După cum știți, în București este obligatorie purtarea măștii în spațiile publice, măsură care ridică o mare dilemă: mai facem sport în aer liber sau nu?
Există trei scenarii posibile în acest caz:
- fac sport cu masca pe figură
- fac sport fără mască
- nu fac sport
Fac sport cu masca pe figură
Dacă ieși la alergare cu masca pe figură o faci doar pentru a respecta cu strictețe legea, dar masca nu va avea niciun rol de protecție. În timp ce alergi masca se umezește de la respirație, de la transpirație sau că îți curge nasul. O mască umezită este purtată degeaba, nu mai are niciun factor de protecție, nici pentru tine, nici pentru cei din jurul tău.
Au început să apară tot felul de recomandări de măști făcute special pentru sport (really?). Nu dau linkuri, pentru că eu nu le recomand. Am mai încercat să alerg iarna, la temperaturi foarte scăzute (-15 grade) cu bandană peste față, că îmi era frig, dar nu rezistam mai mult de 200 de metri. Simțeam că mă sufoc, o dădeam jos, respiram un minut, iar o trăgeam, să mă mai încălzesc.
Fac sport fără mască
Masca îngreunează respirația, iar Organizația Mondială a Sănătății recomandă cu tărie ca sportul să fie practicat fără mască, dar nu vei respecta legea. Tu decizi.
Este foarte posibil să apară amenzi, fie din exces de zel, fie din prostie. Așteptați-vă la asta.
Nu mai fac sport
Cum ar spune Răzvan Exarhu, de la Rock FM, ” ‘te dreaq Smigăl!”. Ia stai tu acasă, lasă-ne cu sportul tău, țara arde de COVID și ție îți arde de alergare?
La terasă avem voie
La terasă este voie fără mască, vorba aia, o bere rece merge în orice anotimp.
Indicele de infectare cu coronavirus în București a trecut de 3 începând de duminică. În aceste condiții intră în vigoare, prin decizii ale comitetelor locale de situație de urgență o serie de restricții. Acestea vor fi evaluate la 14 zile.
Avocatul Gheorghe Piperea: amenzile sunt ilegale
Există și poziția unui jurist, Gheorghe Piperea, care spune că amenda, dacă ți-o iei, este ilegală și poate fi contestată în instanță.
”Obligația de a purta mască în aer liber nu este prevăzută nici în Legea 55, nici în Legea 136. Stabilirea unei astfel de obligații prin hotărâre de guvern sau alt act normativ inferior este interzisă de pricipiul ierarhiei actelor normative, dar și de art.53 din Constituție, conform căruia restricțiile de drepturi și libertăți nu pot fi impuse decât prin lege ca act juridic al parlamentului. Textele din Legea 55 care stabileau contravenții pentru nepurtarea măștii sunt declarate neconstituționale de către CCR. În acest moment sunt virtual abrogate, pentru ca au trecut deja cele 45 de zile de suspendare a aplicabilității lor și nu au fost încă modificate pentru a fi puse de acord cu decizia CCR. Așadar, pentru fapta de a nu purta mască în aer liber nu se pot aplica decât amenzi ilegale, ușor de desființat în instanță, în procedura plângerii contravenționale. Obligația purtării măștii este, de fapt, o recomandare”, a spus Piperea într-o intervenție pe contul său de Facebook.