Ca aproape în fiecare dimineaţă din timpul săptămânii, şi azi am plecat spre job cu bicicleta pe traseul Sp. Pantelimon – Obor – Ştefan cel Mare – Perla – Dorobanţi – Aviatorilor – Piaţa Presei.

Pe la Obor era trafic aglomerat rău, nu puteam depăşi maşinile care aşteptau nici pe dreapta, nici pe stânga. Chiar în faţa mea se afla un microbuzo-autocar, adică nici autobuz, că era prea mic, nici microbuz, că era mai mare. Şi pe spate avea o reclamă refreshing la Nestea, de ţi se făcea sete numai când te uitai la ea.

Băi, dar scotea o fumoacă maşina aia de ţi se întorcea stomacul pe dos. Câteva minute, până s-a pus în mişcare coloana şi am avut pe unde s-o depăşesc am inhalat la greu gaze. Mă simţeam ca un aurolac.

Dacă m-ar întreba cineva ce-mi displace cel mai mult la mersul pe bicicletă în Bucureşti – căci sunt şi lucruri care-mi displac – apoi,  asta e, fumul de eşapament de la maşini. Avem poluare la greu chiar dacă Bucureşti este capitală, iar România se află în Uniunea Europeană, chiar dacă prin centru poţi vedea expoziţie de maşini de ultimul răcnet, prin oraşul ăsta circulă şi nişte antichităţi de pe timpul lui Stalin, care lasă numai fum negru în jurul lor şi care îţi scurtează viaţa cu cinci ani.

Acum, stau şi mă întreb, oare ce-i mai nociv, să fumezi sau să mergi cu bicicleta prin Bucureşti? Voi ce credeţi?

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

3 thoughts on “Nestea cu aromă de eşapament”
  1. Eu ce sa mai spun, si fumez si merg cu bicicleta – chiar ma gandesc sa-mi iau o masca din cele de la Respro. Nu prea ma intereseaza cum arata, cat timp ma scuteste de mirosul ascutit al noxelor in zilele cu vreme mai rece, sau senzatia de sufocare din zilele calduroase.

  2. Salut. Părerea mea e că-i mult mai nociv mersul cu bicicleta-n oraşul nostru decât fumatul. Dar, pe de altă parte, datorită timpului mai scurt petrecut pe străzi, suntem mai puţin afectaţi decât şoferii. Aceştia, deşi teoretic inhalează gazele mai “filtrat”, o fac pentru o perioadă mai mare de timp.
    Erau pe net acum vreo 3 ani nişte studii făcute în UK pe tema asta…
    Soluţia propusă de Silviu este de departe cea mai ok, atâta timp cât reuşeşti să-ţi educi respiraţia şi nu te deranjează să simţi ceva pe faţă… şi nu în ultimul rând, dacă nu foloseşti ochelari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.