Fabio Aru - victorie etapa 4 Turul Frantei 2017
Sursa foto

Italianul Fabio Aru a fost cel care a atacat dintre favoriţi, când mai erau 2,4 km înainte de final, lăsând în urmă un grup condus de cicliștii Team Sky, care impuseseră un ritm draconic. Nimeni nu a răspuns atacului iniţiat de italian, care a avut suficiente resurse pentru a trece victorios linia de finish. În spatele italianului a sprintat pentru locul secund Daniel Martin, care a trecut linia de sosire la 16 secunde în urma învingătorului. Chris Froome a terminat al 3-lea, în același timp cu marele său rival pentru victoria finală, Richie Porte. Cei doi au sosit cu o întârziere de 20 de secunde, timp care i-a adus britanicului poziţia de lider în clasamentul final.

Froome a preluat tricoul galben de la coechipierul său, Geraint Thomas, unul dintre rutierii care au avut probleme în grupul fruntaș pe pantele ascuțite ale cățărării finale. Froome conduce acum cu un avans de 12 secunde, Aru a urcat pe poziția a 3-a, la alte două secunde distanță. Martin ocupă locul 4, iar Porte se află la 39 de secunde în urma fostului său coechipier, pe poziția a 5-a.

Finalul în cățărare a evidențiat slăbiciunile altor rutieri implicați în fruntea clasamentului general. Nairo Quintana a fost cel mai vulnerabil dintre marii favoriţi şi a terminat  etapa la 34 de secunde de învingător. În fața columbianului a încheiat un grup format din Simon Yates, Rigoberto Uran și Alberto Contador, Romain Bardet trecând linia de sosire cu două secunde înaintea acestora. La capătul etapei, Yates a preluat tricoul alb rezervat celui mai bun tânăr.

Fabio Aru, aproape de linia de finish

Sursa foto

Etapa de 160.5km a început la Vittel cu o evadare ce a conținut nume importante ale plutonului precum Thomas Voeckler, Jan Bakelants, Edvald Boasson Hagen, Thomas De Gendt, dar și Philippe Gilbert, care și-a serbat a 35-a zi de naștere în această zi. Grupul nu a reușit să obțină un avans prea mare în fața plutonului, care a fost condus de BMC în vederea unei potențiale victorii de etapă a lui Richie Porte.

Boasson Hagen a obținut maximul de puncte la sprintul intermediar în fața lui Gilbert și De Gendt, în timp ce din pluton Michael Matthews și Marcel Kittel au cules restul punctelor oferite. Cățărarea de categoria a 3-a ce a urmat a prilejuit un atac al lui Bakelants, care a trecut primul în vârf, urmat de Pierre Luc Perichon. Mai apoi, cei doi belgieni, Bakelants și Gilbert, au rupt ritmul, rămânând singuri în fruntea cursei, dar au fost în curând înghițiți de plutonul condus de ritmul aspru al Team Sky.

Echipa lui Froome a preluat inițiativa de la BMC și s-a folosit de puterea coechipierilor acestuia pe cățărarea finală pentru a rarefia numărul cicliștilor din grupul fruntaș. La finalul etapei, britanicul a preluat tricoul galben atât de cunoscut lui într-o zi care ar putea fi simbolică. Purtătorul tricoului galben pe La Planche des Belles Filles a urmat să câștige Turul Franței în ambele dăți când acesta a mai trecut pe aici – Bradley Wiggins în 2012 și Vincenzo Nibali în 2014.

Chris Froome preia tricoul galben.
Chris Froome preia tricoul galben. Sursa foto

Ziua a fost însă a lui Aru, care participă în Marea Buclă după ce o accidentare la genunchi l-a scos din cărțile pentru a conduce echipa Astana în Turul Italiei.

Etapa a 6-a, de mâine, este încă una lungă – 216 km de la Vesoul la Troyes. Vor fi două cățărări de categoria a 4-a, aflate mult înainte de sosire, singurele obstacole pe care sprinterii le vor avea de înfruntat înainte de un potențial nou final exploziv.

Clasamentul etapei:

 1. Fabio Aru (Ita) 3:44:06
 2. Daniel Martin (Irl) 0:00:16
 3. Christopher Froome (GBr) 0:00:20
 4. Richie Porte (Aus) 0:00:20
 5. Romain Bardet (Fra) 0:00:24
 6. Simon Yates (GBr) 0:00:26
 7. Rigoberto Uran (Col) 0:00:26
 8. Alberto Contador (Spa) 0:00:26
 9. Nairo Quintana (Col) 0:00:34
 10. Geraint Thomas (GBr) 0:00:40.

Clasamentul general:

 1. Christopher Froome (GBr) 18:38:59
 2. Geraint Thomas (GBr) 0:00:12
 3. Fabio Aru (Ita) 0:00:14
 4. Daniel Martin (Irl) 0:00:25
 5. Richie Porte (Aus) 0:00:39
 6. Simon Yates (GBr) 0:00:43
 7. Romain Bardet (Fra) 0:00:47
 8. Alberto Contador (Spa) 0:00:52
 9. Nairo Quintana (Col) 0:00:54
 10. Rafal Majka (Pol) 0:01:01

Turul Franţei este transmis în direct de către Eurosport şi poate fi urmărit şi online, prin Eurosport Player. Traseul de anul acesta cuprinde nouă etape plate, cinci de munte mediu și cinci de munte înalt, inclusiv patru sosiri în vârf și două etape de contratimp individual. 

Comentarii