Bradley Wiggins - Turul Frantei 2012

Turul Frantei 2012 - Bradley Wiggins, favorit la titlu

La prima vedere, șansele ca Bradley Wiggins să piardă Turul Franței 2012  sunt destul de reduse. Are aproape 2 minute în fața lui Cadel Evans, principalul adversar, iar profilul etapelor care au mai rămas de parcurs îl avantajează.

Dacă Wiggins nu are o zi proastă, cade sau pățește un „Chain Gate” (vezi incidentul Schleck – Contador din urmă cu 2 ani!), cele mai mari șanse sunt ca Turul să fie al lui. Plus un titlu de „Sir”, pe care îl va primi ca primul britanic câștigător al Turului Franței.

Suntem la jumătatea Turului (mai sunt 11 etape din 20) și mai sunt 4 etape serioase de munte, cele mai probabile pentru a crea diferențe importante între favoriți. Plus un contratimp de 53 km, în penultima etapă. La ce a arătat Wiggins în precedentul contratimp, când l-a bătut pe Evans cu un minut și 43 secunde, e probabil să-i mai ia timp și în următorul. Așa că Evans are nevoie să-i ia până atunci în jur de 4 minute lui Wiggins, ca să compenseze astfel distanța care-l separă acum și să pună încă un ecart liniștitor înaintea ultimului contratimp. Și acest lucru trebuie să-l facă în etapele de munte unde, în principiu, e mai bun decât Wiggins.

În cele 4 etape de munte avem pe traseu cățărări cu cel mai mare grad de dificultate (HC – Hors Categorie), precum Col de la Madeleine sau Tourmalet, însă niciuna dintre ele nu este la final de etapă. Și asta pare în avantajul lui Wiggins, pentru că pe cățărările HC se pot face cele mai mari diferențe. Doar două etape sunt cu final „la deal”, dar cățărările de la finish sunt de categoria 1, nu HC (pe 12 și 19 iulie).

Bradley Wiggins - hidratare

Forma arătată de Wiggins pe munte, faptul că îl are pe Froome alături – care a și câștigat o etapă de munte – și două etape cu final în cățărări de categoria 1, nu HC, nu dă multe șanse lui Evans să-și păstreze titlul câștigat anul trecut. Celelalte două etape de munte înalt – cea de astăzi și de pe 18 iulie, nu au final în cățărare. Cea mai dură dintre cele două este cea de pe 18 iulie, cu două cățărări HC în prima jumătate și apoi două de categoria 1, însă cu 16 km de coborâre pe final.

Altfel vorbeam dacă aveam un Alpe D’Huez la final de etapă. Acolo, dacă ai o zi ceva mai slabă poți pierde și 5 minute. Anul acesta organizatorii au ales un traseu ceva mai lejer pentru Tour, croit parcă pentru oameni ca Wiggins. Poate s-au gândit că anul acesta Olimpiada este la Londra și ar fi frumos ca Wiggins să prezinte acolo tricoul galben câștigat.

Eu, ca spectator, aștept spectacolul, pentru că Evans și Nibali (pe 4, la 02:23) vor trebui să atace. Amândoi sunt niște luptători, așa că deja sunt cu ochii pe cer după artificii.

Astăzi va fi aperitivul, iar joi sunt toate șansele să avem o etapă epică, cu Col de la Madeleine (cat. HC), Col du Croix de Fer (cat. HC) și final pe La Toussuire (cat. 1).

By Bogdan Popescu

Bogdan Popescu este ciclist amator, pasionat de acest sport încă de când Turul Franței era comentat de Radu Naum. În general, Bogdan scrie pe Biciclistul.ro despre concursurile de ciclism la care participă.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.