Ieri mi-a atras atenția un interviu cu Ciprian Bălănescu, pe Alerg.ro, unde multiplul campion național la triatlon și duatlon se plânge că a luat prea puțini bani la concursul de la Buftea.
Pentru mine satisfacția titlului este foarte mare, desigur, dar nu pot spune însă că sunt mulțumit cu suma cîștigată. Asta numai și numai pentru că, din punctul meu de vedere, suma nu reflectă în mod real volumul de muncă implicat. Dar iau lucrurile așa cum sunt și mergem înainte, a declarat Ciprian Bălănescu.
300 de lei a fost suma câștigată de Bălănescu, într-un concurs ce ar fi trebuit să fie sud-est european, dar la care au participat doar doi străini (sârbi).
Sunt de acord, este o sumă mică de bani, dar contextul este mai complex și cred că trebuie aduse anumite precizări, motiv pentru care am stat de vorbă cu Cosmin Rogoveanu, vicepreședintele Pegas Triatlon Club, organizatorul concursului de la Buftea.
Pe scurt, dacă nu ai chef să asculți interviul, iată care sunt ideile principale:
- La categoria Elite au participat 14 sportivi, mult, mult mai puțini decât la Amatori. Premiile au fost mai mari la aceștia din urmă, pentru că Pegas Club Triatlon vrea să încurajeze practicarea sportului în rândul amatorilor, unde concurența este mai mare decât la Elite. Locul 1 de la Open a luat 300 de lei, plus încă 150 de lei pentru locul obținut la categorie;
- Pegas Triatlon Club a premiat în bani încă de anul trecut toate categoriile de vârstă, măsură pe care n-a mai luat-o niciun organizator din România până acum;
- La Campionatul European de Duatlon (unde va participa și Bălănescu în acest weekend) fondul de premiere este de 15-20.000 de euro. Nota mea: poate va avea mai mult noroc decât în România, ceea ce-i și dorim;
- Grecii au venit pe banii lor la Buftea, n-au fost sponsorizați de federația lor. Alții, spre exemplu macedonenii, n-au avut bani să vină până în România.
Organizatorii au pus premiile atat de mici tocmai ca sa castige si elitele din Romania
Daca puneau premii mari veneau sportivi din strainatate si Balanescu castiga 0 lei. Asa, a incasat 300
Titlul articolului este tendentios. Ca nu a venit concurența nu este vina lui Ciprian. Omul a venit, a concurat și-a facut treaba. Organuzatorul si Federatia pur si simplu au neglijat cursa elitelor. Nu sunt începători, au stiut care va fi consecința.
Logica e exact inversa – daca organizatorii doreau sa atraga mai multi spotivi Elite, mareau fondul de premii la aceasta categorie. E simplu – elite vin pentru bani si puncte, e meseria lor. Amatorii vin pentru voie buna, distractie etc.
Premiile in bani pentru ELITE au fost derizorii, din punctul asta de vedere pot argumenta ca organizatorii i-au considerat derizorii pe concurentii de la ELITE. Aducand ca argument procentul mic de sportivi de la ELITE pentru premiile mici, abordează amatoricesc importanta acelui eveniment cu participare internațională. Prezența scăzută la eveniment din partea celorlalte țări, trebuie sa si-o asume si organizatorii. IURIE mi-a spus ca taxa este prea mare pentru un duatlon. Asta este si părerea mea. Noroc ca am cerut un discount, pentru ca suntem afiliați la FRTRI si am primit o reducere de 10%. Unde se va ajunge cu taxele la concursurile de triatlon si duatlon?
Ca de obicei dl organizator e “pe langa”
Concursurile de amatori se premiaza ? Pe bune? pai atunci de ce le spune de amatori ?
Premiem amatorii care au o sursa de venit si pe cei care traiesc din sport le dam de o ciorba?
Pai tot timpul vor fi mai multi amatori decat elite. Oriunde , oricand !
Referitor la CE Duathlon Soria :
1. Fondul de premiere 15.000 eur / taxa de participare 130eur , raport 115/1
2. Castigatorul ia 1875eur , cam de 14 ori taxa . La Buftea daca se pastra raportul asta Balanescu trebuia sa plece cu 2100lei.
Ca idee comparatia cu Soria e deplasata si o nedreapta ironie la adresa lui Ciprian care nu merita asa ceva.
Ca tot suntem la capitolul concluzii : unde sunt cele 15 natiuni anuntate de dl Rogoveanu inainte de cursa. Unde a fost Bulgaria ? Prezenta constanta la concursurile din Romania. Ca sa nu mai vorbim de Turcia. E drept a fost un concurs international , bine organizat dar umflat prea mult ca importanta si intindere. Era foarte simplu si decent sa le numiti Campionatele Internationale de Duathlon ale Romaniei.
Campionat Sud-Est European mai exista la o sigura disciplina ” Counter-Strike”/ Google It.