În ultimul timp nu prea m-am simțit în apele mele, mi-a scăzut forța și rezistența la antrenamente, sunt mult sub ceea ce puteam anul trecut pe această vreme, când aveam și mai multe kilograme în plus.
Pentru că această stare s-a prelungit de la triatlonul de la Mamaia încoace, am făcut analize de sânge. Și, surpriză, surpriză, am ieșit în deficit la capitolul fier.
Uitându-se peste rezultatul analizelor mele, doctorița de familie m-a întrebat direct, fără întrebări suplimentare, manânc suficient?. I-am răspuns că nu mă abțin de la mâncare, dar după ora 16.00 pun la lacăt la gură, nu mai bag nimic în sistem. M-a privit cu suspiciune și m-a dojenit că nu am un regim alimentar normal, cu trei mese pe zi și gustări între.
Acum trebuie să iau supliment de fier timp de două luni, după care să fac din nou analize, să vedem cum stăm.
Am citit că deficitul de fier se mai numește și anemie, o afecțiune în care sângele nu are suficiente globule roșii, adică cele care transportă oxigenul din sânge către țesuturile corpului. N-am suficient fier, nu pot produce suficientă hemoglobină, substanța care le permite celulelor roșii din sânge să transporte oxigenul. Prin urmare, mă simt obosit și cu respirația scurtă. Fix aceste simptome le am, stare de oboseală, insuficiență respiratorie la antrenamentele de alergare, ciclism și înot. Cel mai tare mă resimt la alergare, însă.
Aveți deficit de fier dacă vă confruntați cu:
- oboseală exagerată
- slăbiciune
- ten palid
- dureri în piept, ritm cardiac crescut sau insuficiență respiratorie
- dureri de cap, amețeli, grețuri (din astea n-am avut)
- mâini și picioare reci
- inflamații la nivelul limbii
- unghii fragile
- pofte neobișnuite pentru substanțe non-nutritive, cum ar fi gheața, murdăria sau amidonul. Incredibil, când am citit despre asta mi-am dat seama că în ultimul timp tânjesc după miros de praf, mă bântuie o amintire din copilărie cu mirosul de praf care se ridica la nivelul solului după ploaie sau când jucam fotbal. Vreau praf în plămâni! Vreau să tușesc de la praf! 🙂
- apetit deficitar (aici nu am probleme).
Dacă aveți aceste simptome mergeți neapărat la doctor. Anemia nu trebuie autodiagnosticată, trebuie identificată de un specialist. De asemenea, supraîncărcarea organismului cu fier este periculoasă, poate dăuna ficatului și genera alte complicații.