Federația Română de Triatlon (FRTRI) a organizat în perioada 27 iulie – 02 august 2020 baremele naționale de triatlon, pentru a verifica stadiul de pregătire al sportivilor, pentru a forma Loturile Naționale de Triatlon la categoriile de cadeți, juniori, tineret (U23) și seniori (Elite). În același timp, aceste bareme au fost un test de evaluare și pentru copii, dar și pentru sportivii din categoria age group.
.

Am stat de vorbă cu Vlad Stoica, președintele FRTRI, care s-a declarat extrem de optimist, în ciuda faptului că perioada de pandemie este dificilă, atât pentru sportivi cât și pentru antrenori. În opinia lui, 2020 este anul în care analizăm, recalibrăm, planificăm și ne pregătim pentru 2021, este anul în care avem cea mai bună generație de cadeți pe care a avut-o România în istoria sa, în acest sport.

Care a fost importanța baremelor naționale și ce ați urmărit să obțineți prin aceste teste?

În primul rând, ne-a interesat să organizăm ceva pentru juniori, cadeți și copii, să aibă un start în picioare, într-un  sezon în care nu au fost competiții.

În al doilea rând, ne-a  interesat să măsurăm,  să avem o radiografie a performanței, să vedem unde sunt sportivii noștri, cum se compară cu ce au făcut anul trecut, cum i-a afectat izolarea. 

Spre exemplu, în orașe precum Galați, Brăila, Tulcea sau Cluj bazinele nu sunt deschise încă, am dorit să aflăm care sunt pagubele la proba de inot create de imposibilitatea de a te antrena constant în bazin.

Câți sportivi au participat la baremele de triatlon?

Au participat 40 de sportivi la Constanța, care au venit din Tulcea, Brăila, Galați și Constanța, 50 în București și 35 în Târgu Mureș, în total 125, din care doar șase au fost amatori, din categoria age group.

Ce te-a impresionat la baremele naționale?

Avem o generație de cadeți foarte puternică. Dă semne că este mult peste orice generație de până acum.

La generația de cadeți avem bază de selecție mare, cu timpi promițători. Sunt sportivi determinați mental, cu mare talent, atât la fete, cât și la băieți.

Ca să avem o diagnoză completă, vom mai face niște testări naționale, unde va veni un delegat tehnic și un reprezentant al Federației, acolo unde cluburile se antrenează.

La ciclism, vom face face o clinică cu toate loturile extinse, o să facem un cantonament specific la proba de bicicletă, unde vor există și testări, alături de cicliști de performanță și specialiști în acest sport, să le îmbunătățim și această parte, cu aptitudini foarte utile precum  mersul în pluton etc.

Care au fost pagubele generate de condițiile din pandemie?

Nu au fost atât de mari cum mă așteptam. Sportivii care în mod obișnuit aveau de furcă cu proba de înot au avut cel mai mult de pierdut, dar am speranța că vor recupera terenul pierdut, cred în ei. 

Cei care aveau înot puternic au pierdut foarte puțin și, surprinzător, unii chiar și-au îmbunătățit performanțele. Aceste teste ne ajută să știm cum putem să punem problema mai departe.

De ce ați ales ca baremele să fie organizate în mai multe zone ale țării?

Am împărțit în felul următor zonele:

  1. Sud: București
  2. În sud est Brăila, Galați, Tulcea și Constanța
  3. În centru vest: Târgu Mureș, Cluj, Brașov, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Bistrița, Arad, Oradea și Timișoara

Am împărțit țara în mai multe zone pentru că vrem să dezvoltăm pe termen lung niște centre naționale operaționale de pregătire pentru juniori, cu sprijinul COSR. Pe de altă parte, am dorit ca cluburile să nu facă un efort financiar mare în aceste condiții de pandemie, când sunt puțini bani.

Nu în ultimul rând, baremele au fost organizate acolo unde am găsit infrastructură, a fost o reală problemă să găsim orașe în care să avem și pistă și bazin, fie el și de 25 de metri sau pistă de 200 de metri.

Cum ți se pare că trec sportivii și antrenorii prin această perioadă?

Este o perioadă foarte dificilă, asta e clar. Văd la fel de multe semne de întrebare atât la antrenori, cât și la sportivi. E foarte greu să-ți menții moralul și performanța fără competiții de triatlon. 

Totuși, am observat foarte multă dorință de performanță din partea cadeților și a juniorilor. Este o râvnă din care noi putem să scoatem sportivi și pentru Jocurile Olimpice.

Din păcate, antrenorilor le este foarte greu să-și păstreze motivația. Mulți dintre ei nu au posibilitatea de a se întreține, mai ales că trăiesc din ce produc în bazin. Sunt orașe care nu mai au unde să-și desfășoare această activitate, cum e Brăila, Galați, Tulcea sau Cluj. Asta e o problemă foarte mare. Intenționez să fac o vizită autorităților din aceaste orașe să vedem ce se poate face.

Vrem să ne concentrăm eforturile, pe de o parte, către sportivi, pe de altă parte și către antrenori pentru că este foarte important să nu-i pierdem. 

Cum veți face acest lucru?

De exemplu, acum pe termen scurt, vom premia pe toată lumea, atât pe sportivii care și-au luat baremele, cât și pe sportivii care au fost foarte aproape să-și ia baremele, și nu în ultimul rând antrenorii. Cluburile vor primi niște burse valorice, cu care să-și poată cumpăra ce echipamente au nevoie.

Pe de altă parte, ne străduim să ținem în viață câteva competiții, ca ei să poată să aibă activitate. Mă refer la naționalele de distanță standard de la Arad, la naționalelel de supersprint, sperăm la Izvorani,  la triatlonul H3RO, unde va avea loc campionatul național de Half și Sprint, la cros triatlonul de la Cheile Grădiștei sau la campionatul național de cros duatlon.

Este extrem de important să facem aceste competiții și să-i ajutăm pe organizatorii locali. 

Pe de altă parte, avem în plan înființarea de centre naționale olimpice pentru juniori în zonele importante ale țării, în care să putem finanța cheltuieli cu infrastructura – bazin, pistă de alergare, cheltuieli cu antrenori, cu deplasări, cu echipament. 

Aceste centre vor fi finanțate de către Comitetul Olimpic Român.

Vom mai organiza și o tabără de antrenament, la Cheile Grădiștei, unde avem toate condițiile. Avem bazin, pistă de mountain biking, circuit de alergare, stadion de alergare. Nu există nicăieri în România o bază sportivă precum cea de la Cheile Grădiștei, unde poți face totul centralizat. Au posibilitatea să se antreneze și pe șosea, la bicicletă.

E un an în care putem să măsurăm, să corectăm, să ajustăm și să recalibrăm.

Ce surprize plăcute au fost la baremele naționale?

Cadeții și copii au fost cele mai plăcute surprize. O foarte mare parte din sportivi sunt motivați să meargă mai departe.

La amatori a fost o altă surpriză, au fost câțiva temerari care au mers timpi formidabili, mai ales la proba de alergare. Mă refer la Beres Hunor, de la Unstoppable Sport Club, și la George Murar, de la Seven Sport Club, care au mers mai bine decât sportivi U23, cel puțin la proba de alergare.

Că tot vorbim de amatori, mă interesează să am un program pentru age group-eri. Vom face o testare națională cu ei, pentru a forma lotul național de distanță lungă. Avem trei sloturi pentru campionatul european care va fi în cadrul Challenge Roth, o competiție unde toți concurenții de distanță lungă visează să ajungă. 

Vreau ca România să fie prezentă, vreau medalie la categorii de vârstă, chiar dacă vorbim de amatori.

În primă fază, vom acorda aceste sloturi și echipament. În faza a doua, sper să pot obține pentru ei și o finanțare, astfel încât să acopere măcar cazarea.

Vrem să dezvoltăm categoria amatorilor, să avem și noi un program coerent, cum au statele dezvoltate.

Când vor fi testați amatorii?

La sfârșitul lui august, începutul lui septembrie. Deocamdată analizăm ce distanțe vor fi testate. 

Ce concluzii tragi după baremele naționale de triatlon?

E un an care poate deveni foarte bun, pentru că avem posibilitatea să măsurăm foarte atent și să planificăm.

Sunt încântat că la cadeți avem bază de selecție mare, de la ei poate să apară prima generație de aur a triatlonului românesc. Cred că din rândul cadeților de azi vom avea de unde alege alege sportivi pentru Jocurile Olimpice, chiar și pentru medalii la competițiile mari, importante. 

Te rog să clarifici ce competiții de triatlon mai pot fi organizate anul acesta în România. 

Avem încredere că se poate face Aradul. Ne ducem acolo în efectiv foarte mare și pe banii Federației, să ajutăm la organizarea acestei competiții având ca interes ca proba olimpică să fie organizată la cel mai înalt nivel posibil. 

Ne-am gândit la un model de competiții zonale, București, Constanța, Târgu Mureș, Cluj, în care proba de înot să fie în bazin și în funcție de ce ne permite locul, să facem legate probele, pe distanțe super sprint și sprint. Vor fi cupe naționale și zonale.

În ceea ce privește campionatele naționale, avem semnale foarte bune pentru H3RO, că putem face măcar Sprintul. La Târgu Mureș, chiar dacă s-au anulat campionatele europene organizatorul local, Master Swim&Bike, vrea să facă festival multisportiv, local sa păstreze tradiția. Aici se poate face campionat național de aquatlon și multe alte probe.

La sfârșitul lui august, la Sugas Băi va fi campionatul național de cros triatlon, naționalele de cros duatlon vor fi lângă Timișoara, iar naționalele de duatlon la Cheile Grădiștei.

Practic, am putea să acoperim nevoia de competiții și posibilitatea ca sportivii să concureze, să aibă competiții în picioare.

Și pentru amatori?

Pentru amatori avem festivalul de la Târgu Mureș și H3RO. Trebuie menționat să toți amatorii vor trebui să aibă legitimație valabilă pe un an, conform reglementărilor în vigoare pentru această perioadă.

Cum se prezintă Felix Duchamp și Antoanela Manac, cei doi sportivi cu care România speră să participe la Jocurile Olimpice?

În acest moment, Felix este român cu acte în regulă, avem toate aprobările necesare, mai așteptăm doar OK-ul de la Comitetul Olimpic Internațional. La categoria new flag, Felix este deja calificat. Este un clasament care se face separat pentru patru locuri la JO, care se acordă țărilor care nu au mai participat la JO. 

Este o luptă pe puncte, iar Felix este lider detașat în acel clasament.

Antoanela Manac are șanse cam de 50% să prindă un loc pe new flag. Este în fața ei o irlandeză foarte tare, care liniștit ar putea să se califice în lista principală, de 51 de sportivi, dar care are a ales să rămână pe new flag, ceea ce pe noi ne-a încurcat. Ni se pare o lipsă de etică sportivă. Este o situație delicată. 

Felix este forță! A mers 14:10 la barem. Se antrenează la o altitudine de 2.700 de metri de două luni. 

Cu Antoanela lucrăm, am făcut o echipă în jurul ei și este posibil să funcționeze, așteptăm niște rezultate, niște testări mai în profunzime. 

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

This will close in 0 seconds