Marile Tururi 2013

Marile Tururi 2013Anul trecut a fost printre cele mai epice din punct de vedere al celor trei mari tururi – Franța, Italia și Spania. Dacă tururile Italiei si Franței sunt de tradiție, Turul Spaniei, mai puțin mediatizat și urmărit, a fost cel mai interesant dintre cele trei, datorită luptei dintre Contador, Joaquim ”Purito” Rodríguez și Alejandro Valverde, dar și a traseului extrem de dificil, cu cele mai multe etape de munte si finaluri în cățărare. Evident, întrebarea este dacă și anul acesta se va repeta spectacolul de anul trecut al marilor tururi. După ce am văzut traseul celor trei putem spera, chiar și la mai mult.

Turul Italiei

Turul Italiei, primul mare tur al sezonului, pare a se potrivi lui Bradley Wiggins, câștigătorul de anul trecut al Turului Franței. Asta pentru că are o etapă lungă de contratimp – 55 de km, în care un specialist precum Wiggins (este campion olimpic la această probă) poate câstiga multe minute față de ceilalți favoriți, plus un contratimp în cățărare de aproape 20 km, cu pante mai domoale (media de 5,2% și maxima de 10%), potrivit pentru britanic.

Va avea și mult munte în ediția din 2013 a Turului Italiei: 6 etape cu final în cățărare.

Lupta se va da între Wiggins, Vincenzo Nibali (acum la Astana), Ivan Basso, Ryder Hesjedal (câștigătorul de anul trecut) și Samuel Sanchez.

Highlights:

  • Etapa a 7-a (contratimp 55 km)
  • Etapa a 14-a (final în urcare la Bardonechia, pe o șosea neasfaltată)
  • Etapa a 15-a (final pe Col du Galibier – 2.642m)
  • Etapa a 18-a (contratimp în urcare)
  • Etapa a 19-a (cu pasurile Gavia și Stelvio pe traseu și final la 2000m, la Val Martello)
  • Etapa a 20-a (5 vărfuri și final în cățărare).

Detalii despre Turul Italiei: http://www.gazzetta.it/Speciali/Giroditalia/2012/en/

Turul Franței

Ca cel mai „bătrân” și recunoscut dintre marile tururi cicliste, Le Tour are o abordare mai conservatoare și nu incearcă să „impresioneze” prin dificultăți presărate pe traseu, precum multe finaluri în altitudine, străzi neasfaltate sau pante imposibile, cum fac celelate două competiții de trei săptămâni.

Ca și anul trecut, Turul Franței din 2013 va pune accent pe contratimp: 3 etape, două de contratimp individual (una de 33 km și alta de 32 km) și una pe echipe (25 km).

În materie de munte, acolo unde lumea așteaptă spectacolul, vom avea 6 etape, însă doar 4 în cățărare. Wiggins, care a declara că vrea să facă dubla Turul Italiei – Turul Franței, va fi avantajat de traseu, însă anul acesta va da piept cu Contador și Andy Schleck (fratele Frank așteaptă încă decizia după ce a fost depistat pozitiv vara trecută!).

Sperăm să-l vedem în Franța și pe Purito, care a arătat foarte puternic pe munte în Turul Spaniei 2012. Echipa lui, Katusha, nu a prins loc în prima ligă a ciclismului, astfel că pentru a participa în marile tururi trebuie să primească o invitație din parte organizatorilor.

Deja se știe că în Turul Italiei nu va participa, pentru că organizatorii au preferat să invite alte echipe. O altă șansă pentru a-l vedea pe Purito în marile tururi ar fi dacă se transferă, ceea ce și încearcă în acest zile.

Highlights:

  • Etapa a 8-a (final în cățărare, la AX 3 Domaines)
  • Etapa a 11-a (contratimp individual)
  • Etapa a 15-a (un „monstru” de 242 km, cu ascensiune finală pe Mont Ventoux)
  • Etapa a 17-a (contratimp individual)
  • Etapa a 18-a (cu Alpe-d’Huez cățărat de două ori, pe rute diferite, a doua oară la finalul etapei)
  • Etapa a 20-a (doar 125 km, dar cu final în ascensiune).

Detalii despre Turul Franței: http://www.letour.fr/le-tour/2013/us/

Turul Spaniei

După o ediție 2012 entuziasmantă, Turul Spaniei vrea și anul acesta să impresioneze și propune din nou un traseu pentru cățărători, cu doar câteva etape pe plat și de două ori mai multe finaluri în cățărare. Avem astfel nu mai puțin de 11(!) finaluri în ascensiune.

Este adevărat, nu toate sunt cățărări lungi, cu finaluri la altitudine, ci și mai scurte (2-3 km), însă pe ansamblu va fi un test de suferință, un „road to hell”. Vor reveni pantele de peste 20%, unde bicicleta se dă peste cap și totul se desfășoară cu încetinitorul.

Vom avea și contratimp: 27 km pe echipe, chiar în prima etapă, și 38 km de individual. Candidați la victorie vor fi Alejandro Valverde, Purito Rodriguez și, să sperăm, Alberto Contador (a declarat că va fi acolo, dar să vedem cum se simte după Turul Franței!). Acestora li se pot adăuga oameni precum Igor Anton, de la Euskaltel Euskadi sau columbienii de la Sky (Sergio Henao și Riogberto Uran).

Highlights:

  • Etapa a 10-a (final pe Alto de Hazallanas, 16,5 km cu pante de până la 22% și medie de 9,2%)
  • Etapa a 11-a (contratimp individual, cu o cățărare de categoria a III-a)
  • Etapele 14,15 și 16 (finaluri în cățărări de categoria 1)
  • Etapa a 18-a (final în ascensiune de categoria 1, cu pantă medie de peste 9%)
  • Etapa a 20-a (final pe legendarul Alto de L’Angliru, 12,5 km cu pantă medie de 10,13% și pantă maximă de 24%).

Detalii despre Turul Spaniei: http://www.lavuelta.com/indexen.html

By Bogdan Popescu

Bogdan Popescu este ciclist amator, pasionat de acest sport încă de când Turul Franței era comentat de Radu Naum. În general, Bogdan scrie pe Biciclistul.ro despre concursurile de ciclism la care participă.

Related Post

2 thoughts on “Galben, roz sau roșu? Ce ne așteaptă anul acesta în marile tururi”
  1. Merci, Lupone. Ai dreptate. Sunt aceleasi 21 de curbe, doar ca prima ascensiune se termina ceva mai repede. Pe mine m-a pacalit profilul catararilor, lungimile si panta medie diferite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.