Unul dintre motivele pentru care ar trebui să-ți aduci copilul la Maratonul Iepurașilor este că, pe lângă marea distracție, el va avea ceva de învățat în urma acestui eveniment. Poate că nu vei observa efectele imediat, dar impactul emoțional pozitiv va săpa niște principii foarte bune în conștiința lui.
Biciclistul.ro a stat de vorbă cu psihologul Andrei Pișcu, pentru a afla ce înseamnă competiția pentru copii, cum se poate naște pasiunea pentru sport și cum îi poate educa pe copii mediul competitiv.
Știu un puști care după ce a fost la un concurs, unde nu s-a clasat pe podium, a dormit mai multe zile cu medalia la gât, atât de impresionat a fost. Putem spune că o competiție sportivă poate naște într-un copil pasiunea pentru sport?
Da, o competiție sportivă poate naște pasiunea pentru sport, asta pentru că atunci când avem de-a face cu o experiență plăcută ne putem aștepta ca legăturile cu experiențe similare să se întărească. Ca regulă generală, când privim copiii, sănătoși și liberi, vom observa, cu precădere, că le place să se miște și să se întreacă.
Deci, în activităție lor competiția este spontană și firească. Este un mijloc, deopotrivă natural și cultural de reglare și afirmare. Astfel, având în vedere ca cerințele competiției organizate să corespundă cu putințele lor, vom avea un cadru în care ei vor fi încântați să se exprime, întrucât motivația preexistă.
Cum îl educă pe un copil o competiție sportivă? Mă gândesc că în cadrul unui concurs învață că trebuie să respecte niște reguli, că trebuie să fie disciplinat.
Furnizându-le astfel de ocazii, le înlesnim drumul spre o mai bună adaptare la mediu și societate. Putem spune că prin mișcare fizică psihicul se instalează în corp și, pe măsură ce acesta se rafinează, energiile interne capătă sensuri tot mai bine conturate. Atât regulile, cât și obiectivele vor putea fi asimilate înspre un mod mai deplin și mai matur de satisfacere.
Întrecerile pot fi un bun prilej de consolidare a identității proprii, întrucât copiii vor explora limitele și vor negocia cu ele conturând, treptat, tot mai precis, personalitatea. În cadrul unui astfel de concurs, copilul va experimenta capacitatea de a fi singur – paradoxal – printre ceilalți și va învăța să își pună agresivitatea în slujba efortului către scop. Va învăța să amâne satisfacerea imediată și să gestioneze posibilitățile reale. Astfel, se construiește capacitatea de a simți responsabilitatea personală care aparține stării de sănătate
Dacă admitem că evoluție înseamnă desprinderea de dependență, către o independență și o mai bună adaptare la mediu, atunci fiecare astfel de ocazie furnizată copilului va contribui la dezvoltarea sa.
Ce mesaj trebuie să le transmitem părinților când îi invităm să-i aducă pe cei mici la Maratonul Iepurașilor?
Între copii și părinți există profunde legături afective și o dinamică complexă. Mama îl vrea pe copil mai curând în siguranță, tatăl vrea să îl expună și să se afirme. Dar amândoi îl doresc activ și în lume.
_____________________
Sper că acest interviu v-a fost de ajutor și dacă aveți întrebări pentru psihologul Andrei Pișcu vă rog să le puneți în secțiunea de comentarii.
BONUS: Vlăduț și Natalia (puii mei) despre Maratonul Iepurașilor: