Turul Frantei 2012 - pioneze etapa 14

Dacă cetățeanul cu cârciuma în drum nu a fost nebun, cei care au aruncat pioneze pe șosea, înainte de finalul ultimei cățătării din etapa a 14-a a Turului Franței, cu siguranță merită să fie închiși între pereți capitonați. Da, chiar și în cea mai importantă competiție de ciclism a lumii se pot întâmpla astfel de evenimente!

Nu se știe de ce acei cetățeni au pus pioneze în calea cicliștilor, dar știm că acest lucru a generat o harababură de nedescris. Micii dușmani ai pneurilor au fost plasați strategic, înainte de finalul cătărării de pe Mur de Péguère, ultima a zilei, pe un drum foarte îngust, înțesat de spectatori veniți să vadă cicliștii și pe care era interzis accesul mașinilor de asistență ale echipelor (tocmai pentru că era îngust și aglomerat!).

Au rezultat vreo 30 de explozii ale pneurilor, după cum spun martorii, cele mai notabile victime fiind Robert Kiselovski, de la Astana, care a spart și a căzut, rupându-și clavicula, dar și Cadel Evans.

Turul Frantei 2012 - Cadel Evans pana pioneza

Privit în direct, incidentul a fost chiar ciudat, în condițiile în care noi nimeni nu știa condițiile din cursă. Evans s-a oprit cu câțiva metri înainte de finalul cățărării, cu pană pe spate, și făcea semne disperate către colegi sau mașini de asistență neutre. Un coleg de la BMC s-a oprit, dar avea și el ambele baieuri sparte (tipul de pneuri utilizat de cicliștii profesioniști). A trebuit să treacă un al treilea om de la BMC, să se oprească și să-i doneze lui Evans roata din spate.

Amploarea haosului generat de pioneze a fost bine evidențiat de Pierre Rolland (un alt caz și el, într-un final de etapă nebun!):

„Când m-am întors în pluton nu prea am văzut oameni cu două roți la fel”.

Cu Cadel Evans întârziat mai mult de un minut din cauza pionezelor, „șeful” de anul acesta al Turului, Bradley Wiggins a dat dovadă de sportivitate și a declarat armistițiu în pluton, astfel încât Evans și alții să se poată reîntoarce în pluton. Singurul care a atacat după ce Evans și alții au avut probleme cu penele de cauciuc a fost Pierre Rolland, pe locul 9 în clasamentul general. Ținând cont că plutonul mergea lejer, în așteptarea celor întârziați de pene, Rolland a luat un avans de aproape 2 minute.

Turul Frantei 2012 - Pierre Rolland etapa 14

Lipsă de fair-play sau greșeală? Rolland spune că a fost o neînțelegere: comunicarea cu echipa picase după cățărare, nu știa ce s-a întâmplat în spate, atacul său a fost bine intenționat și dacă știa de acele evenimente nu ar fi făcut plecat din pluton.

Într-un final, vântul potrivnic și trena dusă de un pluton regrupat l-au readus înapoi. Întors în pluton, toată lumea i-a bătut obrazul și l-a acuzat de lipsă de sportivitate.

„Nu sunt omul care să profite de ghinionul altora pentru a urca în clasamentul general”, s-a apărat Rolland.

Personal, îl cred. Rolland a căzut rău în etapa a 6-a, alături de oameni importanți precum Frank Schleck și Ryder Hesjedal (câștigătorul de anul acesta al Il Giro), a pierdut peste 2 minute și nu s-a mai plâns.

Comentarii

Articolul precedentMaratonul Vinului 2012: Agonie si infern
Articolul următorTurul Franței 2012: Etapa 15 e câștigată lejer de Pierrick Fedrigo
Bogdan Popescu este ciclist amator, pasionat de acest sport încă de când Turul Franței era comentat de Radu Naum. În general, Bogdan scrie pe Biciclistul.ro despre concursurile de ciclism la care participă.