Eduard Novak - presedinte Federatia Romana de Ciclism

Eduard Novak, președinte ales în Federația Română de Ciclism, multiplu campion mondial și campion olimpic, a organizat ieri o conferință de presă în care a vorbit despre neputința sa de a conduce Federația.

Eduard Novak - presedinte Federatia Romana de Ciclism

Îmbrăcat impecabil, la patru ace, cu o atitudine demnă, orgolioasă, Eduard Novak a spus  că este sabotat întru îndeplinirea funcție sale și că nu poate reforma Federația Română de Ciclism, fiind  legat de mâini și de picioare de birocrație și de jocul perfid făcut de cei care dețin în mod real puterea.

Este pentru prima dată când ies în presă și vreau să spun adevărul.

Suntem într-o situație în care chiar am ajuns într-o capcană și sunt doar un președinte de onoare.

A spus că, deși are susținerea a 30 de cluburi din 44, nu poate schimba structura Federației, veche de 18 ani.

Mi-am dat seama că statutul Federației este făcut pentru funcția de secretar general (n.r. Vasile Selejan). Angajații îmi râd în față. Toată munca lor o fac pentru a mă sabota.

Eduard Novak a declarat că nu se aștepta să întâmpine atâtea împotriviri, atunci când a candidat pentru funcția de președinte al Federației Române de Ciclism. “Am făcut niște promisiuni pe care nu le pot îndeplini”, a declarat el pentru Biciclistul.ro.

“Nu am putut să fac decât 10% din ce mi-am propus”, a mai declarat el.

Eduard Novak - Federatia Romana de Ciclism

Eduard Novak se simte umilit. Cred că îi vine greu unui campion olimpic, mondial și, pe deasupra, președinte al Federației să descopere că, spre exemplu, corespondența sa este deja citită înainte de a ajunge la el. Cred că îi vine greu să înghită faptul că atunci când cere acte din cadrul Federației nu primește nimic. Cred că îi vine greu să accepte nepăsarea cu care este întâmpinat atunci când vrea să facă un audit în cadrul Federației Române de Ciclism. Cred că îi vine greu să nu aibă acces nici măcar la adresa de e-mail a Federației, office@frcciclism.ro sau la website-ul oficial (care oricum e un mare rahat împrăștiat).

Este o situație incredibilă. Toate deciziile se iau în consiliul de administrație. Toți sunt împotriva mea.

Consiliul de administrație din Federația Română de Ciclism este format dintr-un reprezentant al Jandarmeriei, un reprezentant “de la ambulanțe”, trei angajați, doi vicepreședinți și președinte.

“Eu vreau să fac sport și cred că acest consiliul trebuie să  fie compus din persoane care sunt alese și au o pricepere pentru acest sport”, a spus Eduard Novak.

Foarte mulți s-au bucurat când au aflat că Eduard Novak a fost ales președinte în cadrul Federației Române de Ciclism, anul acesta, în luna martie. Dar iată că au trecut mai bine de șase luni, iar Eduard Novak spune că a luptat în gol până acum.

Nu vrea să se lase, nu vrea să-și dea demisia, va lupta până la capăt. Din păcate,  se cam luptă cu morile de vânt și nu cu adevăratele probleme ale ciclismului românesc. Mărturisesc că mi-a fost și rușine să-l întreb când crede el că vom avea un ciclist român în Turul Franței.

L-am întrebat, totuși, dintre federațiile internaționale de ciclism spre care-și îndreaptă privirea, după ce model ar vrea să reorganizeze Federația Română de Ciclism. A răspuns  că Federația Engleză de Ciclism, acolo unde este capitala ciclismului mondial în acest moment.

Eduard Novak - Federatia Romana de Ciclism - conferinta presa

Am aflat cu stupoare că antrenorul federal, adică cel care gestionează toate loturile de ciclism din România – mountain bike, ciclism șosea etc – era informatician. Tare, nu? Destinele ciclismului românesc au fost în mâna unuia care se pricepea mai mult la biți, decât la spițe.

Ministerul Tineretului și Sportului nu se poate amesteca în treburile interne ale Federației Române de Ciclism, motiv pentru care Eduard Novak este lăsat în bătaia vântului.

Despre cine este Eduard Novak și ce fel de caracter are acest om, vă recomand un reportaj marca ProTV, făcut în urmă cu un an și jumătate, înainte de Olimpiada de la Londra.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

Related Post

4 thoughts on “Eduard Novak, neputincios în Federația Română de Ciclism”
  1. Bravo pentru atitudine.Probleme sunt la multe alte Federatii unde Secretarul General face legea, desi in mare parte sunt depasiti ca varsta si mentalitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.