Evita zidul la maratonFoto: Wired.com

La kilometrul 28 m-a izbit fulgerător și m-a luat pe nepregătite. Am fost pur și simplu șocat. Mi s-a pus, fără niciun avertisment, mama crampelor. Cred că am și strigat. A trebuit să mă opresc. M-am masat, am făcut câteva exerciții de stretching şi, după vreo două, trei minute, durerea a început să se estompeze, iar mușchiul să se relaxeze.

“Am scăpat ieftin”, mi-am spus. După 500 de metri mi s-a întâmplat aceeași chestie, hai să-i zicem tatăl crampelor, la  piciorul stâng. Am repetat mișcările de masaj. Durerile s-au estompat, dar mai aveam, din când în când mici revolte ale mușchilor. Pe urmă, în completare, picioarele nu mai vroiau să mă asculte. Mă apropiam de kilometrul 30 și mă gândeam cu groază că nu vreau să mă opresc, orice ar fi.

Asta scriam eu în data de 7 octombrie 2012, după ce am participat la primul (şi singurul) meu maraton, de la Bucureşti. Făcusem cunoştinţă cu ZIDUL, o experienţă traumatizantă pentru mine, în timp ce alţii, mai bine pregătiţi, dar şi mai bine puşi la punct cu nutriţia, nici nu-l simţiseră.

Pe ultimii 10 km m-am târât ca un zombie, nu mai eram în stare să alerg, a fost groaznic. Nu vreau să mai trec niciodată prin astfel de momente şi nici nu doresc altcuiva să experimenteze aşa ceva. ZIDUL, marea spaimă a începătorilor care atacă maratonul, poate fi evitat.

Maratonul este o cursă de rezistenţă, ce implică un consum ridicat de energie şi necesită un nivel de antrenament fizic şi psihic foarte bun. Pentru cei care aleargă primul lor maraton sau pentru cei ce nu se află în formă în ziua competiţiei, aşa cum am păţit-o eu în 2012 (mă încadram la ambele categorii), poate apărea această “minoră” dificultate în jurul kilometrului 30 al cursei, sub forma unei stări de epuizare fizică şi psihică, ce duce în multe situaţii la abandonarea cursei.

S-a constatat prin studii clinice că acest ZID al maratoniştilor se poate depăşi mai uşor cu ajutorul unei nutriţii corecte în timpul cursei. Sunt recomandate produse specializate cu conţinut bogat de carbohidraţi, ce se asimilează rapid, sunt bine tolerate gastric şi refac rezervele de energie ale organismului, permiţând astfel sportivului să să termine cursa pe o poziţie cât mai bună.

Isostar te premiază

Zidul - campanie Isostar

Pentru a celebra parteneriatul cu cel mai mare eveniment sportiv pentru amatgori din România şi pentru a recompensa fidelitatea consumatorilor săi, Isostar România, producător specializat în nutriţie sportivă, lansează o campanie naţională, ce-ţi poate aduce unul din zecile de premii în valoare totală de 16.900 de lei, prin simpla înscriere a bonului de casă pe provocare.isostar.com.ro. Promoţia este valabilă în perioada 17 august – 11 octombrie 2015.

Premiile oferite sunt atractive, atât pentru maratonişti, cât şi pentru amatorii de alte sporturi:

  • 10 x participări gratuite la maraton (cursa la alegerea câştigătorului)
  • 15 x căşti de alergare Bluetooth wireless Plantronics BackBeat FIT, cu nanotehnologia Pi2 rezistente la apă
  • 15 x smartwatch Tellur U8 cu funcţii sport precum pedometru, cronometrare distanţă şi timpi, calcul calorii sau altimetru
  • 50 x borsete de alergare pentru păstrărarea la îndemână a gelurilor energizante în timpul activităţii sportive (sunt bune şi pentru chei)

Cele 10 participări la Maratonul Internaţional Bucureşti 2015 se vor acorda prin tragere la sorţi la data de 25 septembrie 2015, în timp ce restul premiilor se vor acorda în data de 12 octombrie, după desfăşurarea competiţiei, pentru a permite şi celor ce cumpără produse de la Maraton Expo să se înscrie la promoţie.

Vii la Maratonul Bucureşti?

Ediţia 2015 a Raiffeisen Bank Maratonul Internaţional Bucureşti se va desfăşura în perioada 3-4 octombrie, cu start din Piaţa Constituţiei, unde sunt aşteptaţi peste 15.000 de alergători în probele de maraton individual, maraton ştafetă, semimaraton individual, cursa populară şi cursa copiilor.

Noutatea acestei ediţii o reprezinta un traseu îmbunătăţit, mai atractiv pentru alergători. În plus, la cursele competitive, participanţii vor avea un traseu cu mai multe puncte de rehidratare şi alimentare, cu apă, fructe şi băutură izotonică Isostar Hydrate & Perform cu conţinut bogat de minerale şi formulă pentru rehidratare rapidă.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.