Am citit recent despre drumul pentru biciclete între Viscri şi Sighişoara, de 80 km, cu trecere prin Buneşti, Criţ şi Saschiz, un drum ecologic, lat de 80-90 de centimetri, consolidat cu piatră, pentru ca turiștii să nu se împotmolească prin noroaie dacă plouă.
“De când cu drumul, în zonă s-au deschis încă 15 pensiuni și au apărut patru centre de închiriat biciclete“, spune Cornel Stanciu, fost campion la mountain bike, care lucrează pentru Fundaţia Adept, organizaţie care a obţinut în 2013 o finanţare consistentă prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român, ce finanţează proiecte selectate din perspectiva relevanței lor pentru dezvoltarea României.
Mi-am dat seama că, deşi România este o ţară ideală pentru iubitorii de mountain biking, nu există oferte de cazare pentru biciclişti. Căutaţi pe Google exact cu această expresie şi veţi constata că nu există oferte relevante.
Dacă aş avea bani aş investi într-o pensiune la munte şi aş pune la punct servicii de turism special adresate bicicliştilor. În acest moment pensiunile se laudă că au biciclete de închiriat sau pe care le oferă în mod gratuit clienţilor. Asta-i vax albina! Ia fă tu pachete speciale pentru MTB-işti, angajează doi, trei ghizi meseriaşi cu bicicleta, care să ştie ca-n palmă traseele montane pe unde te poţi da cu bicicleta şi să vezi ce ţi se umple curtea de clienţi.
Nu vreau să aduc în discuţie drumurile internaţionale dedicate cicloturiştilor, vreau să vorbim despre turişti obişnuiţi, care vor să-şi rupă un weekend, spre exemplu, să meargă la munte, să se cazeze într-o pensiune decentă şi să aibă parte de aventură pe munte cu bicicleta. Se poate?