Aventura începe aici. Nu știu ce-a fost în capul meu, dar am făcut-o! M-am înscris oficial la Chianti Ultra Trail. Simt un amestec de emoții: entuziasm, nerăbdare, dar și o doză sănătoasă de respect față de provocarea care mă așteaptă. Voi avea de alergat 73 de kilometri prin peisajele toscane, cu o diferență pozitivă de nivel de peste 3.000 de metri, cel mai îndrăzneț obiectiv sportiv pe care mi l-am propus până acum.
De ce Chianti Ultra Trail?
Alegerea acestei curse nu a fost întâmplătoare. Am tot spus nu unui concurs Ironman (3,9 km înot, 180 km ciclism, 42 km alergare) nu pentru că n-ar fi suficient de provocator, ci din cauza faptului că ar trebui să-mi dedic prea mult timp antrenamentelor. În schimb, mă atrage ideea unei competiții în care trebuie să-mi dozez energia într-un efort ce se apropie de 10 ore, iar pentru această cursă de alergare de la Chianti trebuie să mă antrenez la fel ca pentru un maraton normal. Mă rog, va trebui să am sesiuni specifice, cu urcări, dar ca timp va fi pe aproape.
În al doilea rând, am fost impulsionat de faptul că mai mulți colegi din Unstoppable Sport Club s-au înscris la această probă, iar comunitatea este întotdeauna un generator de proiecte și obiective :).
Să mai zic și de peisajele din Toscana? Voi alerga pe dealauri, printre vițe de vie și sate pitoresti. Îmbinarea dintre sport și natură este o combinație perfectă.
Pregătirea – o călătorie în sine
Știu că drumul până la linia de start va fi lung și solicitant. Nu e timp de leneveală, voi sta motivat în timpul iernii, voi încerca să mai slăbesc niște kilograme, voi face exerciții de forță. Deja am început să îmi structurez antrenamentele (în minte) și aștept cu nerăbdare sarcinile pe care mi le va da Alex Diaconu, cel care m-a ajutat anul acesta să-mi bat toate recordurile personale la alergare.
Ce mă așteaptă?
După cum spuneam, voi alerga pe un traseu lung de 73 km, cu o diferență pozitivă de nivel de peste 3000 de metri. Practic, este o uriașă buclă circulară care începe și se termină în Radda in Chianti. Primii 40 de km vor fi în Chianti Senese, prin podgorii, un segment care oferă un teren rapid și rulabil. În continuare, însă, începe ascensiunea spre Muntele San Michele, care se termină la km 60. Aici va fi cea mai mare parte din urcare, iar mai apoi urmează coborârea, care duce la Volpaia și, ulterior, la Radda in Chianti.
Știu că mă așteaptă o mare provocare fizică și mentală. Vor fi urcări și coborâri, momente de oboseală extremă, dar toate fac parte din experiența unui ultramaraton. Însă, sunt încrezător că voi reuși să depășesc orice obstacol.
De ce o cursă ultra?
De ce am ales o distanță atât de mare pentru alergare? În primul rând, se poate și mai mult :), există și o cursă de 100 km, dar încă nu mă gândesc la așa ceva. Ultramaratonul este o metaforă a vieții, vreau să-mi descopăr resurse interioare neexplorate. O spune mai bine decât mine Haruki Murakmi, în Jurnalul alergătorului de cursă lungă:
”Pentru mine, alergatul e un exercițiu practic, dar și o metaforă. De asta fac efort zilnic, pentru a mă îmbunătăți. Sunt un alergător mediocru. Dar nu asta contează, ci faptul că în cursele pe distanțe lungi singurul pe care trebuie să îl învingi ești chiar tu, prin felul în care ești.”
Apropos de Murakami, scriitorul japonez a participat la mai multe ultramaratoane de-a lungul anilor, inclusiv la ultramaratonul de 100 km de la Lacul Saroma din Hokkaido, Japonia.
Și încă un citata de la el, care mă inspiră: “Nu este vorba despre viteza, ci despre perseverență.”
Un vis care devine realitate
Primul pas a fost făcut, m-am înscris Chianti Ultra Trail, nu mai pot da înapoi. este un pas important în această călătorie. Este momentul în care visul devine realitate și începe adevărata pregătire. Sunt nerăbdător să împărtășesc cu voi această experiență și să vă inspir să vă urmăriți propriile visuri.
Voi reveni cu actualizări despre progresul meu și despre pregătirile pentru această cursă.