Florin Ioniță (45 ani) a stabilit două recorduri naționale în cadrul S24H, unde a alergat 146,7 km în 12 ore și 244,5 km în 24 de ore. Este cel mai bun alergător român la aceste capitole!
Anul trecut, tot la Timișoara, a alergat 128,61 km în cursa de 12 ore.
Recordul național la cursa de 24 de ore îi aparținea lui Daniel Trușcă – 231,72 km – și fusese stabilit la Belgrad, în martie 2019.
Cursa a început în forță pentru Florin, care în primele șase ore acoperise deja 77 km.
”N-am niciun secret, pur și simplu alerg în ritmul meu, astfel încât să pot avea o conversație cu cineva. Nu mă feresc însă nici de fartlek, intervale sau orice alt tip de alergare”, a declarat Florin Ioniță pentru Biciclistul.ro.
În primele 12 ore, în care a parcurs aproape 147 km, Florin nu a simțit absolut deloc nevoia să meargă la toaletă, a eliminat totul prin transpirație.
”La un moment dat, mi s-a umflat gâtul, nu mai puteam înghiți nimic solid, doar gelurile mai intrau, la fel și electroliții, pe asta m-am bazat după șapte ore. Începând cu lăsarea serii, am băut ceai cald amestecat cu Cola”, a spus Florin.
Ce înseamnă o cursă grea pentru un om care a alergat peste 244 km cu o medie de sub 6min/km?
”Nici nu știu ce să-ți spun. Printre cele mai grele curse din viața mea se numără în mod clar primele curse la Ultrabalaton, Ciucaș sau Sparthalon”, a zis Florin Ioniță.
Îmi aduc aminte de Spartathlon, o cursă istovitoare pentru Florin, în 2016, unul dintre cele mai grele ultramaratoane din lume, unde a alergat 246 km, de la Atena la Sparta. A trecut atunci linia de finish locul 42 din 234 de concurenți, după 30 de ore, 48 de minute și 25 de secunde. I-am și luat un interviu după și spunea că l-au chinuit crampele după kilometrul 70.
Tot în 2016, Florin Ioniță a reușit senzaționala performanță de a câștiga Ultrabalaton, după ce a alergat 220 km în 23h05′.
Anul trecut a alergat 225,98 km la Campionatele Europene de alergare de 24 ore, obţinând astfel cea mai bună clasare din delegaţia României.
Florin se antrenează cel mai mult în parcul IOR, unde aleargă indiferent de anotimp. La 03 AM e acolo, pe aleile pustii, doar el și cu gândurile lui. După antrenament merge acasă, face un duș, mănâncă ceva, mai stă un pic și pleacă la serviciu, unde are o muncă preponderentă de birou. Seara se culcă la maxim 20.00 PM.
”Dacă m-aș culca la 23.00 PM n-aș rezista mai mult de o săptămână să mă trezesc atât de dimineață să alerg”, spune el.
Florin Ioniță aleargă 580 km pe lună
Florin Ioniță aleargă mult. Trebuie să alerge mult, altfel n-ar reuși să acopere în alergare distanțele pe care unii dintre noi nu le facem nici cu bicicleta :).
”În primele cinci luni ale acestui an am alergat aproximativ 580 km pe lună. Au fost unele luni cu 300, altele cu 700, dar aceasta este media”, spune el.
Anul trecut, în perioada similară, alerga în jur de 500 km pe lună.
În 2015, când i-am pus cinci întrebări, alerga 400 km pe lună.
”Câte perechi de pantofi de alergare distrugi pe lună?”, l-am întrebat mai în glumă, mai în serios.
”Nu mă iau după recomandările producătorilor, să alerg maximum 500 km cu o pereche de adidași. Îi folosesc și 1.500 km”, spune el. ”Am 6-7 perechi de pantofi de alergare, pe care îi rulez astfel încât să alerg de fiecare dată cu alții”, a spus el.
Pantofii de alergare preferați ai lui Florin Ioniță sunt Adidas Ultraboost. Își cumpără singur încălțările, nu are niciun sponsor la acest capitol.
Nu și-a imaginat că va ajunge aici
Deținător de record național, parte a lotului României de alergători ultra, viitor reprezentant la Campionatele Mondiale de Ultra, cine și-ar fi închipuit că o să ajungă aici?
”Nu m-am gândit niciodată că alergarea mă va aduce aici. Este un vis pe care-l trăiesc cu uimire”, a spus Florin Ioniță.
În 2010 avea 82 kg, nu știa ce-l așteaptă.
Florin Ioniță s-a născut în Brăila, în 1974. În septembrie 2010 ajunsese la peste 82 kg (1,69 înălțime), moment în care a decis că trebuie să slăbească. A început să frecventeze sala de forță, dar nu i-a reușit chiar atât de repede, cum spera el. Alergarea a fost până la urmă salvarea lui. A început s-o practice susținut de la începutul anului 2013, după ce a participat la prima alergare în grup în parcul IOR.