Maratonul Olteniei 2018 - trofee

Am rămas dator cu un articol despre Maratonul Olteniei, competiţie ce a avut loc în ultimul weekend din luna august (25-26). Am fost la Râmnicu Vâlcea împreună cu familia, aşa cum facem în fiecare an, pentru a participa la cea de-a şasea ediţie a acestui concurs, care are într-o zi probă de cea mai mare competiţie de MTB, iar în alta de alergare.

Din nefericire, chiar în săptămâna concursului am avut parte de un incident care mi-a zdruncinat serios viaţa. Am scăpat cu bine, dar am trecut printr-o spaimă groaznică, pentru că vieţile noastre au fost puse în pericol, a mea, dar mai ales a băiatului, Vlăduţ.

Maratonul Olteniei 2018, cursa MTB

A doua zi după accident am participat la Maratonul Olteniei, cursa MTB. Potrivit datelor de pe hârtie, aveam în faţa mea 33 km cu diferenţă de nivel de 930 de metri. Garminul a spus altceva după cursă: 29,59 km şi 1.049 metri diferenţă de nivel.

Maratonul Olteniei 2018 - profilul cursei

Ştiam traseul, ştiam la ce să mă aştept, însă mă întrebam dacă mă vor ţine picioarele la efort, pentru că în săptămâna de dinaintea concursului am fost bolnav, cu febră şi ameţeli, stat la pat şi, evident, fără niciun antrenament.

Din fericire, maşinăria a funcţionat, n-am avut crampe şi am stat în cea mai mare parte a traseului pe bicicletă. Maratonul Olteniei este faimos pentru urcările sale pieptişe, am făcut şi mult push bike, prin locuri pe unde doar elitele pot urca în pedale.

Maratonul Olteniei 2018 - Emilian Nedelcu proba MTB

O necunoscută a fost terenul, pentru că spre deosebire de anii trecuţi, am avut de-a face cu kilometri întregi de drumuri cu pietriş, pe care derapai, instabile, periculoase pe coborâri. Şi tot acest pietriş mi-a dat de furcă pe urcări, pentru că derapa roata spate şi în loc să mă las pe ghidon era necesar să mut centrul de greutate, către şa, ca să pot avea aderenţă.  S-a irosit multă energie în aceste zone.

Maratonul Olteniei 2018 - Emilian Nedelcu urcare pe traseul MTB

Apropos de zone, iată cum am stat cu pulsul cardiac în timpul cursei:

Maratonul Olteniei 2018 - zona de puls cardiac

Încă o necunoscută a traseului a apărut din cauza ploilor ce-au căzut în zilele de dinaintea competiţiei. S-au format şleauri, de la maşini şi căruţe, care întărite erau foarte periculoase. Aveai la dispoziţie potecuţe înguste pe care puteai să treci, era nevoie de îndemânare şi echilibru pentru a trece pe acolo, iar asta m-a încetinit. Am reuşit performanţa să nu iau nicio căzătură, dar a trebuit concentrare maximă în lupta potecile neamenajate.

Până la urmă a ieşit bine, m-am clasat pe locul 27 la nivel general din 197 de participanţi şi pe locul 9 din 53 la categoria de vârstă 40-49 ani. Am încheiat concursul după 2:37:57 (moving time 2:33:22), cu o viteză medie de 11,6 km/h.

Participările mele la Maratonul Olteniei, cursa MTB 33 km

2014 – Am terminat cursa după 2h53m, locul 23 din 81 în clasamentul general, locul 11 din 27 la categoria de vârstă 30-39 de ani.

2015 – Am terminat cursa după 2h43m, locul 19 din 127 în clasamentul general, locul 10 din 42 la categoria de vârstă 30-39 de ani.

2016 – Am terminat cursa după 2h40m, locul 44 din 208 în clasamentul general, locul 18 din 62 la categoria de vârstă 30-39 de ani.

2017 – Am terminat cursa după 3h06m, locul 68 din 183 în clasamentul general, locul 26 din 62 la categoria de vârstă 30-39 de ani.

Practic, 2018 a fost cel mai bun an al meu la Maratonul Olteniei. Am obţinut cel mai bun timp din toate participările mele, dar şi cea mai bună clasare, dacă luăm în considerare şi numărul de participanţi.

După concurs, conform tradiţiei familiei noastre :),  am fost la Hotel Olt, la bazinele cu apă termală. Copiii s-au dat în tobogane până când s-a dat stingerea, iar eu m-am relaxat vreo cinci ore, timp în care am tot făcut masaj cu jeturi de apă. Apa termală caldă m-a înmuiat bine, iar a doua zi eram fresh pentru proba de alergare de la Maratonul Olteniei.

Maratonul Olteniei 2018, cursa de trail running

A doua zi nu m-am simţit obosit deloc. Nu mă dureau muşchii, nu aveam febră musculară, cursa de MTB parcă nu-şi pusese deloc amprenta asupra stării mele fizice. Am participat la proba de 10,5 km, cu o ascensiune totală de puţin peste 350 de metri.

Maratonul Olteniei 2018 - profilul cursei de alergare 10 km

Am plecat tare, primul kilometru s-a dus după 4:15, dar pe urmă a început urcarea, mai întâi pe asfalt, pe urmă în pădure, iar ritmul s-a domolit până la mers, acolo unde nici capra neagră n-ar fi fost prea iute :). De-abia după km 6 am început să dau drumul la picioare, a venit coborârea şi am început să recuperez timp preţios.

Maratonul Olteniei 2018 - Emilian Nedelcu urcare

Pe urcări am gâfâit, pe coborâri am zburat. Coborârile sunt favoritele mele la Maratonul Olteniei, la proba de alergare. Acolo recuperez cele mai multe poziţii, nu-mi este frică de ele, nu mă înfrânez, măresc cât pot de mult pasul, încerc să fiu mai mult în zbor decât la sol.

Dovada că am tras tare de mine o puteţi vedea în fotografia de mai jos, care ilustrează cât de tare am gâfâit şi cât timp.

Maratonul Olteniei 2018 - puls cardiac proba alergare

M-am clasat pe locul 18 din 238 de participanţi la proba de 10,5 km şi pe locul 4 din 39 la categoria 40-49 de ani. Locul 4 e cel mai păcătos loc, eşti primul sub linia podiumului, iar gloria nu e a ta. Eşti acolo, dar în acelaşi timp nu eşti. Poate în 2019 voi fi mai breaz, cine ştie…Pe de altă parte, nu are de ce să-mi pară rău, nu am fost chiar atât de aproape de podium, ocupantul locului 3 a trecut linia de finish după 00:59:09, iar eu am terminat cursa după  01:01:00, diferenţa este destul de clară.

Premianta Natalia

Natalia a fost la înălţime şi anul acesta la Maratonul Olteniei. A alergat ca o gazelă şi a câştigat clar locul 1 la categoria ei de vârstă. Victoria ei este mult mai dulce decât orice rerzultat aş fi obţinut eu. De fiecare dată când o urmăresc într-o competiţie mă emoţionez, are o atitudine de învingătoare şi luptă până la capăt. Şi sunt fericit că dorinţa de a concura vine din interiorul ei, face sport pentru că aşa vrea ea.

Mulţumiri

Aş vrea să mulţumesc public companiei CEZ România,  datorită căreia am avut ocazia să particip la două competiţii care mi-au adus de-a lungul anilor amintiri extraordinare. Mă bucur şi pentru faptul că în calitate de “antrenor” am putut fi de ajutor angajaţilor CEZ, dar şi fanilor acestui concurs.

Şi voluntarii de la Maratonul Olteniei merită şi ei mulţumiri speciale. Am văzut la puţine competiţii sportive în România voluntari atât de sufletişti şi implicaţi.

Sper să particip la Maratonul Olteniei şi în 2019 şi să ne revedem cu toţii sănătoşi şi în formă maximă de concurs!

Cele mai importante informații despre Maratonul Olteniei 2018

Maratonul Olteniei 2018 - infografic

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE