M-am bucurat când Eduard Novak a reuşit să ajungă preşedinte al Federaţiei Române de Ciclism. Sincer. Pentru Federaţie, alegerea lui Novak, a însemnat, în primul rând, o lovitură de imagine, pentru că sportivul este ultramedaliat la competiţiile internaţionale, este campion olimpic şi beneficiază imensă simpatie din partea celor care practică ciclismul. Şi nu numai.

Eduard Novak nu a ştiut, probabil, în ce s-a băgat, pentru că după alegeri a simţit pe pielea lui lupta pe care trebuie să o ducă cu birocraţia. Nici măcar website-ul ăla comunist nu putea să-l schimbe, pentru că nu avea parole, pentru că nu-i răspundea nimeni la e-mail-uri, pentru că…

Omul a tot încercat să facă treabă, dar se pare că nu a fost lăsat. Prea multe lighioane încă îşi aveau culcuşul la Federaţia Română de Ciclism, prea multe căpuşe parazitau această organizaţie. Eduard Novak şi-a strigat neputinţa, dar efectele au fost slabe, aproape invizibile.

Ulterior protestului său a venit bomba. În urma unui puci, Nicolae Plugaru a fost ales şef la Federaţia Română de Ciclism, alegere care până la urmă s-a dovedit nestatutară, ilegală şi imorală.

Acum două zile am primit un e-mail, de la adresa office@frciclism.ro, semnat Eduard Novak, în care se vorbea de o conferinţă naţională a FRC, care a avut loc la Braşov. Din păcate, la această conferinţă nu a fost invitat niciun reprezentant al mass-media sau vreun blogger.

Tot din păcate, din comunicat nu se înţelege prea mare lucru. Îl puteţi citi şi voi, să vă convingeţi.

Ce informaţii conţine comunicatul:

  • la conferinţă au participat 40 de oameni, însă nu se menţionează cine;
  • în cadrul conferinţei Eduard Novak a ţinut un discurs. Această informaţie ar fi fost relevantă şi interesantă în măsuar în care comunicatul ar fi conţinut şi ce-a spus Eduard Novak în cadrul acestui discurs. Din păcate, nu ni s-a adus la cunoştinţă. Am rămas doar cu atât: Eduard Novak le-a vorbit participanţilor;
  • avocaţii Federaţiei au prezentat situaţia juridică a organizaţiei şi care sunt acţiunile care vor fi făcute în continuare. Din păcate, iarăşi, informaţia este doar la nivel de suprafaţă. Nu ştim care este situaţia juridică a Federaţiei şi nici ceea ce va fi făcut în continuare;
  • s-a vorbit despre un calendar competiţional, dar nu s-a stabilit nimic concret în acest sens;
  • a existat o sesiune de discuţii libere, în care “au fost oferite răspunsuri la majoritatea întrebărilor celor prezenţi”. Ce să zic, păcat că n-am fost acolo.

Până când se vor fi limpezit lucrurile la Federaţia Română de Ciclism, trebuie remarcat faptul că site-ul Federaţiei nu merge. Practic, nu există. E ca şi cum cineva ar fi şters domeniul. Noroc că există pagină de Facebook, dar nici acolo nu te lămureşti ce şi cum.

Triatloniştii au făcut cea mai inspirată mişcare atunci când au hotărât să iasă din Federaţia Română de Ciclism şi să-şi facă propria Federaţie.

Comentarii