Pe bicicletă în trafic - reguli de bun simț

Continuarea de la  Ghid de supraviețuire pe bicicletă în traficul Bucureștiului (I)

Pe bicicletă în trafic - reguli de bun simț

Regula  6

Accesorii inutile pentru șoferi: oglinda și semnalizarea de pe dreapta. Mulți dintre șoferii bucureșteni nu semnalizează și nici nu se asigură când fac dreapta. Normal: dacă e o singură bandă sau circulă pe prima bancă, atunci nu are cum să vină altă mașină din dreapta, așa că de ce să mai semnalizeze?

Oamenii uită că pe locul îngust între mașină și bordură circulă bicicletele, așa că de multe ori fac dreapta fără asigurare și/sau semnalizare. Dacă ești pe bicicletă atunci riști ca unul să-ți taie calea sau să intre în tine.

Cum eviți: ești atent la  orice  intersecție  de dreapta și ai grijă să nu circuli în paralel cu o mașină în apropierea și în dreptul intersecției. Astfel, ai timp să eviți dacă face bivolul dreapta fără semnalizare sau fără să se asigure.

Regula 7

Ambuteiaje și blocaje. Din experiență, situațiile în care mașinile staționează în coloană sau se deplasează încet în coloane sunt cele mai periculoase. Nervii sunt întinși la maxim, toată lumea se grăbește și te poți trezi cu berbeci care iau decizii pripite. În aceste situații, trebuie să fii cel mai atent (frâne pregătite, viteză redusă). Sunt frecvente cazurile în care unul vede un loc gol pe banda alăturată și trage brusc de volan să se bage. Nu-i recomandat să fii în calea lui.

O altă situație devenită clasică e cazul în care unul care vine din direcția opusă vrea să facă stânga, ceea ce înseamnă să treacă prin coloana de mașini pe care tu tocmai o devansezi prin dreapta. Dacă ai și norocul ca înainte de intersecția în care ăla face stânga să ai o mașină înaltă, n-ai vizibilitate în intersecție. E foarte posibil ca unul din colană să-i facă loc să treacă ăluia care vrea să facă stânga. Ținând cont că nici el nu prea te poate vedea pe tine, mai ales dacă ești în spatele unor mașini înalte, poate intra în tine sau poți tu să te trezești cu el în față, fără mari șanse să-l eviți (am trecut prin asta și s-a terminat cu sânge și SMURD, așa că nu recomand nimănui).

Dacă sunt coloane de mașini pe două sau mai multe benzi, depășește-le mergând între prima și a doua bandă. Astfel, reduci șansele ca unul să coboare din mașina care stă la stop și tu să te oprești în ușa deschisă de el.

Majoritatea șoferilor care trebuie să lase un pasager pe undeva se încadrează pe prima bandă. Pasagerul se dă jos, de obicei, când mașina așteaptă la semafor și nu prea se asigură. Dacă tu mergi cu bicicleta în stânga mașinii eviți situațiile astea. În concluzie, ochii cât cepele în aglomerație și mergi încet înainte de intersecții.

Regula  8

Fii călugăr Zen. Dacă mergi cu bicicleta zilnic, există mari șanse ca în fiecare zi să te lovești de un nerod în trafic. Aici intervine filosofia Zen: calm, autocontrol, goosfraba. N-are rost să înjuri toți berbecii. Poți să întâlnești pe unul a cărui nevastă gătește execrabil și să-și verse năduful pe tine. Nu uita, ăla poate să care în mașină jucării precum bâte de baseball. Eventual, din când în când, mai poți să te descarci și să scapi o înjurătură către unul care nu ți-a dat prioritate, dar să nu faci din asta o regulă.

Regula 9

Ninja style. Deși trebuie evitate cu orice preț aceste situații, este posibil să fiți puși în situația în care unul se dă jos din mașină și vrea să facă pe pedagogul și să te învețe respect față de mașină și conducătorul ei. Dacă n-ai cum să mergi mai departe și trebuie să-l confrunți pe bivol, e de preferat să pui bicicleta între tine și el. Dacă omul e hotărât să-ți umfle un ochi, îi poți arunca bicicleta în brațe și astfel să iei tu inițiativa. În plus, multe biciclete au quick-release la șa. Ai tras de pârghia aia și scoți tija cu șaua. Ai astfel o bâta de metal de vreo jumătate de metru, cu o șa în vârf. Cel mai probabil, șoferul va renunța la apucăturile pedagogice.

Regula  10

Șoferii de autobuz. Ăștia și taximetriștii au Offence Level90 în trafic. Oamenii sunt așa de rutinați de trafic, încât se bagă cu mare tupeu și pot spune că unii dintre ei cauta ceva distracție în trafic. Te poți aștepta să te șicaneze, de cele mai multe ori să te bage la mantinelă, adică între autobuz și bordură. Încearcă să-i eviți. De taximetriști nu mai zic nimic, că ăștia-s cei mai imprevizibili. Se recomandă multă atenție.

Va urma

Comentarii