Aparat terapie Yiashi Dome - Hotel Iaki

Chiar cu o seară înainte de cel mai greu concurs de triatlon din viața mea, H3RO TriChallenge, am fost răsfățat de Hotel Iaki cu o ședință de terapie japoneză Iyashi Dome, un tip de saună care folosește raze infraroșii de undă lungă.

În Japonia există o formă tradițională de terapie pentru eliminarea toxinelor, care se numește Suna Ryoho și care este cumva similară cu terapia Iyashi Dome, de care am avut și eu parte la Hotel Iaki.

Timp de câteva secole, vara, japonezii se îngropau în nisipul cald de pe țărmul mării, pentru detoxifiere. Aceste locuri speciale combinau diferite componente: căldura pământului și a soarelui asupra nisipului, care conținea proprietăți particulare, precum sarea de mare.

Toxinele erau eliminate de corp prin transpirație și la fel se întâmplă și în cazul Iyashi Dome, datorită unei tehnologii speciale, ce are capacitatea de a descompune toxinele.

“În timpul şedinţei terapeutice vei transpira abundent, cam cât ai transpira în timpul parcurgerii distanţei de 20 km, însă nu există efecte secundare nedorite, corpul nu se uzează, nu sunt produse endorfine în mod excesiv şi nu există riscuri cardiace”, mi s-a spus înainte de experiență.

Urma să transpir ca și cum aș fi alergat 20 de kilometri, dar efectul era că aveam să fiu relaxat, nu obosit.

”După această ședință te vei simți foarte relaxat, cu toți mușchii detensionați”, mi-a spus specialista care m-a asistat în timpul sesiunii.

Aveam nevoie de toată relaxarea din lume, căci a doua zi dimineață urma să înot 1,9 km, să pedalez 90 km şi să alerg un semimaraton, așa că m-am bucurat la auzul acestor cuvinte.

Am intrat în aparat în poziție orizontală. Tubul nu e prea spațios, trebuia să țin mâinile lipite de corp. Am stat 15 minute cu fața în jos și aproximativ alte 15 minute cu fața în sus.

La început am simțit doar o căldură plăcută și nimic altceva. ”Aș putea să mă culc”, m-am gândit, în timp ce doctorul îmi explica diverse informații despre terapie, pe care le auzeam diluate într-un zumzet liniștitor.

Yiashi Dome - aparat pentru sauna cu infrarosii

În scurt timp, însă, am început să transpir abundent, iar căldura a crescut în intensitate. Am fost informat că sunt la ultimul nivel, mai tare de atât nu se poate.

Nu știu când a început să-mi crească pulsul, dar la un moment dat de-a dreptul gâfâiam, de parcă aș fi băgat niște intervale. Am rezistat aproape o jumătate de oră, iar când am ieșit din tub eram puțin amețit. Efectul de amețeală este normal, mi s-a spus, ca de altfel și o senzație de oboseală.

”Vă veți simți foarte obosit în această seară, dar mâine dimineață veți fi un alt om”, mi-a spus.

Și-am fost :), căci am trecut linia de finish după 5h4min, un timp foarte bune pentru o primă experiență de triatlon pe distanță Half.

Efecte

Înainte de a intra în aparatul Yiashi Dome aveam următoarele valori corporale:

  • grăsime corporală: 17,3%, adică 15,5 kg
  • grăsime viscerală: nivelul 7 din 18
  • greutate: 89,3 kg
  • masă fără grăsime: 73,8 kg
  • masă musculară: 70,2 kg
  • masă osoasă: 3,6 kg
  • masă hidrică: 52,2 kg

După ședința de terapie mi-a luat câteva minute să-mi treacă starea de amețeală. M-am simțit tot restul serii moale, fără vlagă, dar într-un mod plăcut, ca după o ședință de masaj.

După ședința de terapie, grăsimea corporală mi-a scăzut cu 1,3 kg, iar nivelul de grăsime viscerală mi s-a îmbunătățit cu o unitate. În ceea ce privește greutatea, n-a existat o foarte mare diferență, am ieșit mai ușor de acolo cu 400 de grame. Mi s-a părut interesant cum s-au modificat valorile la nivelul masei musculare. Incredibil, dar după o jumătate de oră masa mea musculară crescuse cu 0,9 kg și, deși transpirasem din abundență, nivelul de masă hidrică crescuse cu 1,5%.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE