Acum două zile s-a încheiat Turul Ciclist al României, competiție care se zbate în anonimat și pe care nicio o mare televiziune națională nu a catadicsit s-o transmită. Înfocații fani ai ciclismului știu, desigur, că imaginile din acest tur pot fi urmărite pe site-ul Neptun TV.
Întru consemnarea istorică, iată care sunt rezultatele finale ale Turului Ciclist al României, a cărui ultimă etapă a avut loc în renumita localitate bihorerană Marghita, capitala ciclismului românesc.
A fost o memorabilă ediție 49, de care nimeni nu-și va aminti. Gata, mă opresc aici cu ironiile. De fapt, nu, stai. Agerpres scrie că 20.000 de locuitori ai Marghitei (toată comuna sau oraș, ce naiba e) i-au aclamat pe cicliștii din Tur, iar România Liberă a văzut altceva și consemnează că doar câteva sute de oameni i-au primit extraordinar pe sportivi.
Rezultatele, pe bune
Turul Ciclist al României 2012 a fost câștigat de rutierul croat Matja Kvasina, de la prima echipă românească de categorie continentală, Tușnad Cycling Team.
Ciclistul de 31 de ani a purtat jumătate de cursă tricoul galben. Vineri, pe vârful Păpușa, la 2.094 m, a sosit al doilea, în același timp cu ocupantul locului secund și la final, spaniolul Victor De La Parte Gonzalez (SP Tableware).
Ultima etapă, de la Salonta la Marghita (113 km) cu sosirea în fața Parcului central, la care a asistat mare parte din populația de 20.000 locuitori ai localității, a revenit unuia dintre animatorii actualei ediții, grecul Ioannis Tamuridis (SP Tablewere), cronometrat pe 113,100 km în 2h18’23’. Pe locurile următoare s-au situat în etapă ungurul Krisztian Lovassy (Tușnad CT) și Mihai Edi Grosu, tânărul component al echipei României, în același timp.
De altfel, plutonul de 68 de rutieri rămași în cursă (din cei 84 care au luat startul pe 2 iunie la Constanța) a sosit compact. Pentru statistici, sprintul de la Oradea a fost câștigat de Alexandru Ciocan (CS Otopeni), iar cel de la Seculeni de ucraineanul Oleksandr Golovaș.
După ce a câștigat ediția 2011 a Micii Bucle, primul ciclist român calificat la Jocurile Olimpice după 32 de ani, Andrei Nechita, a făcut o cursă decentă, în pregătirea celei de șosea de la Londra, fără să forțeze, dar cu prezențe constante în animarea etapelor. A terminat pe locul 5, în urma cățărării de categorie specială de pe Transalpina, dar multă vreme a ocupat locul secund, amenințând tot timpul tricoul galben.
Tot la capitolul remarcări trebuie menționată marea surpriză plăcută a cursei 2012, abia creata CS Otopeni, cu marele campion Mircea Romașcanu la timonă și cu jumătate din efectiv în clasamentele finale pe diverse categorii – Alexandru Ciocan, al doilea la sprinteri, Valentin Pleșea și Nicolae Țintea, pe primele două locuri în ierarhia tinerilor, într-o competiție în care aproape jumătate din rutieri au fost sub 23 de ani. De altfel, în clasamentul pe echipe, CS Otopeni a devansat echipa României.
Călduroase aplauze la Suceava, în etapa a V-a
Turul Ciclist al României trece prin Oradea
Clasamentul general individual
1. Matja Kvasina (Croația – Tușnad CT)
2. Victor De La Parte Gonzalez (Spania – SP Tableware), la 23′
3. Johannes Heider (Germania – Univega), la 2’51’
4. Denis Karnulin (Ucraina – ISD – Lampre), la 4’06’
5. Andrei Nechita (România), la 4’23’
6. Henrich Berger (Germania – CS Mazicon), la 5’45’
Clasamentul combativității
1. Ioannis Tamuridis (Grecia – SP Tableware)
2. Andrei Kulik (Ucraina)
3. Maksim Vasiliev (Ucraina – ISD Lampre)
Clasamentul cățărătorilor
1. Johannes Heider (Germania – Univega)
2. Victor De La Parte Gonzalez (Spania – SP Tableware)
3. Anatoli Pahtusov (Ucraina – ISD Lampre)
Clasamentul sprinterilor
1. Oleksandr Golovaș (Ucraina)
2. Alexandru Ciocan (CS Otopeni)
3. Dmitri Popov (Ucraina)
Clasamentul pentru cel mai bine clasat rutier român
1. Andrei Nechita (România)
2. Valentin Pleșea (CS Otopeni)
3. Nicolae țintea (CS Otopeni)
Clasamentul pentru cel mai bine clasat tânăr român
1. Valentin Pleșea (CS Otopeni)
2. Nicolae țintea (CS Otopeni)
3. Mihai Grosu (România)
Clasamentul pe echipe
1. Ucraina
2. ISD – Lampre (Ucraina)
3. Tușnad Cycling Team (România)
4. Nessebar Shockblaze (Bulgaria)
5. SP Tableware (Grecia)
6. CS Otopeni (România)
Multumesc pentru comentariu, in primul rand. Am preluat informatiile unei agentii de stiri, care este specializata in, ai ghicit, stiri. Cred ca cea mai buna documentare as fi facut-o chiar la fata locului, dar nu s-a putut.
Dar tu ce sursa ai?
Cei 84 de ciclisti de la start au fost 82, iar cei 68 de la final au fost de fapt 67. Asta asa la o prima vedere a articolului. Ar trebui sa documentezi putin mai bine articolele.