Azi am fost la conferința de presă care a avut loc cu ocazia și pentru Maratonul Internațional București, cu denumirea oficială din titlul acestui articol.

Dacă nu știați, Maratonul Internațional București a ajuns la a șasea ediție și este cel mai mare eveniment stradal găzduit de capitală. Îți vei putea da seama de amploarea lui venind duminică să-i vezi pe alergători, pe ruta Casa Poporului-Unirea-Alba Iulia – Stadionul Național – back to Alba Iulia – Unirea- Izvor – Eroilor – back to Casa Poporului.

Concursul este organizat de către ABRC – Asociația Bucharest Running Club, al cărei președinte este Valeria Răcilă van Groningen, coordonatoarea supremă a acestei competiții.

Valeria Van Groningen
Valeria  Răcilă van Groningen

Anul acesta vor avea loc mai multe curse, care se vor desfășura atât sâmbătă, cât și duminică.

Sâmbătă are loc Cursa Copiilor, cu startul pe categorii de vârstă, începând cu ora 10.30, din Piața Constituției. Copiii vor putea alerga diferențiat pe grupe de gen și vârstă 6-7 ani, 8-9 ani și 10-12 ani. Cei care au peste 13 ani sunt așteptați la Cursa Populară Gillette, din 7 octombrie, adică duminică.

O noutate inedită a Maratonului Internațional București este Cursa Jogging în scutece, susținută de SAMAS – Programul de Sănătate pentru Mame și Sugari. Părinții aleargă 800 de metri împingând căruciorul copilului. Copiii împinși vor putea avea vârsta între 6 luni și 4 ani. Pentru siguranța copiiilor, la această cursă nu se va premia viteza, premiile oferite fiind date prin tragere la sorți.

Tipuri de curse

Duminică este însă marea zi, pentru că atunci au loc competițiile pentru adulți. Vor exista mai multe tipuri de probe:

  • Raiffeisen Bank Bucharest International Marathon, adică proba de maraton, 42,195 km
  • Volkswagen Semimarathon, adică 21,095 km
  • Vodafone Marathon Ștafetă, adică 4×10,54 km
  • Cursa Populară Gillette, adică 3,5 km

La data închiderii înscrierilor online erau înregistrați alergători din peste 35 de țări, dintre care 15 atleți de elită.

Ultimele înscrieri

Încă se mai pot face înscrieri, după următorul program:

  • vineri, 4 octombrie, între orele 13.00-20.00, doar pentru adulți;
  • sâmbătă, 5 ocombrie, între orele 07.30-10.00, doar pentru copii. Între 11.00 și 20.00 adulții se pot înscrie direct la Sport Expo, din Piața Constituției.

Raiffeisen Bank Bucharest International Marathon este și un prilej pentru ca Federația Română de Atletism să organizeze campionatele naționale de maraton, pentru seniori, tineret și juniori, masculin și feminin, dar și campionatul național de maraton pentru veterani.

Cifre, logistică

Pentru organizarea acestei ediții au fost implicați 500 de voluntari. Vor fi oferite peste 150 de premii, dintre care 40 în bani.

Concursul are o puternică latură socială, o mare parte din taxa de înscriere mergând la ONG-uri asociate Maratonului: Viitor Plus – Asociația pentru Dezvoltare Durabilă, Hospice Casa Speranței, Little People, Light into Europe și United Way.

200 de alergători Raiffeisen

Nu mai puțin de 200 de angajați ai Raiffeisen Bank Romania vor alerga într-una din cursele Maratonului Internațional București.  În fruntea lor va fi chiar Steven van Groningen, președintele băncii, care va alerga proba de maraton.

Vor alerga și oameni din alte corporații, printre cei mai cunoscuți fiind CEO-ul Vodafone România, Inaki Berroeta, care va participa  la acest concurs în numele unei cauze nobile, pentru strângerea de fonduri necesare construcției Centrului Hospice de Îngrijire Paliativă din București.

Șoferii ar trebui  să știe

Traficul auto din București va fi închis  sâmbătă, între orele 08.00 – 14.00, pe bulevardul Unirii, între Piața Constituției și intersecția cu Regina Maria, pe ambele sensuri.

Duminică, circulația auto va fi restricționată între orele 06.30 – 16.00, pe traseul pe care l-am amintit mai sus.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.