Recent am stat de vorbă cu organizatorii AROBS X-Man România, singura competiție de triatlon de la noi din țară care are în oferta de concurs și proba lunga (3,8 km înot, 180 km ciclism și 42 km alergare). Am vrut să aflu pentru comunitatea de triatlon și pentru concurenții înscriși deja la competiție care sunt noutățile pregătite pentru ediția din 2023.

În primul rând, probele AROBS X-man România sunt incluse în circuitele naționale pentru probele de distanță medie (Half) și standard (Olimpic). Mai mult, proba regină, pe distanța lungă, va fi considerată finală de Campionat Național.

O importantă noutate este introducerea probei olimpice, care a fost cerută sportivii amatori, de al căror feedback organizatorii au ținut cont. Se va nume Cupa Star Stone, după numele partenerului local care sprijină X-Man România.

”Ne gândim de mai multă vreme cum putem contribui la creșterea comunității de triatloniști din România, mai ales în condițiile în care din cauza COVID numărul triatloniștilor prezenți la concursuri a scăzut. Am hotărât să introducem proba olimpică pentru a da oportunitatea celor care sunt la început de drum să vadă cum este triatlonul”, au declarat organizatorii X-Man România pentru Biciclistul.ro.

Începând cu ediția din 2023 categoriile de vârstă pentru distanța medie și standard vor fi premiate pe segmente de cinci ani, iar la proba lungă pe segmente de 10 ani.

”Vom premia primii cinci sportivi la Open, femei și bărbați, la toate probele de concurs: Full, Half și Olimpic, cu cupe și premii în bani”.

În ceea ce privește categoriile de vârstă, vor fi premiați cu cupe primii trei sportivi (femei/bărbați).

Piața Regele Ferdinant – centrul competițional

În acet an centrul comopetițional va fi amenajat în Piața Regele Ferdinand, cea din fața teatrului de stat.

”Am fost nevoiți să facem această schimbare din cauza lucrărilor de modernizare ale orașului”, au spus organizatorii.

În urma acestei schimbări, va fi schimbat și traseul de alergare.

”Bucla închisă devine puțin mai lungă și sperăm noi că și mai plăcută: concurenții vor parcurge zone mai animate și străzi pietonale din centrul orașului”, au mai spus organizatorii.

”Am ascultat feedback-ul constructiv al sportivilor referitor la prima parte a traseului de alewrgare și vom amenaja mai multe puncte de hidratare pe acest segment. În loc de două centre, vor fi patru, cu apă și băuturi de hidratare și gheață.     

Alex Ciocan, comentator sportiv live la eveniment

Comentator și la Eurosport, Alex Ciocan va prezenta în 2023 streaming-ul live de la X-Man România.

”Ne bazăm pe profesionalismul lui, ca să oferim o transmisie live la un alt nivel”, au spus organizatorii, care își doresc ca evenimentul să fie perceput ca o sărbătoare a triatlonului, una de masă, care să atragă mulți spectatori de-a lungul traseului.

Concurenți din Europa

România nu este singura țară care are sportivi la start, la X-Man România s-au înscris triatloniști din nu mai puțin de opt țări din Europa: Ungaria, Serbia, Croația, Bulgaria, Grecia, Italia, Republica Moldova și Polonia. Va fi o luptă interesantă pentru distanța lungă, cu siguranță.

Despre organizare

O echipă de 30 de persoane este angrenată pentru organizarea X-Man România, care va avea în spate aproximativ 200 de voluntari, 50-60 de adulți și 120-140 de elevi, care vin majoritatea de la Liceul Emanuil Gojdu, un partener de tradiție al evenimentului.

Asistența medicală va fi asigurată de SMURD și Salvamont – Salvaspeo Bihor, care vor avea la fața locului mai multe echipaje. De asemenea, Poliția Rutieră și Jandarmeria locală vor oferi asistență tehnică în punctele cheie.

În ceea ce privește cazarea, partenerii competiției sunt Hotel Ramada, Hotel Continental și Forum FlatWhite Properties (apartamente, pensiuni). Mai multe informații sunt disponibile aici: https://www.xmanromania.ro/race-info-ro/ CAZARE.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE