Start NoStress Callatis 2017
Foto: Radu Cristi

Foto: Radu Cristi

NoStress Callatis, ce a avut loc sâmbătă, 23 septembrie 2017, a însemnat ultima şi cea de-a şaptea etapă din cadrul circuitului Bittnet Romanian Triathlon Series 2017, sub umbrela căruia au fost organizate competiţii de triatlon clasic (şosea), care s-au desfăşurat pe distanţe standard, sprint sau supersprint.

Marele câştigător de la Callatis a fost Ciprian Bălănescu (CS Ride Competition), care s-a impus la proba olimpică cu o diferenţă de 2 minute şi 7 de secunde faţă de următorul clasat Daniel Attila. Locul trei a fost cucerit de către Alexandru Toma, care a avut un deficit de 2 minute şi 37 de secunde faţă de câştigător.

La fete n-a existat nicio surpriză, a câştigat categoric Antoanela Manac (Atena Sport Club Constanţa), care a venit pe locul şase la nivel general (băieţi+fete). Manac a trecut linia de finish cu un avans de 15 minute şi 46 de secunde faţă de ocupanta locului 2, Ştefania Ion (CSA Steaua Bucureşti), demonstrând încă o dată că în acest moment nu are concurenţă în România. Locul trei a fost ocupat de Crina Ungureanu, care s-a aflat la 22 de minute şi 39 de secunde faţă de Antoanela Manac.

Unde s-a decis titlul

M-am uitat pe cifrele oferite de organizatori şi am văzut că Bălănescu nu a câştigat foarte uşor la Callatis. A avut de muncit încă de la prima probă, pentru că Alexandru Toma (Bucharest Sport Club) şi George Iulian Murar (CSA Steaua Bucureşti) au ieşit înaintea lui din apă. Primul i-a luat nu mai puţin de 1 minut şi 30 de secunde, al doilea 53 de secunde. Încă un amănunt interesant, Antoanela Manac a avut cea mai rapidă probă de înot dintre toţi participanţii. I-a dat lui Alexandru Toma 12 secunde.

Revenind, Alexandru Toma luase o opţiune serioasă pentru câştigarea primului loc la Callatis, după ieşirea din apă. Din păcate pentru el, a pierdut secunde preţioase încă de la prima tranziţie T1. Ciprian Bălănescu a fost mai rapid cu 21 de secunde  în prima tranziţie, iar deficitul pe care îl avea de recuperat se reducea la un minut şi nouă secunde. Bălănescu a fost pur şi simplu mult mai puternic la proba de ciclism, unde a recuperat faţă de Alexandru Toma 1 minut şi 7 secunde. Mai rămâneau astfel două secunde între cei doi şi o probă de alergare, la care Bălănescu era clar favorit. Şi s-a văzut asta, pentru că după această ultimă probă Bălănescu a pus între el şi Toma 2 minute şi 38 de secunde.

Nu trebuie uitat Daniel Attila. El a reuşit să recupereze un deficit şi mai mare decât Ciprian Bălănescu. După proba de înot avea de recuperat 2 minute şi 5 secunde faţă de Alexandru Toma. A stors cât a putut în prima tranziţie, unde a fost mai rapid decât Toma cu 16 secunde, dar la proba de ciclism a pierdut 1 minut şi 12 secunde faţă de acesta. L-a salvat însă proba de alergare, la care de altfel a obţinut cel mai bun timp din tot concursul. A fost mai rapid decât Ciprian Bălănescu cu 53 de secunde, iar decât Alexandru Toma cu 3 minute şi 31 de secunde.

Update: O declaraţie de la Ciprian Bălănescu:

“Dintotdeauna au ieşit din apă înaintea mea câtre doi, trei, patru, cinci, şase concurenţi, însă clasamentul final e clar. Sunt mulţumit că mi-am făcut cursa mea şi atât pot să zic”.

Update 2: Declaraţii de la Daniel Attila:

“Sunt mulţumit de rezultat, a mers totul ok, am crezut că o să fie mai greu după cinci săptămâni de curse şi deplasări pe la concursuri, dar a mers bine”

“Cred că proba de ciclism a fost cea mai grea, din cauza faptului că cei din faţă au mers împreună, iar eu pe parcursul traseului de ciclism am mers singur, deci n-am avut pluton”.

Update 3: Declaraţii de la Alex Toma:

“În condiţiile în care eram întors de şapte zile din Statele Unite, cu diferenţa de fus orar de şapte ore, nerefăcut cu somnul, am venit la Callatis să fac un antrenament în regim de concurs”.

“Ciprian Bălănescu este foarte puternic şi consider că în următorii ani tot el va rămâne în frunte!”.

“Am resimţit oboseala în această cursă, mai ales în proba de alergare, unde am decis să nu forţez la maxim, având în vedere că în două săptămâni plec în Turcia, pentru a încerca să mă calific la Campionatul Mondial de Half Ironman de anul viitor”.

Top 10 NoStress Callatis – proba olimpică

  1. Ciprian Bălănescu
  2. Daniel Attila
  3. Alexandru Toma
  4. Beres Hunor
  5. Răzvan Ene
  6. Antoanela Manac
  7. George Iulian Murar
  8. Sorin Boriceanu
  9. Filip Grigorescu
  10. Doru Eftimie

Proba de sprint a fost dominată de tineri

Aşa cum mă aşteptam şi eu, proba de sprint a fost dominată de către tineret. Locul 1 a fost obţinut de către Gergo Simon (20-29 de ani), locul 2 de către Ştefan Troancă (Olimpia Bucureşti) (16-19 ani), iar locul 3 de către Cristian Tranulea (Atena Sport Club Constanţa) (16-19 ani). Diferenţele dintre cei trei nu au fost uriaşe, între primul loc şi locul doi nu au fost decât 44 de secunde, iar între locul 2 şi locul 3 au fost 20 de secunde.

La fete a câştigat Kinga Simon (Master Ski & Bike) (16-19 ani), iar pe locul 2 a venit Anca Ioana Holban (30-39 ani), dar la o diferenţă destul de mare: 5 minute şi 37 de secunde. Locul 3 a fost luat de către Maria Alexandra Coteanu (Trident Triathlon Team Constanţa).

Top 10 NoStress Callatis – proba sprint

  1. Gergo Simon
  2. Ştefan Troancă
  3. Cristian Tranulea
  4. Andrei Sergiu Chiş
  5. Cătălin Eladio Romaş
  6. Robert Gomoescu
  7. Valentin Roşioară
  8. Andrei Şendroiu
  9. Radu Costin Marga
  10. Alexandru Aldoescu

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.