Turul Frantei - etapa a 9-a - foto finish

S-a spus că etapa a 9-a din Turul Franţei va fi cea în care se vor cerne candidaţii la marele titlu, una în care se va vedea în mod special cine nu poate să ţină pasul. Şi s-a văzut! Etapa, care a avut un traseu de 181 km, a inclus şapte urcări de categorie şi o coborâre extrem de tehnică, Mont du Chat.

Iată ce au avut de înfruntat rutierii în etapa de astăzi:

 • La km 3,5: Côte des Neyrolles (cat. 2), 3.2km, cu pantă de 7.2%
 • La km 11: Col de Bérentin (cat. 3), 4.1km cu pantă de6.1%
 • La km: Côte de Franclens (cat. 3), 2.4km cu pantă de 6%
 • La km 67,5: Col de la Biche (HC): 10.5km cu pantă de 9%
 • La km 91: Grand Colombier (HC): 8.5km cu pantă de 9.9%
 • La km 134: Côte de Jongieu (cat. 4): 3.9km cu pantă de 4.2%
 • La km 155,5: Mont du Chat (HC): 8.7km cu pantă de 10.3%

 

Profil etapa a 9-a din Turul Frantei

Etapa a 9-a din Turul Franţei a fost câştigată la foto finish de către columbianul Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac), care a pedalat ultimii 20 km cu derailleur-ul stricat. I-a fost ok pe coborâre, dar când a ajuns pe plat i-a fost imposibil să pedaleze în rimtul grupului din care s-a şi desprins câştigătorul.  Nu mai avea timp să îşi aştepte maşina tehnică pentru o altă bicicletă, aşa că a apelat la maşina tehnică a Turului, care i-a schimbat din mers lanţul pe un pinion mai mic şi astfel a putut să ţină pasul cu ceilalţi. Culmea, a şi câştigat.

A fost o zi în care clasamentul s-a schimbat radical, iar mulţi dintre rutieri au suferit fie căzături, fie au cedat timp preţios. Printre ei se numără Richie Porte, Dan Martin, Alberto Contador, Geraint Thomas, Robert Gesink sau Rafal Majka.

Cea mai severă accidentare a suferit-o Porte (BMC Racing), care a intrat în acest Tur ca unul dintre marii favoriţi la titlu şi a pornit această etapă de pe locul cinci în clasamentul general. Pe coborârea Mont du Chat, când mai erau 23 de kilometri din cursă, Porte a ratat un viraj, a pierdut controlul bicicletei şi s-a dus ca o ghiulea drept în peretele stâncos de pe partea dreaptă a drumului. L-a luat cu el şi pe Martin, dar irlandezul n-a fost rănit serios, a putut continua cursa.

Porte a fost îngrijit la faţa locului de către echipajul medical şi a fost dus cu ambulanţa la spital. Potrivit constatărilor iniţiale, Porte a fost văzut mişcându-şi mâinile şi picioarele, dar nu s-a putut ridica singur. Australianul nu şi-a pierdut cunoştinţa.

Ulterior, echipa BMC a anunţat că Porte şi-a rupt clavicula şi pelvisul. “Şi-a amintit tot ce s-a întâmplat înainte şi după accidente”, a spus doctorul echipei, Max Testa.

https://youtu.be/vKcoogApzpE

Liderul clasamentului, Chris Froome (Team Sky) a trebuit să facă faţă unor probleme mecanice, mai multor atacuri, fiind nevoit să pedaleze în ultimii 30 km izolat de coechipierii săi. A reuşit însă să se claseze pe locul 3 în etapă, să-şi apere tricoul galben şi să se distanţeze de Nairo Quintana şi Alberto Contador.

În afară de cei care au fost nevoiţi să părăsească Turul din cauza accidentărilor, alţi opt rutieri au fost excluşi din competiţie, pentru că nu au reuşit să treacă linia de finish în timpul impus de organizatori. Aceştia sunt Arnaud Démare, câştigător de etapă şi candidat la tricoul verde, Matteo Trentin (Quick-Step Floors), Juraj Sagan (Bora-Hansgrohe), Mark Renshaw (Dimension Data), Mickaël Delage (FDJ), Ignatas Konovalovas (FDJ) şi Jacopo Guarnieri (Astana).

Clasamentul etapei:

 1. Rigoberto Uran (Col) Cannondale-Drapac – 5:07:22
 2. Warren Barguil (Fra) Team Sunweb
 3. Christopher Froome (GBr) Team Sky
 4. Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale
 5. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team
 6. Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team
 7. George Bennett (NZl) Team LottoNl-Jumbo + 0:01:15
 8. Mikel Landa (Spa) Team Sky
 9. Daniel Martin (Irl) Quick-Step Floors
 10. Nairo Quintana (Col) Movistar Team

Clasamentul general:

 1. Christopher Froome (GBr) Team Sky – 38:26:28
 2. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team – 0:00:18
 3. Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale – 0:00:51
 4. Rigoberto Uran (Col) Cannondale-Drapac – 0:00:55
 5. Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team – 0:01:37
 6. Daniel Martin (Irl) Quick-Step Floors – 0:01:44
 7. Simon Yates (GBr) Orica-Scott – 0:02:02
 8. Nairo Quintana (Col) Movistar Team – 0:02:13
 9. Mikel Landa (Spa) Team Sky – 0:03:06
 10. George Bennett (NZl) Team LottoNl-Jumbo – 0:03:53

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.