Peter Klosz - presedinte Federatia Romana de Triatlon

Peter Klosz, 47 de ani,  este președintele Federației Române de Triatlon, pentru cine nu-l cunoaște. Eu l-am perceput până acum ca pe un om de fier, nu pentru concursurile Ironman la care a participat, ci pentru neînduplecarea cu care aplică regulamentele la concursurile de triatlon. L-ați remarcat și voi, probabil, cei care participați la competiții, nu e loc de interpretări când susține el ședința tehnică.

Am remarcat că are o cicatrice la nivelul pieptului după ce l-am văzut într-una din fotografiile publicate la un concurs de triatlon. Mi-am imaginat că a suferit o operație pe cord deschis, dar nu știam alte detalii, așa că l-am întrebat în mod direct.

Peter Klosz - triatlon Buftea 2016
La triatlonul de la Bufea, în 2016. Foto de Radu Cristi

Am început discuția noastră cu pasiunea lui pentru triatlon, de care a auzit pentru prima oară în 2008.

Eram la Maratonul Piatra Craiului și, în timp ce alergam, m-am împrietenit cu un tip din Mureș, care locuia în București și care mi-a povestit că el e triatlonist”, și-a amintit Peter Klosz.

Nu auzise de triatlon până atunci, dar concura de prin 2006 la maratoane de mountain biking, curse de aventură sau maratoane montane.

În urma discuției cu prietenul său triatlonist, Peter Klosz a început să citească mai multe despre acest sport, iar în 2009 a participat la primul său concurs de triatlon, Haromszek -Reci, la categoria sprint. Mai apoi, tot la sprint s-a înscris și la Mamaia, unde a obținut locul 8 în clasamentul general.

Eram foarte puțini, iar eu am folosit o bicicletă de oțel cu schimbător pe cadru și am avut neopren pentru scufundări, cu fermoar în față”, spune Peter Klosz.

După aceste concursuri l-a prins microbul triatlonului, iar în 2010 a organizat prima competiție de triatlon din Târgu Mureș – Bioeel Triathlon Challenge.

Am fost atunci la toate competițiile din țară, am mai prins și câte un podium la categorie”, a spus el.

În 2011 a reușit să facă primul circuit cu cele cinci competiții de triatlon existente pe atunci.

Și pe urmă a venit operația de bypass coronarian. N-a fost o surpriză pentru el, suferise deja un infarct în 2001, când i s-a și montat un stend. Problema a fost că în 2011 a avut parte de un alt infarct și a fost norocos că a scăpat cu viață.

Bypass-ul coronarian este o intervenție de revascularizare folosită pentru a îmbunătăți fluxul sanguin al inimii la pacienții cu afecțiuni severe ale arterelor coronare. Aceasta este una dintre cele mai frecvente operații pe cord deschis realizate în lume, iar medicii care o realizează se numesc chirurgi cardiotoracici.

Operația de bypass a însemnat că mi-au scos o venă de la picior, m-au tăiat în două la piept și mi-au montat două vene, prin care practic s-a creat o altă scurgere, prin care inima pompează sânge către mușchii inimii”, a spus Peter Klosz.

După operația pe cord deschis, Peter Klosz a participat și a terminat cu succes o competiție Ironman, patru Half Ironman, dintre care una la Transfier, șase maratoane montane și alte competiții pe distanțe mai scurte.

Sunt singurul din România și cred că între puținii din lume care participă la aceste competiții după ce au suferit o operație pe cord”.

În primele săptămâni de după operație nu era capabil nici măcar să urce scările până la etajul doi. Intervenția a avut loc în luna martie, iar în luna iunie a participat la concursul de triatlon Fără Asfalt. Abia dacă trecuseră patru luni, încă mai avea bandaj la piept. Și, mai departe, în octombrie a alergat la Maratonul Piatra Craiului.

Ascotid Trail Race – 2017 – Photo: Bereczky Sándor

La Fără Asfalt am prins locul 2 la categoria 40-49 de ani și locul 21 din 28 de participanți la sprint. Îmi aduc aminte că a fost frig și noroi pe traseul de mountain bike, iar bucureștenii nu prea știau cum să pedaleze”.

Mă simt foarte ok acum, chiar dacă nu mai e cum a fost. Nu mai merg urcările ca înainte nici la mountain biking, nici la alergare. Dacă măresc viteza rămân fără suflu, dar pe lung este foarte bine”.

Ce i-au recomandat medicii? Unii au spus că poate să facă sport, alții au recomandat să nu facă. Peter Klosz a ales să facă. Se antrenează zilnic, chiar dacă nu mai are timp să concureze. Anul trecut a fost la Buftea, la Oradea, la europenele de la Lisabona, la sprint, și, pentru a opta oară, la Maratonul Piatra Craiului.

Ca sportiv amator nu mai are nicio ambiție, dar în calitate de președinte al Federației Române de Triatlon vrea să contribuie și să vadă un triatlonist român la Jocurile Olimpice. Poate chiar cele de la Tokyo.

Și aș mai vrea să văd 100 de juniori la startul Campionatului Național de Triatlon”.

13119116_1122181834518328_2865107834490378546_n

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

One thought on “Peter Klosz, omul care a avut curaj să facă Ironman după o operație pe cord deschis”
  1. Un om adevarat! Felicitari Peter pentru curaj si eforturi, sa-ti iasa planurile la Federatia de Triatlon!

Comments are closed.