Ciprian Bălănescu, multiplu campion naţional la triatlon şi la duatlon, nu a reuşit să termine cursa europeană de triatlon ce s-a desfăşurat la Mamaia weekend-ul trecut, fiind descalificat în timpul probei de ciclism, după ce a fost ajuns din urmă de plutonul fruntaş. Regulamentul spune că dacă ai fost prins de primul ciclist eşti scos din cursă.
Atât lui Ciprian Bălănescu, cât şi lui Florin Şestacovschi, li s-a tras necazul de la proba de înot, unde au înregistrat cei mai slabi timpi, 00:23:07, respectiv 00:25:33. Cel mai bun timp înregistrat la înot la 2014 Constanta-Mamaia ETU Triathlon European Cup a fost cel al lui Dmitry Polyanskiy, 00:18:44. În aceste condiţii, a fost greu pentru ei să mai recupereze ceva la ciclism, pentru că se merge în pluton, iar singur împotriva tuturor nu ai nicio şansă.
Foto Art Marcela Alexandrescu
A fost o surpriză descalificarea?
Am fost acolo şi l-am văzut pe Ciprian Bălănescu pe bicicletă. Se vedea pe faţa lui că suferă, că depune un efort considerabil şi că dă totul. Din păcate, n-a fost suficient, deşi a fost aproape de a scăpa de plutonul următoritor. Dacă mai rezista o buclă (5,7 km) ar fi putut intra şi el la proba de alergare şi ar fi terminat concursul în clasament, probabil pe ultimul loc, dar în clasament.
Să fim corecţi şi să spunem că nu doar Ciprian Bălănescu şi Florin Şestacovschi au fost descalificaţi, au existat în total 10 sportivi care nu au terminat cursa. Bine, unul dintre ei a suferit un accident teribil, şi-a retezat un deget în momentul în care s-a urcat pe bicicletă. Şi l-a prins între lanţ şi foaie şi i-a fost secţionat total. Urât accident.
Revenind la prestaţia lui Ciprian Bălănescu, l-am sunat ieri să văd care-i starea lui de spirit. Era afectat, evident, dar hotărât să meargă mai departe. S-a gândit încă dinaintea concursului că există un risc să fie prins la proba de ciclism, dar totuşi a sperat că va trece hopul, pentru că se simţea odihnit şi în formă.
Îmi doream foarte mult să nu dezamăgesc, mi-a spus
Sunt sigur că Ciprian Bălănescu a simţit din plin presiunea şi aşteptările venite din partea publicului care l-a susţinut frenetic, mai ales în contextul în care era concurs chiar la el acasă, pe teritoriul lui. Totuşi, nu trebuie să aruncăm cu pietre în Ciprian Bălănescu, nu trebuie să-i reproşăm rezultatul negativ , pentru că nu am arăta decăt că am avut aşteptări false de la el.
Proba de înot n-a fost niciodată atuul lui Ciprian Bălănescu. El înoată foarte bine pentru nivelul campionatului nostru intern, dar la nivel internaţional nu a avut până acum nicio şansă.
M-am uitat pe rezultatele lui Ciprian Bălănescu la proba de înot de la ediţiile trecute ale Triathlon Challenge Mamaia. Şi avem aşa:
- În 2013, când a participat la categoria Elite, a scos 22:03
- În 2012 nu a existat proba de înot
- În 2011 a avut 21:04
- În 2010, când a câştigat detaşat în faţa lui Mihai Baractaru, a avut 23:30
- În 2009, la prima ediţie a Triathlon Challenge Mamaia, a înotat 1.500 de metri în 24:03
Mai departe, dacă ne uităm pe rezultatele lui Ciprian Bălănescu la nivel internaţional, la concursurile în care a participat la proba olimpică, vedem că înotul l-a scufundat de fiecare dată:
Ce-l poate salva pe Ciprian Bălănescu
E foarte uşor să renunţi în astfel de momente, mi-a mărturisit Ciprian.
Dacă el a spus asta, fără îndoială că a şi luat în considerare un asemenea gând. S-a gândit, probabil, că nu mai are rost să participe la competiţiile internaţionale. Şi eu dacă aş fi în locul lui mi-aş găsi cu greu motivaţia de a merge mai departe, având în vedere parcursul internaţional de până acum.
Dar mă întreb şi vă întreb şi pe voi, există în România un triatlonist mai bun decât Ciprian Bălănescu? Nu există, iar zecile de locuri 1 pe care Ciprian Bălănescu le-a obţinut în ţara noastră atestă acest lucru. Mai mult, Ciprian Bălănescu a dovedit că este cel mai bun câştigând campionatul nostru intern.
În locul lui aş merge mai departe cu fruntea sus. N-a dezamăgit pe nimeni şi nu are de ce să-i fie ruşine.
Pe Ciprian Bălănescu l-ar putea salva un antrenor de înot specializat în triatlon. Mai mult, l-ar putea ajuta foarte mult un program de cantonamente organizat de către Federaţia Română de Triatlon. Nu ştiu dacă este în lucru aşa ceva, dar ar fi de un real ajutor.
Pe Ciprian Bălănescu l-ar ajuta foarte mult un venit stabil, care ar putea să vină din partea sponsorilor. Nu poţi să te antrenezi la cel mai înalt nivel dacă nu ai ce pune pe masă! Ciprian Bălănescu a avut doar patru curse de şosea anul acesta, restul fiind triatlon offroad, unde a participat pentru premiile financiare, presupun.
Dacă mai are cineva şi alte opinii, să vorbească.
Comentarii