Mihai Baractaru - triatlon Ironman

Mihai Baractaru a plecat astăzi spre Kona, acolo unde va avea loc finala mondială Ironman (3,86 km înot, 180.25 km ciclism și 42.2 km alergare), competiția Mecca la care vrea să ajungă orice triatlonist pe distanțe lungi.

Este primul român care ajunge vreodată în acest concurs, unde nu poți să participi decât dacă te clasezi printre primii la alte competiții Ironman din lume. Baractaru a reușit calificarea la Kona la sfârșitul lunii iunie, când a participat la Ironman Austria și a reușit să se claseze pe locul trei la categoria lui de vârstă, cu timpul de 09:15:03, stabilind totodată recordul național la triatlon pe distanță lungă.

După cum vedeți, nu-i ușor pentru amatori, iar Mihai Baractaru a demonstrat, prin timpul pe care l-a obținut, că se poate bate inclusiv cu mulți dintre sportivii aflați la categoria PRO. De altfel, el a bătut în Austria nu mai puțin de nouă sportivi aflați la PRO!

“Concursul a fost greu, mai greu decât am anticipat, în special la bicicletă unde a fost o diferență de 1700m pe 180km”, a declarat pentru Biciclistul.ro Mihai Baractaru.

“Pe fiecare tură am avut trei cățărări, care m-au scos din ritm destul de mult. Mă pregătisem pentru un timp de sub 5 h la bicicletă, dar într-un final am terminat în 5h08 min. Într-o cursă de Ironman orice se poate întampla din cauza timpului îndelungat și sunt foarte mulți factori care pot influența performanța. La ultima probă am reușit să mă apropii de target și anume să alerg maratonul într-un concurs Ironman la 3 ore. Am scos 3h și 2 minute. În final, sunt mulțumit de cum am evoluat în cursă și de timpul scos”.

Norocoasa calificare la Kona

A doua zi după concursul Ironman Austria s-au anunțat locurile disponibile pentru finala mondială de la Kona. De regulă, în concursurile Ironman se acordă două, trei locuri de calificare la Kona pentru concurenții de la age group, iar asta se decide în funcție de numărul participanților la fiecare categorie de vârstă.

“Anul acesta au fost 103 persoane la categoria mea de vârstă și s-au repartizat doar două sloturi”, spune Mihai Baracataru. În mod teoretic, cu locul trei obținut în Austria, Mihai nu s-ar fi calificat la Ironman Kona, dar norocul i-a surâs în acea zi, tipul acela de noroc de care au parte doar cei care-l merită.

“Când s-a ajuns la categoria 25-29 de ani, din care fac parte, l-au strigat pe tipul din Spania, care s-a prezentat imediat și a primul locul de calificare. La al doilea slot, când l-au strigat pe austriac, nu s-a prezentat nimeni. L-au strigat o daăt, de două ori, de trei ori, apoi au trecut mai departe și am urmat eu, de pe locul trei. Așa am obținut locul de calificare!”, mi-a spus Mihai.

Dacă n-ar fi fost pe podium, n-ar fi avut nicio șansă! La Ironman Kona va participa tot la categoria age group, nu la profesioniști.

“Cred că va trebui să mai treacă încă doi, trei ani până când un român se va califica la Kona cu statutul de profesionist”, crede Mihai Baracataru care, în opinia mea, este extrem de optimist.

Mihai Baractaru s-a antrenat pentru Ironman Austria  începând din decembrie 2014, adică aproximativ 7 luni.

Pentru a pregăti o cursă de Ironman la acest nivel, ai nevoie de cel puțin cinci ore de antrenament zilnic efectiv, fără să mai menționăm aici chestii adiacente, precum stretchingul sau antrenamentele de forță, care ocupă și ele timp. Mihai s-a antrenat în jur de 35 de ore pe săptămână.

“Nu orele petrecute la antrenament au fost o corvoadă, ci pregătirea psihologică. Trebuie să fii pregătit pentru toată suferința pe care o vei îndura de-a lungul cursei. Noi nu suntem mașinării, suntem oameni care muncim mai mult și ne cunoaștem limitele fizice și psihice puțin mai bine decât alții”, spune Mihai.

Mihai Baractaru și-a promis că participarea la Campionatul Mondial de Ironman din Hawaii nu va fi o simplă plimbare.

“Mi-am propus să termin cursa în 9h și 20-25 de minute, ținând cont de condițiile meteo existente. Denumirea de Ironman de acolo a plecat și nu degeaba este numită cea mai grea cursă din lume de o zi. Vreau să reprezint România cu mândrie și să pun tricolorul pe harta internațională a competițiilor”.

Succes Mihai!

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

One thought on “Mihai Baractaru: Norocul ți-l faci cu mâna ta!”
  1. […] păcate, visul său de a se califica încă o dată în finala mondială de Ironman de la Kona nu s-a putut împlini. Baractaru s-a clasat pe locul 8 la categoria sa de vârstă și pe locul 75 în clasamentul […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.