Peste două zile începe unul dintre cele mai frumoase concursuri de ciclism din lume, Turul Italiei.  Giro d’Italia 100 va avea loc în perioada 5-28 mai. Cei mai buni cicliști de șosea din lume se vor întrece de-a lungul a 21 de etape, desfășurate pe mai bine de 3.500 de kilometri.

Turul va porni din localitatea Alghero din insula Sardinia și se va încheia cu un contratimp individual programat între autodromul din Monza și Milano – deja tradiționalul punct de final. Parcursul întrecerii mai programează un alt contratimp individual în etapa a 10-a, după a doua zi de pauză.

Vor exista numeroase șanse pentru ca toate tipurile de cicliști să se evidențieze. Nu mai puțin de șase etape se vor încheia în cățărare – ocazii perfecte pentru ca rutierii care se vor lupta pentru victoria generală și celebrul tricou roz să câștige timp prețios unul față de celălalt. Alte etape, precum așa-numita „regină” 16, îi vor purta pe cicliști peste cățărări celebre. Passo del Mortirolo sau Passo dello Stelvio, punctul cel mai ridicat al turului, la 2,770m altitudine, sunt doar două dintre acestea.

Prima săptămână de cursă, precum și etapele 12 și 13, vor prezenta sprinterilor oportunități de a se remarca. Oameni ca André Greipel, Elia Viviani, Giacomo Nizzolo sau Caleb Ewan vor fi așteptați printre cei din frunte în zilele respective, existând toate șansele ca dintre ei să se aleagă și câștigătorul clasamentului pe puncte. Tricoul ciclam va fi readus ca semn distinctiv al acestuia pentru prima dată din 2009.

Etapele montane vor fi însă în centrul atenției. Atât victoria din clasamentul general, cât și tricourile distinctive acordate pentru cel mai bun cățărător și cel mai bun tânăr ciclist – albastru, respectiv alb – vor reveni sportivilor care vor rezista cel mai bine pe necruțătoarele ascensiuni ale turului.

În ce privește victoria finală, tricoul roz s-ar putea decide între doi dintre foștii câștigători ai Giro d’Italia. Nairo Quintana, triumfător în 2014, este favoritul principal. Columbianul s-a impus în Vuelta a España anul trecut și în pregătirea pentru Giro și-a trecut în palmares succesul din Tirreno-Adriatico în luna martie.

PIC466440415

Alături de el pe cățărări este așteptat favoritul local, Vincenzo Nibali, victorios în edițiile din 2013 și 2016. Italianul și-a arătat forma bună câștigând Turul Croației în această primăvară, în timp ce alți candidați pentru succesul final pot fi Steven Kruijswijk, Geraint Thomas, Thibaut Pinot, Bauke Mollema, Mikel Landa, Tom Dumoulin sau Adam Yates.

Ediția centenară a cursei în jurul Italiei ar fi trebuit să fie un prilej de sărbătoare în lumea ciclismului, însă entuziasmul ce înconjoară celebra cursă an de an va fi cu siguranță redus de tragicul eveniment ce i-a curmat viața lui Scarponi mult prea devreme. Toată Italia și suflarea ciclistă va fi cu gândul la câștigătorul ediției din 2011. Turul va fi mai sărac fără el, dar așa cum italianul cu siguranță și-ar fi dorit, acesta merge înainte.

By Bogdan Popescu

Bogdan Popescu este ciclist amator, pasionat de acest sport încă de când Turul Franței era comentat de Radu Naum. În general, Bogdan scrie pe Biciclistul.ro despre concursurile de ciclism la care participă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.