Inaki Berroeta - interviu in alergare Biciclistul.ro

Inaki Berroeta, șeful Vodafone România, este primul invitat al Biciclistul.ro în cadrul rubricii Interviu în mișcare.

Inaki Berroeta - interviu in miscare, parcul Herastrau

Am alergat împreună cu el o tură de Herăstrău, adică aproximativ 6 km. Interviul a fost luat înainte și în timpul alergării, iar subiectele principale discutate țin de sport. Nu am abordat absolut deloc business-ul Vodafone România, așa cum nu voi vorbi despre business nici cu viitorii invitați ai acestei rubrici.

Sportivul Inaki Berroeta

Știam că Inaki Berroeta este foarte bun și că nu-mi va fi ușor să țin pasul cu el. A fost însă amabil și n-a gonit la maximum, dar chiar și așa, spre sfârșit n-am mai putut vorbi, pentru că-mi pierdusem respirația.

Inaki Berroeta a fost numit CEO Vodafone România începând cu data de 1 decembrie 2010, iar în primăvara anului următor, în 2011, s-a înscris și a participat la Prima Evadare, concurs pe care l-a terminat pe locul 171 la General şi pe locul 22 la  categoria 40+. L-am mai văzut la Maratonul Vinului, dar și la semimaratonul Gerar.

M-am gândit că, având peste 40 de ani și reușind să se claseze mereu în plutonul fruntaș, Inaki Berroeta trebuie să aibă un background sportiv de ani de zile. Nu m-am înșelat. A început să alerge în urmă cu opt ani, când ajunsese la o greutate peste limitele normale. Avea peste 80 kg, cu șase mai mult decât și-ar fi dorit, și trebuia să facă ceva.

Soluția găsită de el pare simplă: a început să participe la curse populare, la semimaratoane. L-am întrebat dacă nu participă și la maratoane și mi-a răspuns  că nu are timp suficient să se antreneze ele, mai ales în condițiile în care lucrează în medie peste 10 ore pe zi.

Peste 33 de zile va participa la  Raiffeisen International Marathon 2013, la proba de semimaraton, iar pentru acest lucru aleargă în jur de șase ore pe săptămână. Altfel, în afara concursurilor, aleargă în jur de trei ore săptămânal.

Cu toate că mai mult aleargă decât merge cu bicicleta, lui Inaki Berroeta îi place mai mult ciclismul decât alergarea.

Ciclismul îl practic doar la curse. Nu mă antrenez deloc pentru ciclism.

Nu se antrenează, dar performează, pentru că face față cu brio traseelor offroad, de 50 km, pe care le impun concursurile de mountain bike. Mi-a spus că-i place seria concursurilor Riders Club, pentru că sunt bine organizate și de multe ori aproape de București.

Ce mănâncă Inaki Berroeta?

Răspunsul scurt este “orice”.

Încerc să nu mănânc prea mult, atâta tot. Nu am un program pe care îl respect. Încerc să nu-mi fac probleme în legătură cu ora la care mănânc, pentru că e dificil să-ți programezi viața în funcție de cină.  Se întâmplă de multe ori merg la prânz sau la cină cu clienții, la ore neobișnuite.

Altfel, încearcă să nu consume prea multă pâine, iar în zilele în care nu are întâlniri mănâncă mai mult salate.

Sport cu clienții și partenerii de afaceri

L-am întrebat dacă obișnuiește să facă sport cu clienții sau cu partenerii de afaceri. Da, a alergat cu mulți clienți. Pe mulți îi întâlnește dimineața, în parcul Herăstrău. Unul dintre oamenii de business alături de care face și sport este Pascal Prigent, directorul general al GlaxoSmithKline.

Pascal iese în primii 50 la semimaratonul București.

Inaki Berroeta obișnuia să alerge împreună și cu CEO-ul Decathlon.

L-am întrebat unde îi place să alerge cel mai mult. Mi-a spus că locuiește în Pipera și aleargă mult în pădure, unde iese și cu bicicleta mountain bike.

Ce întrebări i-am pus

Câți bani investește în echipamentul sportiv?  

Nu cheltuiesc mulți bani pe echipament. Îmi cumpăr cei mai buni pantofi de alergare, Asics, pe care îi port nu mai mult de 600 km.

Ce bicicletă are?

Am o bicicleta Specialized 2010, cu cadru din aluminiu. Am cupărat-o din Spania.

Cum i se pare traficul din București, din perspectiva biciclistului?

Am mers cu bicicleta în traficul din București. E foarte rău! Șoferii nu sunt obișnuiți cu bicicliștii și trebuie să fii foarte atent. Traficul din București nu este prea rău, în comparație cu alte orașe, dar șansele de a pedala în București sunt foarte limitate.

Ce îi place mai mult, ciclismul sau alergarea?

La ciclism, problema este că dacă vrei să fii în formă îți trebuie mai mult timp. O oră și jumătate de alergare e foarte bună, dar pentru ciclism nu e suficient. Îți trebuie cel puțin 2-3 ore.

Merge la sală?

 Nu merg la sală. Câteodată merg la spinning,dar nu-mi place să ridic greutăți.

Se uită la Vuelta, competiție aflată în plină desfășurare?

Nu mă uit la Vuelta. Cred că ciclismul profesionist își pierde tot mai mult din credibilitate. O altă problemă este că trebuie să fii acasă când e transmisia. Când eram student la urmăream pe toate, Giro, Vuelta, Turul Franței.

Ce ceas are pentru monitorizarea antrenamentelor?

Am un Garmin 405, pe care îl folosesc pentru alergare și pentru ciclism. Are centură cardiacă, pentru monitorizarea pulsului, are inclusiv senzor special pentru cadența bicicletei.

Cât de repede aleargă  10 km?

Duminica trecută am făcut 10 km, cu o medie de 4:30, o viteză cu care în trecut obișnuia să alerg semimaratonul.

Fotografii din timpul alergării

Inaki Berroeta - interviu Biciclistul.ro parcul Herastrau

Inaki Berroeta - parcul Herastru - interviu Biciclistul.ro Inaki Berroeta - interviu in miscare, parcul Herastrau Inaki Berroeta, CEO Vodafone Romania, interviu Herastrau Inaki Berroeta - interviu in miscare - Herastrau Inaki Berroeta - alergare Herastrau Inaki Berroeta - Emilian Nedelcu - alergare Herastrau
Inaki Berroeta - alergare alei Herastrau Inaki Berroeta - parcul Herastru interviu Inaki Berroeta - CEO Vodafone - Herastrau Inaki Berroeta - alergare - Emilian Nedelcu Inaki Berroeta - Herastrau - interviu Biciclistul.ro Inaki Berroeta - interviu in alergare Biciclistul.ro

 

Inaki Berroeta - finish alergare Herastrau

 

Inaki Berroeta - 6 km alergare

 

 

Inaki Berroeta - alergare finish Herastrau

 

 

 

Inaki Berroeta - end of interview Biciclistul.ro

 

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

Related Post

3 thoughts on “Inaki Berroeta – Interviu în mișcare”
  1. Imi place reportajul. Mai ales cel fotografic. Cred ca ar fi interesant sa ii pui punct intr-un fel anume, care sa se repete la toate reportajele fotografice din acest ciclu. Ar fi un fel de punct comun. De exemplu, fotografia realizata din spatele vostru (dar incadrata doar cu alergatori si urmele verzi de talpi – schepsis-ul imaginii -, nu si cu blocul Vodafone, aparut aici in interes de serviciu). Care, eu cred, este cea mai buna dintre toate. Sau o fotografie in care va dati mana (desi asta e cam comuna).
    Succes in continuare.

  2. L-am vazut de multe ori alergand prin Herastrau. Bravo lui ca face sport!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.