Alexandru Toma nu a început anul acesta aşa cum şi-ar fi dorit.
“În luna februarie mi-a recidivat o veche accidentare la genunchi, de pe vremea de când practicam fotbalul, motiv pentru care nu am mai putut alerga”, a declarat Alexandru Toma pentru Biciclistul.ro.
Prin urmare, planul pentru anul 2018 este cât se poate de concret: “să fiu sănătos, pentru a putea participa la competiţii”.
“Nu am aşteptări, vreau să mă bucur de fiecare antrenament şi de fiecare concurs şi cu siguranţă va fi bine”, spune el.
Are totuşi un obiectiv principal pentru sezonul 2018, Campionatul Mondial de Half Ironman din Africa de Sud, unde îşi doreşte să repete cel puţin la acelaşi nivel prestaţia pe care a avut-o în finala de anul trecut, din Statele Unite, când a fost cel mai bine clasat român din competiţie, în faţa lui Mihai Vigariu şi Mihai Baractaru.
Peste 2.400 de sportivi din întreaga lume au trecut linia de finish în 2017 la Ironman 70.3 World Championship, care s-au calificat în urma rezultatelor foarte bune înregistrate la cursele de calificare. Peste 130.000 de sportivi au participat în 2017 la o cursă de calificare pentru această finală. Au fost peste 85 de concursuri, în ţări precum Australia, Germania, Africa de Sud sau Elveţia.
Alexandru Toma s-a clasat anul trecut la mondialele de Half Ironman pe locul 158 din 2.430 şi pe locul 41 din 207 concurenţi ce au participat la categoria sa de vârstă.
Ironman în Brazilia
“Mi-am planificat în mare parte calendarul competiţional, însă mai pot interveni modificări, în funcţie de programul concursurilor la care participă copiii pe care îi antrenez la înot şi triatlon”, spune Alexandru Toma.
“Voi participa în luna aprilie la câteva curse, de antrenament, iar la sfârşitul lunii mai îmi doresc să ajung în Brazilia, pentru a participa la primul meu concurs Full Ironman”.
Nu vrea să rateze cursele de triatlon şosea din ţară şi îşi mai doreşte să participe la Campionatul European de Aquatlon, iar la sfârşitul anului la Half Ironman Turcia.
Anul trecut a făcut o cursă foarte bună în Turcia, unde a câştigat locul 1 la categoria sa de vârstă şi locul 7 la nivel general, reuşind să treacă linia de finish după 04:18:19. Acest rezultat i-a şi adus calificarea la Ironman 70.3 World Championship 2018.
“Sper să găsesc timpul necesar pentru antrenamente, căci lucrez zilnic 7-8 ore la bazin”, spune el.
Alexandru Toma are patru grupe de copii care fac înot de performanță, organizați pe niveluri diferite de pregătire. Ziua lui de muncă începe zilnic de la ora 09, iar trei zile pe săptămână se termină pe la 20.30-21.00. “Încerc să mă antrenez între orele de înot cât pot de mult”, spunea el într-un interviu pentru Biciclistul.ro anul trecut, în luna februarie.
Punctul forte, tot înotul
Alexandru Toma, care a fost înotător profesionist, consideră că înotul va rămâne şi în 2018 punctul său forte.
“Parcurg cu uşurinţă probele de înot de la concursuri, fără a depune un efort mare, deci înotul va fi punctul meu forte şi în 2018. Consider însă că mi-am echilibrat foarte mult toate cele trei discipline şi mai am de muncit pentru a le îmbunătăţi şi mai mult”.
S-a descurcat foarte bine, în luna februarie, la concursul FRTRI pentru îndeplinirea baremelor după care se formează loturile naţionale, unde a câştigat locul 1 la categoria sa de vârstă, 20-29 de ani. Testul a avut loc la baza olimpică de la Izvorani, unde a avut de înotat 750 de metri şi de alergat 5 km.
Baremul la proba de înot era de 10:00, iar la alergare 18:30. Alexandru Toma a scos 09:25 la înot şi 18:33 la alergare.
Familia este cea mai importantă
L-am rugat pe Alexandru Toma să povestească o întâmplare sau o situaţie care l-a marcat anul trecut, la un concurs sau la un antrenament.
“Eram la un antrenament lung cu bicicleta, plecat de acasă de peste 4h30m. La un moment dat, mi-am dat seama că nu am vorbit deloc cu soţia, am avut impresia că am sunat-o, dar uitasem. Aveam telefonul închis, iar când l-am deschis am văzut o sumedenie de apeluri ratate şi mesaje. Mi-am dat seama cât de importantă este familia pentru mine. Sunt cu gândul la familia mea la fiecare antrenament şi la fiecare competiţie în care concurez.
Gândul final este că atâta timp cât am familia alături de mine nu trebuie să-mi fac alte griji, voi zâmbi tot timpul la concursuri, pentru că sunt deja fericit!”.
Esti un excelent sportiv si un antrenor iubit de copii.
Esti un bun exemplu pentru toti copiii de la BSC!
Noi toti te iubim!
Succes in dificilele competitii programate!