Anul acesta m-am antrenat în cea mai mare parte din timp cu pantofi de alergare Hoka, pentru că am avut șansa de a primi la test două perechi, Hoka Clifton 9 și Hoka Rocket X2, care mi-au fost de mare ajutor de-a lungul întregului sezon, atât la antrenamente, cât și la concursuri.

Și pentru că am rezonat cu brandul Hoka, mi-am achiziționat ulterior alte trei perechi: încă un model Rocket X2, încă o pereche de Clifton 9, dar și o pereche de pantofi de alergare pentru trail, Hoka Speedgoat 5.

M-am atașat de toți. Cliftonii nu m-au lăsat la greu. Cred că peste 80% dintre antrenamentele de alergare pe care le-am făcut anul acesta au fost în zona 2 de puls cardiac. Asta înseamnă că am alergat foarte încet, iar pentru asta am avut nevoie de pantofi de alergare cu talpă comodă, care să asigure confort și care să protejeze genunchii și articulațiile. Practic, 80% din cei aproape 2.000 km pe care i-am acumulat în acest an au fost alergați cu cele două perechi de Hoka Clifton. Încă mai sunt buni, chiar dacă au depășit regula nescrisă a celor 500 de km/pereche, eu încă mă mai antrenez cu ei.

Clifton 9 și Speedgoat 6 GTX pentru sezonul 2025

Fix când începusem să mă gândesc ce o să folosesc în 2025, Hoka România a avut o sincronizare cum nu se poate mai bună și mi-a propus să testez două perechi de pantofi de alergare din cele mai noi generații, Clifton 9 și Speedgoat 6 GTX. Este fix ceea ce aveam nevoie, o pereche de pantofi de alergare pentru șosea și una de alergare offroad.

Speedgoat 6 GTX va fi testat pe dealurile de la Goruna, care simulează perfect tipul de teren cu care mă voi confrunta în martie 2025, la un monstru de competiție de alergare, Chianti Ultra Trail, unde voi avea de alergat 73 de kilometri, cu o diferență de nivel de peste 3.000 de metri.

Hoka Clifton 9

N-am făcut-o până acum, dar cred că am să încep să dau nume pantofilor de alergare. Iar modelului de mai sus o să-i spun Pantera Neagră. Sper că voi păși la fel de ușor cu ei în picioare întocmai ca o panteră, nesimțită, neauzită, grațioasă.

Îmi place acest model de culoare, simplu, onest, dintr-o bucată. Când i-am pus prima oară în picioare am avut o senzație instantanee de stabilitate. Sunt lați, piciorul meu cu platfus se simte foarte bine în ei. Talpa pare un pic mai rigidă față de modelul anterior, Clifton 8, dar se simte totuși un grad sporit de confort. E ca și cum ai păși pe o pistă de tartan nu chiar nouă, nouă, ci un pic utilizată, numai bună pentru alergare.

Pantoful îmbrățișează piciorul într-un fel exhaustiv, fără să simți vreun punct de presiune undeva anume. De asemenea, se simt foarte ușori în picioare. Modelul 42,5 au 247 de grame. La măsura mea, 45 cu 1/3 se mai adaugă câteva grame în plus, dar asta nu constituie o problemă, cel puțin pentru mine.

Îi văd ca pe un animal de tracțiune. Îi voi pune la treabă pentru cele mai plictisitoare și anoste antrenamentele, alea lungi, în care alerg cu viteza melcului. Vor trebui să reziste pe distanțe lungi, nu mă interesează greutatea lor, ci confortul, pe care știu sigur că-l voi avea, mai ales că sunt o variantă îmbunătățită a modelului anterior, cu care m-am simțit minunat.

Producătorul încadrează acest model la un nivel neutru din punct de vedere al stabilității, ceea ce-l face potrivit pentru orice tip de alergare, iar din punct de vedere al amortizării la un nivel echilibrat, adică nu reactiv, așa cum sunt pantofii cu talpă de carbon, dar nici un nivel de fotoliu, în care te afunzi ca pe o plajă exotică, cu nisip fin.

Caracteristici principale:

  • Amortizare sporită: Clifton 9 continuă tradiția modelului Clifton 8, fiind unul dintre cele mai confortabile modele de pantofi pentru alergare pe asfalt.
  • Greutate redusă: Este mai ușor decât Clifton 8, dar menține nivelul înalt de confort. Au 247 de grame pentru modelul bărbătesc cu mărimea 42,5.
  • Spumă EVA actualizată: Talpa intermediară utilizează o spumă EVA, care oferă senzația de călcătură pe moale – foarte căutată și dorită de către cei care vor să evite accidentările (inclusiv eu).
  • Design prietenos: gulerul și limba îmbunătățite pentru a reduce presiunea și iritațiile.
  • Scop: Potrivit pentru alergători recreativi sau de performanță care caută un pantof ușor, cu amortizare maximă. Când este recomandat să-i utilizați? Păi, într-o varietate de antrenamente, cum ar fi alergări lungi, de tip fartlek sau chiar și alergări tempo. Eu unul îi folosesc la toate tipurile de antrenamente, inclusiv la intervale, chiar dacă talpa cu amortizare excelentă nu este propice pentru acest tip de antrenament. Îmi place să trag tare, să sufăr, să mă obișnuiesc cu greul, pentru ca mai apoi, la concurs, să utilizez un pantof cu talpă de carbon și să simt că îmi iau zborul.

Clifton 9 este însă o alegere excelentă pentru oricine dorește să alerge mai mult și mai bine.

Hoka Speedgoat 6 GTX

Anul acesta am alergat cu Hoka Speedgoat 5 la Semimaraton Brașov, la Subcarpați Trail Run, dar și la Predeal Forest Run. Dacă aș fi nevoit să-i descriu în doar două cuvinte acestea ar fi siguranță și încredere.

Mi-au provocat zero bătături și zero unghii căzute. Pentru mine este o mare realizare, mai ales că am degete sensibile :). Mai importantă este însă încrederea pe care ți-o insuflă acești pantofi de alergare, Speedgoat 5 și Speedgoat 6, un model mai nou și implicit îmbunătățit. Am simțit-o în mod special pe coborârile mai abrupte, când am prins o viteză amețitoare (pentru mine). N-am derapat nici măcar o singură dată, iar asta a contat foarte mult pentru curajul meu. M-a determinat să trag tare pe coborâri, fără frică de căzături, plin de hotărâre, iar asta e un mare lucru la o pereche de pantofi de alergare de trail, cel puțin din punctul meu de vedere.

Sunt și un tip masiv, iar atunci când calc o fac cu greutate :), Speedgoat-urile n-au crâcnit nicio secundă la presiunea la care i-am supus. Sunt adevărate vehicule de teren cu care nu ți-e frică să bălăurești, iar faptul că modelul 6 GTX sunt și rezistenți la apă le întregește valoarea de a fi un pantot de alergare bun pentru toate situațiile, atât pentru soare și voie bună, cât și pentru condiții extreme. Explorezi cu ei pe orice traseu, în orice condiții.

Caracteristici principale:

  • Membrană GORE-TEX: acest model este echipat cu tehnologie GTX, adică este impermeabil și potrivit și pentru condiții meteo nefavorabile (ploaie, zăpadă) sau trasee umede.
  • Talpă Vibram Megagrip: oferă o aderență bună pe terenuri accidentate, inclusiv pe pietriș, noroi sau suprafețe umede.
  • Amortizare: talpa intermediară oferă amortizare mai mult decât decentă, specifică brandului Hoka, și în același timp menține o stabilitate optimă pentru terenuri variate.
  • Scop: sincer, eu văd Speedgoat-ul ca pe un pantof de alergare bun pentru toate, pietriș, pământ, stâncă, iarbă.

Dacă v-am stârnit interesul, puteți afla mai multe informații despre cele două modele pe site-ul Hoka România, aici: https://www.hoka.com/en/ro/

Clifton 9 au un preț de 760 de lei, iar Speedgoat 6 Gore-TEX costă 915 lei.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.