Fair play pentru copii

Avem următoarea situație: în cadrul unui concurs de triatlon pentru copii, la start, un țânc plinc de zvâc se bagă în fața unei sportive de două ori mai mare ca el. Urmează un cot aplicat scurt și la obiect, țâncul o ia la vale, sportiva își vede de concurs.

Am zis că gestul fetei a fost nesportiv, antrenorul ei mi-a explicat că puștiul nu avea ce să caute acolo și mi-a sugerat că este vina lui, pentru că s-a poziționat greșit.

Puștiul nu are nicio vină, chiar dacă era poziționat greșit acolo. Este vina organizatorilor că i-au băgat în același start pe David și Goliat.

Eu cred că sub nicio circumstanță un astfel de gest poate fi justificat. Copiii noștri trebuie să învețe cum să se comporte fair play nu doar în cadrul concursurilor, ci și în viața de zi cu zi.

Rapuns Daniel Nistoroiu - fair play

Și nu sunt de acord cu ce spune Daniel Nistoroiu, faptul că Natalia Vasilescu a fost împinsă pe scări nu trebuie băgat sub preș. Dacă își rupea gâtul pe-acolo? Justifică asta lupta pentru o medalie? Nici vorbă!

A pierdut titlul mondial pentru mult mai puțin

Ce ar trebui să știe domnul antrenor, pe care l-am văzut la multe concursuri de triatlon și în calitate de arbitru, este faptul că gesturile nesportive atrag după ele și descalificarea.

S-a întâmplat la un nivel  mult, mult mai mare, când  cubanezul Dayron Robles, campion olimpic și deținător al unui titlul mondial, l-a atins pe chinezul Liu Xiang în finala mondială din 2011 de la viteză garduri. L-a atins  de două ori și l-a împiedicat practic pe asiatic să câștige titlul mondial. La prima vedere nu pare ceva grav, dar a fost descalificat pentru acest gest.

Ce ar trebui să-i învățăm pe copii despre fair play

Noțiunea de fair play este complexă și conține un număr fundamental de valori care trebuie să ne ghideze atât în sport, cât și în viață.

Competiția dreaptă, respectul, prietenia, spiritul de echipă, egalitatea, sportul fără doping, respectul pentru regulile scrise, dar și nescrise, cum ar fi integritatea, solidaritatea, toleranța, grija, excelența sau bucuria, sunt comportamente de bază în sport.

Ce înseamnă competiție dreaptă? Înseamnă că nu este suficient să învingi  pentru a te bucura de roadele succesului, înseamnă că triumful trebuie construit prin mijloace cinstite.

Respectul

Orice sportiv este obligat să respecte regulile scrise, iar fair play mai înseamnă și obligația de a respecta regulile nescrise. Trebuie să arăți un respect necondiționat oponenților tăi, colegilor, arbitrilor, fanilor.

Grija

Adevărații campioni sunt, în primul rând, oameni. Ei știu că nu au ajuns acolo unde sunt decât datorită și prin intermediul celorlalți.

Luptă, dar luptă drept!

Pierre de Coubertain, părintele Jocurilor Olimpice moderne, a spus:

”În viață nu este important triumful, ci lupta. Esențial nu este să câștigi, ci să lupți bine”.

Închei cu un film care m-a emoționat profund, din care învățăm că fair play mai înseamnă și compasiune, nu doar dorința de a câștiga.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This will close in 0 seconds