Probike Bike Marathon

Un om a murit duminică, la un concurs MTB organizat pe lângă Oradea – Probikers Bike Marathon. 

“Accidentul s-a petrecut pe o porțiune cu grad mic de dificultate. Este o pantă lungă, cu vizibilitate bună. Acolo îi dai viteză cât poți de mult. Jozsef Diko (n.r. victima) nu s-a lovit de niciun copac. A suferit multiple leziuni interne pentru că s-a tot rotit, s-a dat peste cap”, a spus Sandor Kiss, preşedintele Asociaţiei Sportive Probikers Bihor, care a organizat concursul.

E o tragedie ce s-a întâmplat, fără îndoială. I se putea întâmpla oricui, mie, ție, oricui se dă cu bicicleta. Când ai peste 40 km/h și ești cu bicicleta pe teren offroad este de ajuns să nu fii atent o secundă și ai zburat în aer. E suficient să intri cu roata din față într-o adâncitură sau să dai peste un bolovan îndărătnic. Am luat și eu câteva căzături la viața mea în concursuri MTB, am scăpat cu bine, dar sunt conștient că-mi trece puțin glonțul pe la ureche uneori.

Lucian Oprea, care a debutat în 1975 în presa sportivă, este de părere că responsabilitatea pentru accidentul pomenit o poartă Federația Română de Ciclism. Concursul se afla în calendarul de competiții recomandat de către Federație,  iar asta nu poate însemna decât “un cec in alb, o <<aprobare>> data indirect, prin crearea impresiei ca respectiva cursă se desfașoară sub egida așa-zisei federații. Atunci, nu-i așa, să răspundă!”, scrie Oprea pe blogul său.

Nu vreau să intru în amănunte despre organizarea concursului și să caut vinovați, dar cred că cea mai mare responsabilitate o avem noi, cei care ne înscriem la concursuri MTB. Semnăm o declarație, prin care ne asumăm riscurile, știm însă în ce ne băgăm? Am studiat harta traseului? Ne-am uitat la clipuri video? Am întrebat organizatorii care sunt particularitățile traseului?

 

Comentarii

Articolul precedentAlex Ciocan: Road Grand Tour vrea mulți cicliști pe șoselele patriei!
Articolul următorTrek pariază pe bicicletele fat bike
Editor Biciclistul.ro | emilian@biciclistul.ro | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE