Mirela Popescu - Delta Rowmania Triathlon 2018

Mirela Popescu are 50 de ani, dar nu se vede. Nu doar că arată mult mai tânără, dar are rezultate spectaculoase în triatlon, fiind una dintre cele mai bune sportive amatoare din România.

A avut un sezon 2018 de excepție,  care arată în felul următor:

  • locul 3 Open Feminin la XMAN Oradea, pe distanța Half
  • locul 1 Open Feminin la Triatlon Buftea, pe distanță olimpică;
  • locul 3 Open Feminin la Titans Triathlon, pe distanță olimpică;
  • locul 1 Open Feminin la Endurance Triatlon Beliș, pe distanță olimpică;
  • locul 3 Open Feminin la Delta Rowmania  Triatlon pe ditanță olimpică și, totodată, titlul de campioană națională la categoria de vârstă;
  • locul 1 Open Feminin la TriChallenge Mamaia, pe distanță olimpică;
  • locul 3 Open Feminin la Campionatul Național de Cros Duathlon;
  • locul 1 la Age Group în cadrul Campionatului Național de Duatlon Cheile Grădiștei.

Rezultatele exepționale înregistrate anul acesta la concursurile de triatlon, proba olimpică, i-au adus un binemeritat loc 1 în clasamentul Open Feminin din cadrul circuitului Cupa României Bitnett RTS 2018, pentru care a și fost premiată la Gala Triatlonului Românesc.

Încă o dată, Mirela Popescu are 50 de ani și, după cum lesne se poate observa citind rezultatele ei de mai sus a luat podium la Open Feminin la majoritatea competițiilor la care a participat în 2018. Adică a fost mai mereu în fața altor sportive mult mai tinere decât ea!

Cine este Mirela Popescu și cum a ajuns o sportivă atât de bună și competitivă?

O văd mereu la bazinul Dinamo, când îi duc pe copiii mei la antrenamentele cu Seven Sport Club. Așa am aflat că este antrenoare de înot și că a făcut înot de performanță în copilărie. 

”Am simțit întotdeauna că sportul este cel care mă poate ajuta, indiferent de problemele pe care le am. Am trecut printr-o perioadă mai dificilă, un divorț […]

După 40 de ani, am hotărât că trebuie să fac ceva pentru mine, așa că am revenit la înot de două, trei ori pe săptămână, apoi am început cu ore de aerobic și într-un timp destul de scurt mi-am intrat în formă”, spune Mirela Popescu.

În anul 2011, Mirela a început să participe la concursurile de înot masters, unde participanții au peste 25 de ani și majoritatea sunt foști sportivi de performanță. Se concurează la categorii de vârstă, din cinci în cinci ani. Mirela a punctat toate concursurile organizate în România timp de doi ani.

În 2013, a făcut cunoștință cu triatlonul, când a participat alături de doi prieteni la TriChallenge Mamaia, în cadrul unei ștafete. Firește, ea a făcut proba de înot. 

”S-a terminat mult prea repede și m-am plictisit pe margine”, își amintește ea amuzată.

În 2014, a încercat prima oară și alergarea montană, la 2×2 Race, într-o echipă, alături de un prieten de la clubul de înot.

Mirela Popescu, la Hercules Maraton, în 2017
Mirela Popescu, la Hercules Maraton, în 2017

”Mi-a plăcut tare mult energia oamenilor de la start, iar traseul mi s-a părut extraordinar. A fost anul în care m-am clasat pe locul 3 la semimaraton Ciucaș X3, ceea ce m-a motivat să continui”, spune Mirela.

Tot în 2014, a participat la un concurs de triatlon, probă individuală, categoria sprint. A avut o bicicletă împrumutată și a ocupat locul 1 la categoria de vârstă.

”Și așa am început să merg când la concursuri de alergare montană, când la triatloane, fără a neglija concursurile de înot”, spune ea.

Curioși cât timp se antrenează? Vă spun eu: două, trei ore pe zi, cinci zile pe săptămână.

”Încerc să fac două, trei ore de înot pe săptămână, trei ore de ciclism și încă trei ore de alergare”, spune Mirela.

Mirela Popescu Dracula Winter Night 2018
La Dracula Winter Night 2018. Foto: Radu Cristi

Pentru a fi puternică la triatlon mai face și tipuri de antrenamente complementare acestui sport, clase de aerobic, TRX, pilates sau body pump.

Motivația? ”Să mă depășesc pe mine însămi cu fiecare concurs”.

Cel mai greu concurs de triatlon la care a participat este 31 Austria Triathlon Podersdorf, unde a concurat pentru prima oară pe distanță de Full Ironman. A trecut linia de finish după 12 ore și 12 minute (detalii).

”Am avut parte e o vreme cu ploaie, vânt și frig. Proba de înot mi s-a părut foarte grea, într-un lac cu adâncime de 1,2 m, cu valuri mari și concurenți competitivi. Am înghițit multă apă, cât să mă hidratez pentru tot concursul”, își amintește ea.

Antrenamentele

Mirela se antrenează la Alexandreea Club Fitness & Spa. Începe ziua sportivă la 8 sau 9 dimineața, cu alergare , ciclism, înot sau ore de aerobic. În funcție de competiția pentru care se antrenează, antrenamentele de dimineață durează între două sau trei ore.

Mirela Popescu - foto Aurelian Răducanu
Foto: Aurelian Răducanu

”După ora 14 mă dedic pregătirii copiilor pe care îi inițiez în tainele înotului”, spune ea.

Mirela este atentă nu doar la antrenamente, ci și la ceea ce mănâncă.

”Nu mănânc carne de patru ani, mănânc mult pește și încerc să mă feresc de dulciuri. Fructele și legumele sunt  preferatele mele”, spune ea.

Ia și suplimente sportive, nu-i lipsesc vitaminele pentru vegetarieni, magneziul forte și colagenul pentru articulații.

Cel mai frumos loc unde a concurat la un triatlon, până acum.

”Endurance Triatlon Beliș e unul dintre preferatele mele, datorită locului unde este organizat. Chiar dacă este departe de București, îmi place să ajung acolo”, spune ea.

Echipament folosit

Mirela Popescu nu are sponsori, prin urmare își cumpără singură echipamentele sportive.

Folosește un costum de triatlon Castelli, aleargă cu Asics G|el Noosa Tri 11, cursiera este Cube, cu cadru din aluminiu. Are costum de neopren de la Dare2tri, pantofi de ciclism Sidi, iar ceasul cu care își contorizeazaă antrenamentele și cursele este Garmin Forerunner 920 XT.

Mirela Popescu - Cupa Hamsia 2017
 -La Cupa Hamsia, ediția 2017

Triatloniștii care o inspiră

Chrissie Wellington și Daniela Torok.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE