Florin Chindea - alergare concurs

Florin Chindea, Forest Gump de România, cum l-am botezat eu, a alergat de la începutul acestui an 872 de km. Nu știu cum vă sună, dar eu sunt foarte impresionat. Omul acesta nu se mai oprește din alergat.

A început să alerge pentru că a vrut să slăbească, să dea jos kilogramele “muncite” prin sedentarism și a ajuns la performanța de a alerga un semimaraton într-o oră și 28 de minute. Ce înseamnă pentru Florin Chindea alergarea și cum face ceea ce face, într-un interviu pentru Biciclistul.ro.

Florin Chindea - cum a slabit

Sper că nu te-ai săturat să povestești cum ai pierdut kilogramele, pentru că vreau ca, cititorii Biciclistul.ro, dar și eu, să afle de unde ai plecat, ce te-a determinat să te apuci de alergat, cum a fost drumul și unde ai ajuns acum.

Nu pot spune că m-am săturat să povestesc dar am depăşit momentul în care eram foarte entuziasmat referitor la cum am slăbit.

Voi încerca să-ţi răspund pe scurt. Am plecat de la 81 kg, o greutate care nu spune nimic, nu pare una exagerată. Mai ales că am 1.80m. Dar acea greutate era datorată grăsimii acumulate doar în partea superioară a corpului. Acesta a fost rezultatul mai multor ani de indiferenţă şi lipsă de respect de sine.

Am început să alerg pentru a slăbi, bineînţeles. Am combinat alergarea cu o disciplină alimentară. Aceste două elemente sunt necesare pentru a slăbi. Doar cu alergarea nu ai nici o şansă să slăbeşti dacă alimentaţia este una exagerată caloric în continuare. În perioada alocată strict slăbirii, aveam grijă să ard mai multe calorii la alergare decât introduceam din alimente. Iar aici aplicam (practic) regulile pe care le ştie toată lumea (teoretic): ultima masă a zilei cel târziu la ora 18, fără pâine albă, dulciuri sau grăsimi saturate. Pentru energie consumam fulgi de ovăz, pentru proteine carne de peşte sau pui iar pentru grăsimi nesaturate, Omega 3 şi ulei de măsline. Toate astea însumând maxim 1500 kCal/zi. Având în vedere că nu aveam o alimentaţie tocmai vastă, luam vitamine, minerale şi Omega 3 sub formă de suplimente alimentare. Cu alergarea am luat-o uşor la început până am evoluat şi am reuşit să includ câte două ore de alergare, o dată la două zile (aproximativ 20 – 21 km) iar în weekend-uri fianlizam cu alergări mai lungi, de 3, 4, 5 ore (30, 40, 50 km). Era imposibil să nu slăbesc în condiţiile astea.

După ce am slăbit până la 60 kg, am observat că devin tot mai bun la alergare şi nu aveam nici un motiv să mă opresc. Aşa că am continaut antrenamentele. Acum, după un an jumate de la prima alergare, pot spune că am ajuns destul de departe.

Ce a însemnat pentru tine alergarea, la început? Ce înseamnă acum?

La început a însemnat: oboseală, sufocare, durere în trup şi suflet. Acum: bucurie, plăcere, împlinire!

Alergi cu muzică în urechi sau nu-ți trebuie sunete care să te distragă de la efortul de alergare?

Nu mă distrage nimic de la efort. Pot să alerg cu sau fără muzică, în funcţie de context.

Plouă, ninge, e Sahara, continui să alergi? De ce?

În cazul unei invazii cu zombies, e bine să fii pregătit pentru orice condiţii! Mai ales pentru că acele creaturi sunt foarte perseverente dar se mişcă încet, e bine să ai o rezistenţă foarte bună pe distanţe lungi… :))

Răspunsul serios ar fi: Iubesc alergarea şi suntem alături la bine şi la greu :)!

Florin Chindea - alergare iarna

Care este cel mai greu concurs de alergare la care ai participat?

Depinde ce înţelegem prin “greu”. De exemplu, mi-a fost greu la primul meu semimaraton de la Arad, unde am mers total nepregătit şi obosit. După prima jumătate nu mai puteam şi mă durea ficatul. Am tras de mine până la km 18, după care a fost un chin continuu până la final. Dar acel concurs a fost unul superb ca organizare, drama era doar în organismul meu :)!

Un alt concurs greu a fost Maratonul de la Budapesta. Acolo nu mi s-au terminat resursele, cardio-respirator mai puteam… dar picioarele nu mai vroiau să accelereze după km 35. A fost un moment ironic, era simplu şi greu în acelaşi timp. Picioarele erau obosite dar cum nu mai puteam creşte viteza, vedeam cum ritmul cardiac îmi scade. Aşa că am alergat liniştit până la final ştiind că nu voi obosi.

Care este cea mai mare distanță pe care ai alergat-o într-o singură sesiune?

77 km.

Ce mănânci? Ce regim alimentar le recomanzi celor care vor să slăbească, dar care să-i și ajute la alergare?

Fulgi de ovăz, carne de peşte, paste cu soia şi ulei de măsline, soia boabe cu iaurt, fructe, legume.

Despre un regim alimentar magic, care să ajute şi la slăbit şi la alergare, nu ştiu. Cred că trebuie luate cele două obiective separat. Mai întâi slăbitul după care performanţa la alergare. Ce ştiu sigur este că dacă vrei să slăbeşti dar alergi la o intensitate cardiacă prea mare, organismul tău foloseşte glicogenul drept combustibil în loc de grăsime. În etapa pentru slăbire trebuie reduse caloriile introduse sub formă de alimente, pentru a putea fi folosite rezervele din organism. În acelaşi timp nu trebuie să se ajungă la un stadiu de înfometare pentru că organismul va lupta pentru supravieţuire şi te va obliga să mănânci mai mult.

Ştiu că multă lume aşteaptă o reţetă minune în astfel de situaţii. Din păcate nu există aşa ceva. Adevăratul regim alimentar vine din voinţă, determinare şi ieşire din zona de confort. Oamenii se îngraşă datorită stilului de viaţă. Un prim pas este schimbarea acestuia!

Care este cel mai frumos loc unde ai alergat până acum? Care este cel mai frumos loc unde ți-ar plăcea să alergi?

Până acum au fost două locuri superbe, la Brebu Nou şi în apropiere de Hăşmaşul Mare. Pe viitor, am înţeles că există un loc minunat pentru alergare: prin natură :)!

Ce încălțăminte folosești pentru alergare?

Am încercat mai multe modele dar nu am o preferinţă anume. Mă interesează greutatea pantofilor şi forma tălpii. Oricum, în ultima vreme am realizat că “pantoful suprem” este propriul picior, aşa că am început să alerg desculţ la pista de atletism. Dintre toate perechile de pantofi pe care le-am încercat până acum, piciorul liber mi s-a părut cel mai confortabil. Din păcate trăim într-un mediu cu mult asfalt, aşa că va trebui să port şi pantofi de alergare…

Cu ce îți cronometrezi antrenamentele?

Cu Sports Tracker, o aplicaţie de monitorizare prin GPS. O folosesc pentru a-mi păstra un fel de jurnal de bord, cu traseul, distanţa şi timpul. Ca metodă de backup, folosesc şi pagina web Endomondo.

Florin Chindea - alergare concurs

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This will close in 0 seconds