În 2016, pe când avea 49 de ani, belgianul Jan Gevers a debutat în triatlon, la o cursă pe care puțini se încumetă s-a încerce din prima, fără să treacă mai întâi prin etape intermediare: Full Ironman. A făcut-o la Nisa și a ales distanța Full pentru că altfel ”triatlonul nu ar fi triatlon”, după cum el însuși ne-a mărturist, tot așa cum nici maratonul n-ar fi maraton dacă n-ar fi parcursă distanța completă.

Tot în 2016, viața l-a pus la grea încercare, căci Gevers a fost diagnosticat cu cancer de prostată, iar sfatul medicilor a fost categoric: ”trebuie să te operezi!”. El însă a dat-o o șansă triatlonului, nu bisturiului și drept răspuns s-a înscris la Ironman Barcelona, ce urma să aibă loc nouă luni mai târziu din momentul aflării teribilei vești.

”Scopul meu a fost să fiu acolo la linia de start, cu tot corpul. Și am făcut-o! La Barcelona am câștigat a doua mea medalie”, a spus pentru Biciclistul.ro Jan Gevers.

În acele momente și-a promis să facă în fiecare an cel puțin o cursă de triatlon.

În 2018, a descoperit Xman România, unde a avut o experiență grozavă.

”A fost un concurs de triatlon unde nu am avut alături de mine pe nimeni, dar suportul organizatorilor a fost extraordinar”, spune Jan Gevers.

Pentru anul următor, în 2019, avea în plan cursa de Ironman de la Madrid, dar cu o săptămână înainte de cursă a făcut o criză la colon și nu a mai putut participa. Corpul său a avut nevoie de trei luni pentru a se recupera.

Pandemia și problemele la colon l-au făcut să piardă în greutate peste 10 kg. La 180 cm, a plecat de la 73 kg până la 62,5 kg.

În 2021, după doi ani de luptă cu problemele de sănătate s-a întors în România, tot pentru Xman România, la care intenționează să participe și anul acesta.

L-am întrebat pe Jan dacă este de părere că în cazul lui triatlonul înseamnă suferință sau modalitate de a se vindeca, cel puțin la nivel spiritual.

”Suferință? Triatlonul mă face mai puternic, da, dar întotdeauna trebuie să privești lucrurile din perspectiva personală. Sunt o persoană pozitivă, un căutător de soluții, suferința nu ajută”, a spus Jan Gevers.

Cum se împacă boala cu antrenamentele?

”Este vorba de un stil de viață, adoptat pe termen lung. Unul dintre principiile mele de bază este să fiu gata oricând, să fiu pregătit. Valoarea mea V02max este 56 în acest moment. Am o rutină săptămânală de alergare și înot în ape deschise”.

Anul trecut, Jan a alergat în jur de 90 km pe săptămână și a înotat în jur de 42 km, tot săptămânal.

”Odihna, hidratarea și nutriția sunt, de asemenea, foarte importante”.

Am speranța că îl voi întâlni pe Jan Gevers la Oradea, unde voi participa și eu anul acesta. Merită să cunoști un om atât de optimist ca el și cu o voință ieșită din comun.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

This will close in 0 seconds