcut aproape doi ani de medicină şi aproape doi ani de drept.
A lucrat, pentru o perioadă scurtă, într-o bancă, pe o poziţie entry level. Şi-a dat seama însă că nu asta-i viaţa pe care şi-o doreşte, să stea ore întregi pe scaun şi să ajungă acasă obosit, fără să fie în stare să mai facă ceva.
Prim urmare, sună simplu, s-a apucat de altceva. Este instructor de înot, face cursuri de iniţiere pentru copii, dar şi pentru adulţi.
Această slujbă îi permite să facă ceea ce-i place cel mai mult: sport, mai precis triatlon.
Ştiu că sportivii de triatlon din România o duc prost cu banii şi că îşi găsesc cu greu sponsori. L-am întrebat pe Sorin cum stă la acest capitol. A fost extrem de discret, n-a vrut să dea niciun detaliu.
„Pot să zic că sunt la limita supravieţuirii, dar nu mă plâng. Am timp liber, libertate de mişcare”, spune el.
Bicicleta îl costă cel mai mult dintre toate echipamentele de care se foloseşte pentru practicarea triatlonului. Cea pe care o are acum, pe un cadru Merida, are o greutate de aproximativ 8 kg.
Visează la o bicicletă de top şi regretă că nu are resurse să şi-o poată permite.
Circuitul Dextro Energy
„Aici concurează cei mai buni oameni din lume la triatlon”, spune Sorin.
El a participat la trei din cele 8 etape ale acestui circuit. PAGINA OFICIALĂ
Ultima, cea de al Beijing, este încununarea anterioarelor, marea finală a campionatului mondial de triatlon.
Sorin Boriceanu s-a calificat în această finală după ce a câştigat etapa din Londra, unde s-a clasat pe primul loc la categoria lui de vârstă 30+. Această categorie de vârstă, ca şi celelalte, este adresată sportivilor amatori. Categoria Elite este cea în care participă sportivii de performanţă.
La Londra, Sorin s-a clasat pe locul 15 din 183 în clasamentul general la proba sprint: 750 metri înot, 20 km bicicletă şi 5 km alergare.
Timpii lui Sorin au fost: 14:05 înot (locul 33 general), 38:43 bicicletă (locul 33 general) şi 17:42 alergare (locul 4 general). Sorin a fost cu 05:57 minute în urma câştigătorului din clasamentul general, David Hamdorff, un sportiv britanic în vârstă de, incredibil, 47 de ani.
Sorin a început pregătirea specifică, pentru Dextro Energy, încă din luna noiembrie. La Madrid a obţinut locul 20, iar la Hamburg locul 17. La nemţi a participat la proba olimpică, adică 1,5 km înot, 40 km bicicletă şi 10 km alergare.
La Madrid şi Hamburg a folosit nişte pantofi sport speciali pentru competiii, cu talpă subţire. Din cauza efortului şi a faptului că n-a mai avut călcâiul înălţat, Sorin şi-a forţat muşchiul gambei şi a avut ulterior dureri groaznice.
Din cauza lor a ratat campionatul naţional de triatlon din Bulgaria, pe care avea şanse să-l câştige, dar a avut noroc că s-a recuperat la timp pentru etapa din Londra.
Câştigarea categoriei 30+ de la Londra a fost o surpriză chiar şi pentru el. Iniţial, potrivit unor liste temporare, fusese descalificat. Când a văzut foile respective a cedat nervos şi a plecat fără să se mai uite înapoi.
În România, unul dintre prietenii lui s-a uitat pe Internet şi a descoperit că Sorin câştigase categoria. Nu i-a venit să creadă.
Sorin Boriceanu se antrenează cu Daniel Nistoroiu, despre care spune că este singurul antrenor român care a reuşit să aducă medalii internaţionale în acest sport.
Sorin aleargă, la antrenamente distanţe între 6 şi 13 km, înoată minim 2.500 – 3.000 metri (are şi sesiuni de 8.000 metri) şi merge pe bicicletă aproximativ 100 km.
Obiectivul său principal acum este concursul de triatlon de la Beijing, marea finală. Va participa şi la triatlonul de la Mamaia, dar nu va forţa şi va trata competiţia ca pe un antrenament.
Pe Sorin Boriceanu îl puteţi găsi şi la sorinboriceanu.com.