control cardiologie sportivi

Am 43 de ani și n-am mai fost de ceva timp la un control cardiologic. Pentru sportivi este recomandat cel puțin o dată pe an un astfel de control și, cum am trecut și prin COVID, am zis să nu mai stau prea mult pe gânduri.

Am fost la clinica Artro Sport Clinic, la recomandarea unui prieten, unde am fost consultat de doctorița Livia Trască, care a fost detaliată în explicații și foarte profi.

Pe scurt, n-am nimic, diagnosticul a fost cord normal la investigațiile efectuate. Ce investigații? Mi s-a făcut un EKG, dar și o ecografie cardiacă.

Recomandările doctoriței au fost să-mi monitorizez periodic tensiunea arterială și tot periodic să-mi fac analize de sânge cu profil lipidic, adică trigliceride, colesterol total, colesterol HDL, colesterol LDL. Profilul lipidic constituie o investigație de bază în evaluarea riscului de boli cardiovasculare.

Doctorița a remarcat că am un puls în repaos foarte mic, era un pic peste 40 bpm în momentul consultației, când eram întins pe patul din cabinet. A spus că este normal pentru sportivii de performanță, ceea ce m-a măgulit, pentru că eu nu mă consider un sportiv de performanță.

Cam asta a fost.

România ocupă locul 1 în Europa la capitolul mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media UE de 44 la 100.000 de locuitori. Bolile cardiovasculare reprezintă cauza numărul 1 de deces în ţara noastră, cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional. La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct. Așa că mergeți la control!

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

This will close in 0 seconds