Mihai Vigariu, unul dintre cei mai în formă tritloniști din România în acest moment, va participa în data de 10 decembrie la un concurs Half Ironman, în Bahrain, în urma căruia s-ar putea califica pentru a doua oară consecutiv în finala Campionatului Mondial Half Ironman, ce va avea loc anul viitor în Statele Unite.
Mihai Vigariu a fost singurul sportiv român din finala campionatului mondial Ironman 70.3, ce a avut loc în septembrie, în Australia, unde a avut o prestație solidă, reușind să se claseze pe locul 67 la categoria sa de vârstă (30-34 ani) și pe locul 242 din 2721 de sportivi ce au luat startul.
“Am urmărit acest concurs în ultimii doi, trei ani. Este un concurs cu un traseu plat, care favorizează rezultate frumoase la proba de Half Ironman”, a declarat pentru Biciclistul.ro Mihai Vigariu.
El s-a antrenat intens în ultimele luni (octombrie-noiembrie) și este încrezător că va scoate un rezultat mai bun decât cel obținut anul acesta la Budapesta, unde a reușit un timp de 4h14m.
“Îmi doresc și lucrez către această direcție, să mă duc cât mai aproape de patru ore, dar este foarte greu”, a spus Mihai Vigariu.
“Am avut și o mică accidentare la gamba dreaptă, pentru că am forțat la sală, vechea mea pasiune, dar în același timp și problemă. Acum vreo lună am avut o ușoară întindere, cu microleziuni la nivelul gambei drepte, care m-au tot ținut să alerg. În toată perioada asta de două luni, octombrie-noiembrie, m-am antrenat doar înăuntru, piscină acoperită, home trainer acasă și alergare pe bandă”.
Obiectivul major: Campionatul Mondial
“Obiectivul este să mă calific la Campionatul Mondial. Ca să fac asta, va trebui să fiu pe podium sau în primii patru, cinci. Din ce am văzut, sunt în jur de trei, patru locuri la categoria mea de vârstă. Este o cursă rapidă și dacă aș coborî sub 4h10m ar fi un mare bonus. Targetul de patru ore îl mai amân, pentru că mi-am dat seama că la nivelul de acum că nu pot să-l ating. Mai este de muncă”, a spus Mihai Vigariu.
“Când m-am apucat de triatlon era foarte ușor să dau jos câte cinci, 10 minute, dar în momentul în care începi să ajungi la vârful tău minutele nu mai sunt așa ușor de numărat. Contează strategia, ce zi ai, cum execuți planul, alimentația, sunt mulți factori”.
Una dintre marile provocări de la Bahrain va fi traseul de ciclism, spune Mihai Vigariu, pentru că este din punctul A în punctul B (90 km). “N-am mai făcut niciodată așa. Nu treci prin același loc de două ori. Pleci din partea de nord a țării și ajungi în partea de sud. Va trebui să am grijă să mă temperez, pentru că traseul este plat. Voi aborda cu mult mai mult calm față de dățile trecute. Alergarea este ceva foarte frumos, într-un parc național, o singură buclă, 21 km”.
Aventura de la Bahrain îl costă pe Mihai Vigariu în jur de 1.300 de euro, bani pe care-i scoate din propriul său buzunar. “Este o cursă punctuală, mă duc ca la un business. Dacă mă calific va trebui să mai scot din buzunar 300 de euro, pe care trebuie să-i plătesc pe loc pentru înscrierea la Campionatul Mondial de Ironman”.