Ieri am fost la prima conferinţă de presă organizată în România pentru un concurs de triatlon – Herbalife Triatlon Buftea – organizat de către Asociaţia Pegas Triatlon Club în data de 14 iunie.
Când am primit invitaţia mi-am exprimat în scris uimirea despre faptul că în România, unde am aflat că există puţin peste 200 de sportivi triatlonişti legitimaţi, cineva se “oboseşte” să facă o conferinţă de presă dedicată unui concurs de triatlon.
Azi, la eveniment, am aflat care sunt motivele pentru care Herbalife Triatlon Buftea beneficiază de o atenţie aşa de mare. Sărim peste partea în care spune că Herbalife, unul dintre cei mai mari producători globali din domeniul nutriţiei şi sănătăţii sponsorizează acest eveniment? Este o mare realizare pentru organizatori, şi îi felicit pe Cosmin Rogoveanu şi Tudor Buţu, că au reuşit să convingă o multinaţională să se implice în aşa ceva. Una e când ai de partea ta o companie ccare are buget serios de marketing, alta e când faci un concurs pe barba ta.
Sub 3.000 de participanţi la concursurile de triatlon în 2013
Cosmin Rogoveanu, reprezentantul Asociaţiei Pegas Triatlon Club, ne-a dat nişte cifre de care nu ştiam şi care mi s-au părut lămuritoare pentru oricine vrea să afle care este situaţia actuală a acestui sport olimpic în România.
Primul concurs de triatlon din România s-a organizat în 1991, iar la el au participat şapte concurenţi. La nivelul anului 2013 au existat 13 concursuri de triatlon, iar în 2014, dacă nu mai apare nimic nou, cu Herbalife Triatlon Buftea vor fi 14 concursuri mari şi late. Dintre astea – şi asta e completarea mea – 99% sunt concursuri destinate amatorilor.
Tot anul trecut, ne-a spus Cosmin Rogoveanu, în România au existat 2970 de participanţi la concursurile de triatlon. Acum, bănuiesc că a numărat pur şi simplu numărul de participanţi la un concurs de triatlon şi a făcut o adunare elementară. Dacă a făcut acest lucru, atunci numărul real este mai mic, pentru că există persoane care participă la mai multe concursuri de triatlon. Dar să zicem că sunt atâţia, tot sunt puţini. Herbalife mai sponsorizează nişte concursuri de triatlon, printre care unul în Polonia, unde anul trecut a strâns nu mai puţin de 1.300 de participanţi.
Ce cifrea ne-a mai dat Cosmin. Categoria de vârstă 30-40 de ani deţine ponderea cea mai mare în rândul concurenţilor care participă la concursurile de triatlon din România. Asta nu e de bine – suntem şi puţini în total, ce-i drept – pentru că nu de aici apar sportivii de performanţă, ci din rândul copiilor şi juniorilor.
Am mai aflat, în afară de aceste cifre utile, că Herbalife Triatlon Buftea are un fond de premiere de aproximativ 2.000 de euro. Locurile 1 open la masculin şi feminin vor primi un premiu de 500 de euro, iar numărul de participanţi va fi limitat la maximum 300.
Gabriela Szabo îşi pune speranţele în sportul de masă
Nu ai cum să n-o placi pe Gabriela Szabo, pentru că nu ai cum să nu te gândeşti câte performanţe a obţinut de-a lungul carierei sale şi cât bine a făcut României . Mi s-a părut un om bine intenţionat, la fel de modest ca şi atunci când avea o viaţă sportivă profesionistă şi foarte sincer. Sper să nu intre în jocuri politice şi să fie lăsată să facă ceva pentru sportul românesc.
Ce putea să spună despre un concurs de triatlon? A spus lucruri de bun simţ, că sprijină sportul de masă, că de aici ne vin campionii şi asta este singura direcţie corectă de unde trebuie plecat.
Elisabeta Lipă, olimpică până în măduva oaselor
Aceleaşi lucruri de bun simţ, dar cu umoru-i spumos, le-a spus şi Elisabeta Lipă, un alt nume care nu mai are nevoie de introducere. Şi-a amintit cum este să participi la Jocurile Olimpice, ţel pe care îl are şi Ciprian Bălănescu, multiplu campion naţional la duatlon şi triatlon. A apucat-o nostalgia, se vedea pe faţa ei, şi se uita cu mare drag la Bălănescu, de parcă ar fi fost băiatul ei.
“Îi doresc să aibă ocazia să ajungă la Jocurile Olimpice şi să vadă ce înseamnă când eşti acolo cu cei mai buni, când totul ţi se pare altfel”, a spus Elisabeta Lipă, referindu-se la Ciprian Bălănescu.
Ciprian Bălănescu trage tare pentru Jocurile Olimpice
Ciprian Bălănescu a vorbit despre ambiţia sa de a participa la viitoarele Jocuri Olimpice. A spus că se antrenează, în perioada de iarnă, şi câte opt ore pe zi. În curând va participa la Campionatul Mondial de Duatlon, unde îl va avea ca adversa pe însuşi Javier Gomez, unul dintre greii triatlonului mondial.
Cu toate că avea emoţii şi că s-ar fi simţit mai confortabil pe bicicletă în loc să vorbească în public, mi s-a părut că văd un alt Ciprian Bălănescu faţă de cel pe care-l ştiam: mai hotărât, mai montat ca niciodată. E şi normal, are parte de confort în ceea ce priveşte sponsorii, iar acum nu mai trebuie decât să vină rezultatele.
Îi va fi greu să se califice la Jocurile Olimpice, pentru că trebuie să participe la foarte multe concursuri, pentru a aduna puncte, participări care depind în mare măsură de nişte mulţi bani pe care Federaţia Română de Triatlon nu-i are. Apropos, la Jocurile Olimpice se califică primii 55 de sportivi ai lumii – asta în cazul disciplinei numită triatlon. Clasamentul se realizează în funcţie de rezultatele obţinute cu doi ani înaintea Jocurilor Olimpice.
Vrem să aducem această competiţie cel puţin la nivelul celei din Polonia
Herbalife Triatlon Buftea are nevoie de timp să crească, nu cred că va fi posibil să ajungă cel mai mare concurs de triatlon din România chiar din a doua ediţie, dar este bine că Romeo Căzănescu, Country Director Herbalife România şi Moldova, crede că este posibil acest lucru.
Directorul companiei a spus că o parte din fondurile strânse prin taxa de participare la această competiţie vor merge către Casa Cireşarii 2, o casă pe care Herbalife o sponsorizează, prin intermediul unui program internaţional prin care ajută peste 120.000 de copii.
2014 a constituit o premieră pentru Herbalife, în contextul în care a început colaborarea cu sportivi din ţara noastră. La nivel mondial cel mai cunoscut sportiv sponsorizat de Herbalife este fotbalistul Ronaldo.
În afară de Ciprian Bălănescu, Herbalife o mai sponsorizează în România pe Anca Bucur, Miss Fitness Univers 2011 şi 2013. Nu ne vom opri aici, suntem în căutare de alţi sportivi pe care să-i sponsorizăm, a spus Romeo Căzănescu.
Şeful Federaţiei: vreau să promovăm triatlonul în rândul copiilor
Adrian Nanulescu, şeful Federaţiei Române de Triatlon, a profitat de prezenţa ministrului Gabriela Szabo la conferinţă pentru a atrage atenţia asupra faptului că triatlonul din România are nevoie de investiţii, are nevoie de o apropiere mai mare faţă de copii, are nevoe de o şcoală, are nevoie de antrenori.
Adrian Nanulescu practică el însuşi triatlonul de şapte ani, iar băieţelul său de nouă ani îi calcă pe urme: înoată 50 de metri în 34 de secunde, aleargă iute şi pedalează ca un viitor profesionist.
În America, a spus Adrian Nanulescu, există milioane de sportivi legitimaţi în cluburile de triatlon, în Europa sunt sute de mii, iar în România de-abia dacă adunăm 200.
Federaţia Română de Triatlon a început să mişte însă nişte lucruri. Au organizat nişte cursuri de formare pentru antrenori de triatlon, se implică în susţinerea şi promovarea tuturor evenimentelor sportive de profil şi, datorită finanţării de 120.000 de lei primită de la Guvern, poate să mai ducă în câteva deplasări sportivii din lotul naţional.
Lotul naţional, din păcate, este extrem de subţire. În afară de Ciprian Bălănescu, care este campion naţional şi care nu are concurent în România, mai există încă două junioare în care Federaţia Română de Triatlon nu se grăbeşte să-şi pună prea mari speranţe pentru că sunt la o vârstă la care poate interveni orice care să le facă să se lase de sport.
Ce mi-a plăcut la reprezentanţii Herbalife
Am lucrat şapte ani în presa de business şi am fost la sute şi sute de conferinţe de presă. În majoritatea cazurilor, atunci când conferinţa era organizată de o companie, ţi se băgau pe gât sute şi sute de informaţii de marketing. Produsul nostru este cel mai bun, produsul nostru este state of the art, produsul nostru face, drege, dar noi, me, me, me!
Ieri n-a fost aşa. În primul rând, Florin Leonte, celebrul distribuitor de produse Herbalife, care se autointitulează antrenor de ciclism şi expert nutriţionist, NU A FOST ACOLO. Doar şi pentru atâta lucru mi-a plăcut de cei de la Herbalife. În al doilea rând, lăsând gluma la o parte, mi-a plăcut faptul că nu mi s-au băgat pe gât avantajele minunatelor produse Herbalife. Mi s-a dat un catalog, în care este prezentată gama lor de produse şi, m-am bucurat, ce-i drept, am primit câteva produse, nu doar eu, ci toţi cei care au participat la conferinţă, pe care le voi testa şi despre care vă voi povesti, dacă există interes.
Aleluia!
Florin Leonte s-a lasat de Herbalife, sa nu te mai stresezi de el… A gasit alt business cu medicamente.
Din câte ştiu eu, Triathlon Challenge nu a avut parte de conferinţă de presă. O să îl întreb pe Bogdan Antohe, pentru mai multă siguranţă.
Asta cu categoria de vârstă n-o ştiam.
Am greşit eu cu înotul în 34 de secunde, am gândit 50 şi am scris 100 🙂 Mulţumesc pentru precizare, modific imediat.
Mulţumesc pentru comentariu!
Cateva observatii:
– conferinta de presa n-a fost chiar o premiera / cred ca a avut si Tri-Challenge Mamaia, la ultimele 2 editii
– categoria 30-40ani este cea mai numeroasa si in tarile cu traditie (de ex. SUA), deci motivele tin de etapa de viata aferenta
– 100m in 34s, inot (fara instrumente ajutatoare) este NOU RECORD MONDIAL! (45-47s fiind actualele) 😉 Probabil e vorba de 50m.
Un articol bun! Felicitari!