Foto: Mircea Struțeanu
Dintr-un anunț sec al Federației Române de Triatlon (FRTRI) am aflat săptămâna trecută că ”regulamentul Cupei României CTS va fi modificat ca urmare a retragerii competițiilor Fără Asfalt din calendarul competițional…”.
Nu a fost suflată o vorbă despre motivele pentru care Fără Asfalt, unul dintre cele mai populare concursuri de triatlon din România, a ales să se detașeze de FRTRI, motiv pentru care l-am contactat pe organizator, Tudor Vlad, de la care am aflat, pe scurt, că filosofia acestei competiții este incompatibilă cu obiectivele Federației.
”Totul a luat o turnură extrem de competițională”, a declarat Tudor Vlad pentru Biciclistul.ro
”Acest concurs este mai mult pentru amatori”.
”Când am început acest proiect, în 2010, aveam două obiective: în primul rănd, să popularizez triatlonul. Asta s-a întâmplat, dar în prezent a apărut un efect pe care eu nu l-am prevăzut și pe care nu-l doream: cei mai mulți dintre cei care se apucă de triatlon trec în zona ultra-competițională. Își schimbă viața, într-adevăr, dar în loc să rămână în zona de echilibru se duc în extrema cealalată. Mulți dintre ei, inițial sedentari, grăsuți și obosiți, descoperă deodată o zonă de energizare, pentru că asta se întâmplă când faci sport, dar nu o înțeleg corect și se plasează în cealaltă extremă”.
”Un om care descoperă anul ăsta triatlonul, iar la anul merge la Ironman sau Half Ironman este cineva care nu a înțeles buna măsură a lucrurilor. Nu e greșit să te duci la astfel de concursuri, dar trebuie să aștepți să ajungi cu adevărat acolo. Faptul că poți termina un astfel de concurs nu înseamnă că ești pregătit pentru el, ci înseamnă că-ți pui organismul în niște situații extreme și că nu știi ce te costă pe termen lung”.
Rolul FRTRI este să promoveze sportul de performanță și să scoată în față elitele, a spus Tudor Vlad, dar concursul Fără Asfalt țintește către altceva.
”Sunt destul de mulți oameni care nu fac triatlon, dar care ar veni, ar încerca și care se sperie de acești băieți foarte antrenați, care arată într-un fel și care îi inhibă. E ca în orice reclamă, te uiți și dacă nu te regăsești îți spui că produsul nu este pentru tine”.
”Eu încerc să elimin din acest concurs orice tendință de încrâncenare. La Fără Asfalt nu vii ca să vezi cine este cel mai bun, ci vii să vezi cât de bun poți fi tu cu ceilalți, nu în comparație cu ei”, a spus Tudor Vlad.
”Obiectivul nu este să te autodepășești permanent, așa cum propovăduiesc tot felul de guru ai anduranței. Cred că fiecare trebuie să se oprească acolo unde îi este locul. Am cunoscut destul de mulți oameni care nu înțeleg mesajul corect și o iau ca pe o veșnică promovare. Cred că cei mai mulți vin din companii, din corporații, unde asta este cultura: tot timpul trebuie să ai o provocare”.
”Eu vreau să promovez altceva. De ce să nu găsim noi o zonă de liniște? Una de echilibru, de armonie? Triatlonul ne poate ajuta la obținerea ei”.
Fără Asfalt 2018
Ediția din acest an va avea loc în data de 2 iunie, iar înscrierile vor începe în data de 5 februarie.
Traseul va fi același ca anul trecut, programul va fi la fel, similar.
Organizatorii intenționează să acorde altfel premiile. Va fi un clasament clasic, firește, pentru că cei mai buni merită aplaudați, e meritul lor că au ajuns pe podium, însă premiile vor fi pentru alte categorii de concurenți.
Cred că vestea asta va schimba puțin paradigma triatlonului din România. Să pledezi pentru echilibru? În sfârșit o abordare matură : )
Fain articol. Mulțumim frumos, Emilian