Garmin Forerunner 910XT este un ceas scump, foarte scump. Costă, în varianta cea mai simplă, fără accesorii, 379 de euro. Exită și o variantă cu centură cardio, la 413 euro, dar și o variantă extinsă, cu mai multe accesorii, care costă 459 de euro. Cine dă atâția bani pe ceasul ăsta bănuiesc că știe pentru ce-i dă. Totuși, am văzut în ultimul timp mai mulți nehotărâți, care nu știau ce să facă. Aveau banii, dar nu erau convinși de un produs anume, deși Garmin Forerunner 910XT le tot revenea în minte.
M-am uitat pe mai multe site-uri de specialitate, pentru că n-am ceasul să-l testez, și am adunat mai multe informații care sper să le fie de folos nehotărâților.
Garmin Forerunner 910XT reprezintă ultima generație de ceasuri pentru triatlon/multisport de la Garmin. Acest ceas are multe în comun cu Garmin FR305 (care nu se mai găsește) și Garmin FR310XT (Mugurel Frățilă are din ăsta, vă poate da detalii), dar și multe în plus, lucru normal pentru o generație nouă. Este mai subțire decât modelele menționate și are și un profil pentru înotul în bazin, pentru a măsura distanța.
FR 910XT este cel mai mic dintre ceasurile multisport pe care le-a făcut Garmin până acum. Este totuși mai mare decât Polar RCX5, care este din aceeași gamă. Polar RCX5 nu are GPS integrat, ci are nevoie de un dispozitiv separat pentru acest lucru.
FR910XT îți poate arăta viteza medie, distanța, pulsul și cadența, cu ajutorul unui footpod care se instalează pe pantof.
Una dintre funcțiile cele mai dorite de către triatloniști și alergători la antrenament este Virtual Partner, care îți permite să concurezi împotriva unui “inamic” virtual, pentru a atinge astfel o anumită viteză medie.
Funcțiile pentru alergare
Una dintre noile funcții ale FR910XT este cea care se numește Run/Walk. Funcția asta a devenit populară mai ales în ultimii ani. Mulți vor să-și păstreze un ritm constant în timpul unui eveniment de anduranță, precum un maraton sau ceva care durează chiar mai mult. Pe scurt, ideea că poți administra într-un fel aspectul mersului, că poți vedea cu ochii tăi cât ai mers, această funcție te ține departe de pericolul mersului non-stop.
În modul standard, această funcție este setată pentru un timp specific, 10 minute de alergare și 1-2 minute de mers. FR910XT poate crea alerte cu privire la acest lucru, în plus față de alertele normale pe care le poți seta, pentru timp, distanță sau număr de calorii arse.
Funcția asta ar putea fi foarte util folosită pentru nutriție. Mi s-a întâmplat de multe ori, în timpul concursurilor, să uit să mănânc sau să mă hidratez. Te ia febra concursului și uiți. Cu FR910XT poți seta o alertă care să-ți aducă aminte că trebuie să iei un gel și două guri de apă, dacă nu vrei să te prindă crampele din urmă sau să rămâi fără energie.
Alertele pot fi personalizate indiferent de durata alergării/mersului, în cazul nostru alergării/nutriției. Poți seta ceasul, spre exemplu, 50 de minute alergare/ 2 minute nutriție sau 5 minute alergare (la maxim) / 10 minute jogging etc. Imaginația e limita.
Pentru cicliști
FR910XT a primit, față de FR310XT, mai multe îmbunătățiri care vor fi, în mod cert, apreciate de către cicliști. Cea mai importantă este faptul că ceasul poate fi customizat pentru cinci biciclete diferite. Fiecare bicicletă poate avea parametri diferiți, precum detalii diferite pentru senzorul ANT+ (putere/viteză/cadență) și mărimea roții/greutatea bicicletei.
Nu știu câți dintre voi au cel puțin cinci biciclete, Steven van Groningen are în mod cert, dar există mulți care au două biciclete, cursieră și mountain bike. Mi se pare foarte tare că poți seta ceasul să funcționeze pentru ambele tipuri de bicicletă.
Garmin FR910XT a fost proiectat pentru a fi purtat fie la mână, fie pe bicicletă, cu ajutorul unui accesoriu.
În timpul mersului pe bicicletă, FR910XT poate face cam orice face orice alt computer de bicicletă. Face tot ce știe să facă și Garmin Edge 500, care costă 211 euro. Singura diferență este că FR910XT afișează patru câmpuri de date în același timp, iar Edge 500 afișează 8 câmpuri. Evident, FR910XT face o tonă de multe alte lucruri, la înot și alergare, ca să le numim.
Altimetru barometric
Pentru ani la rând, cicliștii au folosit altimetele barometrice prin intermediul ciclocomputerelor, în timp ce alergătorii au fost nevoiți să-și cumpere dispozitive cu GPS dotate în mod special cu altimetre. Înțeleg că, la modul general, GPS-urile cu altimetru funcționează în regulă, dar nu sunt la fel de precise în situații mai complexe – prin munți, spre exemplu.
FR910XT are integrat un altimetru barometric, care este disponibil și în timpul alergării – deci nu este doar o caracteristică pentru antrenamentele de ciclism. Din câte am auzit, informațiile pe care le oferă acest altimetru barometric sunt extrem de căutate de către ultramaratoniști.
Înotul
Cea mai mare schimbare pe care o aduce FR910XT este abilitatea de a suporta ture de bazin și de a înregistra distanța, viteza, numărul brațelor și multe altele. Niciun alt produs Garmin n-a reușit, ani la rând, să facă asta. Cu FR910XT lucrurile s-au schimbat. Bine, între timp a apărut și Garmin Swim, care fix pe lucrurile astea este specializat și care costă 154 de euro.
În plus, Garmin FR910XT merge și în ape deschise.
Ceasul folosește un accelerometru intern, care măsoară schimbarea direcției și accelerarea, pentru a determina ce faci în piscină. Dacă vrei să folosești ceasul în piscină, există funcția Swimming Mode și, de acolo, Pool Mode.
Pot fi selectate distanțele clasice de bazin, 25 de metri sau 50 de metri sau, pur și simplu, poate fi personalizată distanța, în funcție de preferințele tale. Există o mențiune, care nu trebuie trecută cu vederea. Poți să personalizezi distanța de înotat, dar trebuie să fie între 22 de metri și 100 de metri. Cu alte cuvinte, dacă piscina este mai mică, ai o problemă. Pe de altă parte, majoritatea piscinelor, cel puțin cele din România, sunt fie semiolimpice (25 de metri), fie olimpice (50 de metri). Oricum, Garmin nu a găsit încă o soluție pentru această problemă.
În timpul înotului, ceasul poate afișa patru câmpuri de date. Probabil, cele mai căutate vor fi timpul, distanța și viteza. Ceasul nu suportă workout-uri predefinite pentru sesiunile de înot, așa cum pot fi folosite la alergare sau la ciclism. Însă, pot fi setate alerte pentru anumite distanțe de înot. Spre exemplu, dacă vrei să înoți 1.000 de metri, poți seta ceasul să te anunțe când ai atins acest obiectiv. Alerta se manifestă prin vibrație și alertă pe ecran.
Ceea ce mi s-a părut foarte tare este faptul că, la Swimming Mode, ceasul suportă mai multe stiluri de înot. Say what? Da, ceasul știe când înoți freestyle, back stroke, breast stroke, butterfly.
FR910XT, ca și FR310XT, poate fi folosit în apă până la o distanță de 50 de metri adâncime. Spre deosebire, FR305 poate fi folosit doar la o adâncime de maxim 1 metru și timp de 30 de minute. Încă o mențiune, niciun ceas Garmin nu funcționează în apă cu centura cardio, pentru simplul motiv că protocolul ANT+ nu poate transmite informații în apă. Totuși, centura HR este rezistentă la apă și majoritatea sportivilor o poartă pe sub costumul de triatlon. După ce ieși din apăm, FR910XT o găsește în mod automat și începe să înregistreze datele primite de la centură.
Înotul în ape deschise
Scopul modului de înot în ape deschise este de a oferi o distanță orientativă pe care ai parcurs-o în apă. Spun orientativ pentru că, de fiecare dată când brațul intră în apă semnalul GPS, la care ceasul este conectat, este pierdut. Prin urmare, FR910XT folosește un algoritm pentru recuperarea timpilor pieduți.
Alte funcții
Sper că ați găsit utile informațiile pe care le-am adunat despre Garmin FR910XT. Ceasul știe să facă mult mai multe lucruri față de ceea ce am scris eu aici. Poate calcula caloriile arse și poate înregistra informații despre puls, poate pune la bătaie un partener virtual, are funcție de combinare a sporturilor, mult dorită de triatloniști și poate fi folosit și în interior.
Pentru că omul a muncit extrem de mult și pentru că trebuie să-i recunoaștem meritele, trebuie să menționez că cea mai mare parte din informațiile despre Garmin FR910XT au fost preluate de pe site-ul DC Rainmaker, care este recunoscut pentru review-urile sale extrem de detaliate, tehnice și utile pentru consumatori.